DL: Rok Barbič in Stilles - En človek je premalo za prestrukturiranje

22.5.2019 | 14:40

Rok Barbič (Foto: B. B.)

Rok Barbič (Foto: B. B.)

V zadnjih letih so v Stillesu v posodobitev proizvodnje in druge naložbe  v povprečju namenili po 1,5 milijona evrov na leto. (Foto: Stilles)

V zadnjih letih so v Stillesu v posodobitev proizvodnje in druge naložbe v povprečju namenili po 1,5 milijona evrov na leto. (Foto: Stilles)

Stilles v treh letih podvojil prihodke in število zaposlenih povečal za tretjino – Maloprodaje stilnega pohištva le še za vzorec – Največji problem so kadri – Konkurenca je vse ostrejša, zato se pripravljajo za vstop na novo področje – Lani domačim podizvajalcem omogočili za šest milijonov poslov

Med šestimi letošnjimi prejemniki nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke je tudi predsednik uprave sevniškega Stillesa Rok Barbič iz Dolenjskih Toplic.

Rok Barbič, univ. dipl. ekonomist, je kariero začel v Revozu, nato je 11 let delal v različnih službah državne uprave, potem pa se je zaposlil v Adrii Mobil, kjer je bil član operativne skupine, ki je skrbela za selitev tovarne na novo lokacijo. Iz Adrie je odšel za direktorja v straški Novoles, ki pa ga ni mogel več rešiti pred stečajem. Nato je nekaj časa delal v Jelovici, leta 2011 pa je prišel v Stilles, ki je malo pred tem prešel pod okrilje družine Polovič iz Dobove. Na vodilnem mestu v podjetju je od leta 2012.

Z Barbičevim prihodom se je Stilles iz proizvajalca stilnega pohištva, ki opremlja tudi hotele, prelevil v praktično izključno opremljevalca hotelov. Lani so ti prihodki predstavljali 94 odst. vsega prometa, 5 odst. so ustvarili s proizvodnjo lesenih komponent za industrijo karavaninga, s čimer se ukvarjajo dobro leto, le še en odst. pa s proizvodnjo in prodajo stilnega pohištva. »V okolju, kjer delujemo, in z obremenitvami, ki nam jih nalaga država, v maloprodaji ne moremo biti konkurenčni, čeprav bi bilo to enostavneje od opremljanja hotelov v Senegalu ali Savdski Arabiji. A tako je, prilagoditi se je treba,« pravi Barbič.

Prilagoditev je bila uspešna, saj je Stilles prodajo v zadnjih treh letih podvojil, za tretjino pa je povečal tudi število zaposlenih, ki jih je zdaj 280. Od tega jih približno 180 dela v proizvodnji, ki je organizirana v dveh izmenah, na ozkih grlih celo v treh. Lanski prihodki podjetja so znašali 32 milijonov evrov, čistega dobička je bilo za 836.000 evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala 35.000 evrov, kar je nad povprečjem pohištvene panoge.

Lani so končali 34 hotelskih projektov v 20 državah, narisali 3.000 tehničnih načrtov in s podizvajalci na raznih gradbiščih opravili 150.000 delovnih ur. »Podizvajalcem iz Slovenije, večinoma iz Dolenjske in Posavja, smo v montaži in pri zaključnih delih v gradbeništvu lani omogočili za 6,5 milijona evrov poslov,« poudari Barbič.

Skoraj polovico njihovih hotelskih projektov predstavlja opremljanje 5-zvezdičnih hotelov za najpomembnejše svetovne hotelske franšize, kot sta Hyatt ali Marriott. Prav za to franšizo trenutno opremljajo svoj prvi 6-zvezdični hotel v Tbilisiju, v dneh pred podelitvijo nagrad GZS pa je Stilles sklenil pogodbo še za opremljanje hotela enake kategorije v Budimpešti.

Trenutno imajo odprtih 150 gradbišč, v zadnjih letih pa hotele opremljajo predvsem na ključ, kar pomeni, da prevzamejo objekt v zaključni gradbeni fazi in ga dokončajo. »Na ta način lažje pridemo do projekta, kjer lahko plasiramo tudi svoje pohištvo. To je bolj preprosto tudi za investitorja, saj komunicira zgolj z enim izvajalcem, mi pa lahko tako nadziramo izvajalce suhomontažnih del, kar nam pozneje omogoči lažjo vgradnjo pohištva,« poslovni model Stillesa opisuje Barbič.

Rast v zadnjih letih je tudi posledica vlaganj, za katere v povprečju na leto odštejejo okoli poldrugi milijon evrov, veliko pa se ukvarjajo tudi s kadrom, ki je, kot pravi Barbič, eno najbolj problematičnih področij. »S srednjo lesarsko šolo v Sevnici sicer sodelujemo v okviru danih možnosti, a mesec ali dva prakse na leto je premalo. Prepričan sem, da bi se lahko v podjetju naučili bistveno več kot v šolskih delavnicah,« pravi Barbič.

Nagrade gospodarske zbornice je bil vesel, poudarja pa, da to še zdaleč ni zgolj nagrada njemu. »En sam človek je premalo za prestrukturiranje podjetja. To je nagrada za vse zaposlene, posebej pa za 20 ključnih sodelavcev, ki so verjeli v poslovni model, ki sem ga zagovarjal. Izpostaviti moram tudi vlogo lastnika, družino Polovič, ki je bila kar pogumna, da je pred sedmimi leti dala ključe firme nekomu s takim pedigrejem, kakršen je bil moj. A zaupala mi je in uspelo nam je,« v smehu pripoveduje Barbič.

Tako hitre rasti kot v preteklih letih prvi mož Stillesa v prihodnjih letih ne pričakuje. »Gospodarstvo se ohlaja in zadovoljen bom, če nam bo uspelo ponoviti lansko leto. Ambicije sicer ostajajo, a čedalje težje je sestaviti konkurenčno ponudbo,« pripoveduje. Zaradi vse ostrejšega boja na trgu bi se v Stillesu v prihodnjih letih radi tudi nekoliko osvobodili odvisnosti od hotelov, zato se že nekaj časa pripravljajo na vstop na novo področje. Gre za proizvodnjo kompleksnih polizdelkov s segmenta vrat in pohištva, ki bi jo zagnali v prihodnjih treh letih, več pa Barbič ni želel povedati.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 14. marca 2019

Boris Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava