Irena Polanec in njene Eve

20.5.2019 | 13:50

Irena Polanec in njene Eve
Irena Polanec in njene Eve

V četrtek, 16. maja, so v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje odprli razstavo Irene Polanec z naslovom Pisma Evi. O razstavi je spregovorila direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje Patricija Pavlič. Irena Polanec sodi med najbolj uveljavljene slovenske sodobne slikarke. Je svetovno priznana umetnica. Izoblikovala jo je tujina. Irena Polanec ustvarja že več kot pet desetletij. Za svoje umetniško izražanje je prejela več domačih in mednarodnih priznanj.

Cikel Eva, iz katerega je večina v Trebnjem razstavljenih del, se je rodil v Parizu, kjer je dolga leta živela in ustvarjala. Cikel je posvečen ženski in njeni lepoti v vsej čutnosti, svobodi in neodvisnosti.

Irena Polanec je trebanjski galeriji podarila 27 svojih likovnih del, od leta 1977 pa se je udeležila tudi skoraj tridesetih Mednarodnih taborov likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki jih je s svojimi prijateljstvi in znanstvi z vsega sveta nekaj tudi soorganizirala.

Razstava je zasnovana tudi kot poklon Ireni ob njenem življenjskem jubileju za neprecenljiv prispevek k promociji tabora in trebanjske galerije, prepoznavnosti njene zbirke in kot zahvalo za neskončno prijateljstvo, ki se je stkalo v petih desetletjih sodelovanja. Ob tej priložnosti je izšel katalog, v katerem so izbrana pisma našla mesto ob razstavljenih Evah kot poklon Ireni Polanec za njen neprecenljiv prispevek k promociji Tabora in trebanjske Galerije. Številna dela iz tega cikla so svoj novi dom dobila na vseh petih celinah, na razstavi pa so v črno-zlatih okvirjih predstavljena izbrana dela iz zasebne zbirke te edinstvene umetnice, ki je konec preteklega leta praznovala svoj 70. rojstni dan.

Polančeva je o razstavi povedala: »Trebnje se mi zdi moj drugi dom. Razstavili bomo to, kar imam. Mislim, da bo obiskovalcem všeč. Kot je rekel Ciril Kosmač: Življenje je dolgo in sivo, samo trenutki so zlati. En zlat trenutek v življenju ustvarjalca je, ko ustvarja v tišini, sam s sabo, naslednji zlati trenutek pa, ko dela razstavi svojemu občinstvu.«

Irena Polanec je likovno opremila s svojimi Evami nekaj knjig, med drugimi tudi tri zbirke pesmi in proze dolenjske pesnice in pisateljice Magde Kastelic Hočevar. Odprtje razstave je povezovala Kristina Gregorčič. Simbolno jo je odprl župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver. Popestrila jo je Glasbena šola Trebnje. Po odprtju je sledilo prijetno druženje ob pogostitvi. Odprtja razstave so se udeležili številni ljubitelji umetnosti in Irenini prijatelji, na ogled pa bo do 15. septembra 2019.

Helena Murgelj

Galerija

_c-eva (01)
_c-eva (02)
_c-eva (03)
_c-eva (04)
_c-eva (05)
_c-eva (06)
_c-eva (07)
_c-eva (08)
_c-eva (09)
_c-eva (10)
_c-eva (11)
_c-eva (12)
_c-eva (13)
_c-eva (14)
_c-eva (15)
_c-eva (16)
_c-eva (17)
_c-eva (18)
_c-eva (19)
_c-eva (20)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava