VIDEO: 100 let poklica medicinska sestra

23.5.2019 | 12:20

VIDEO: 100 let poklica medicinska sestra
VIDEO: 100 let poklica medicinska sestra
VIDEO: 100 let poklica medicinska sestra
VIDEO: 100 let poklica medicinska sestra
VIDEO: 100 let poklica medicinska sestra

V zdravstvu letos obeležujejo 100-letnico humanega poklica medicinska sestra. Leta 1919 je s svojim delom začela prva šolana medicinska sestra, Angela Boškin, ki je postavila temelje stroki in poklicu. Po stotih letih delovanja, so medicinske sestre ena od največjih poklicnih skupin v Sloveniji.

V počastitev tega jubileja in ob mednarodnem dnevu babic in mednarodnem dnevu medicinskih sester je Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Novo mesto (DMSBZT Novo mesto) pred kratkim v prostorih Šolskega centra Novo mesto pripravilo strokovno srečanje "Medicinska sestra na kirurški misiji Zdravniki brez meja".

Predavala je Mateja Stare, zaposlena v UKC Ljubljana na Kirurški kliniki v Operacijskem bloku kot operacijska medicinska sestra. Kot prva slovenska medicinska sestra se je leta 2011 pridružila mednarodni humanitarni organizaciji Zdravniki brez meja (Médecins Sans Frontières – MSF) in sodelovala na več misijah: v Gazi (2012), v Južnem Sudanu (2013), na jugu Afganistana (2014), v Libiji (2016) in Siriji (2017/18). Mednarodna humanitarna organizacija Zdravniki brez meja je neodvisna medicinska organizacija, ki zagotavlja zdravstveno pomoč ljudem, prizadetih zaradi oboroženih konfliktov, epidemij, zdravstvene izključenosti in naravnih ter civilizacijskih nesreč, in to ne glede na raso, veroizpoved ali politično prepričanje. Po svetu v skoraj 70 državah poteka prek 400 zdravstvenih misij, od tega 50 kirurških. Mateja Stare je bila med nominirankami revije Zarja, za žensko leta 2018. Leta 2015 je prejela nagrado Ansell Cares® H.E.R.O. Nurse Award, leta 2018 pa Zlati znak Zbornice – Zveze.

Na srečanju so iskreno čestitali njihovi dobitnici Zlatega znaka, Damjani Grubar. Zlati znak je najvišje priznanje Zbornice – Zveze, ki ga lahko dobi posameznik na področju zdravstvene in babiške nege. Damjana Grubar je zaposlena v Zdravstvenem domu Krško – v zobozdravstveni dejavnosti in je članica DMSBZT Novo mesto.

Čestitali so tudi Gloriji Šepec, dobitnici Posebnega priznanja na področju prostovoljstva – v javni upravi. Glorija Šepec je zaposlena na ŠC in je s svojim delom tesno povezana s Splošno bolnišnico Novo mesto in DMSBZT Novo mesto.

Za vso pomoč in podporo pri organizaciji njihovih srečanj so se zahvalili tudi direktorju Šolskega centra Štefanu Davidu.

Spomnili so se tudi njihove bivše predsednice DMSBZT Novo mesto, Slavice Naumov Krošelj, ki je v teh dneh praznovala svoj sedemdeseti rojstni dan. Za visok jubilej so ji iskreno čestitali.

DMSBZT Novo mesto/Miran Klevišar (video)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava