Revolucionarna novost - samonapihljivi brezrokavnik

20.5.2019 | 12:20

Revolucionarna novost - samonapihljivi brezrokavnik
Revolucionarna novost - samonapihljivi brezrokavnik
Revolucionarna novost - samonapihljivi brezrokavnik

Moto klub Rak z Rake je v Krškem pripravil že III. Izobraževalno delavnico varne vožnje za motoristez naslovom ''Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge''. Namen delavnice je bil druženje in izmenjava izkušenj za izboljšanje varnosti voznikov skuterjev, mopedov in motornih koles v cestnem prometu.

Delavnica je potekala v soboto, 11. maja 2019, na parkirišču trgovskega centra Qlandija v Krškem. Zelo pomembno je, da vozniki motornih koles razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme zaradi njih samih in ne zaradi zakona, ki jim to predpisuje, opozarjajo organizatorji.

Problematični so tudi vozniki motornih koles v starostni skupini 50 in več let, ki so pred nedavnim opravili vozniški izpit A kategorije, nimajo pa dovolj izkušenj za upravljanje motornega kolesa. Po poročilu Prometne policije se je v letu 2017 povečalo število prometnih nesreč prav pri voznikih, starejših od 50 let.

Kako je potekala delavnica?

Sestavljena je bila iz izobraževalne delavnice - teoretični del in prikaza varne vožnje - praktični del.

Prvi del je vseboval statistične podatke o prometnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi motoristi, spoznavanje predpisov in zakonov s tega področja, napotke za večjo varnost motoristov, kot so stanje pnevmatik, zavor, svetlobnih teles in nošenje zaščitne opreme, kakor tudi osnovno prvo pomoč v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista (snemanje čelade in drugo).

Ta del teoretičnega dela so podali predstavnik Prometne policije NM - inštruktor varne vožnje in zdravstvena tehnika Zdravstvenega doma KK.

Predstavnik podjetja Vemos trgovina d.o.o. Iztok Kotnik je predstavil novost motoristične opreme »Helite airbag». Samonapihljivi brezrokavnik pomeni revolucijo v varnosti motoristov, saj pri padcu zmanjša tveganje poškodb glave, vratu, hrbtenice prsnega koša, medenice ključnice in notranjih organov (srce, pljuča, trebušna slinavka, jetra, ledvice ...).

Na izobraževalni delavnici se je predstavila tudi Nevladna Organizacija Zavod Vozim - s svojo preventivno prometno delavnico Še vedno vozim - vendar ne hodim (svoje videnje in doživetje je podal poškodovanec v prometni nesreči z motorjem).

Praktični del delavnice je bil na poligonu (parkirišču) z vožnjo motorja okrog stožcev. Vožnja je zelo atraktivna in je sestavni del vožnje za pridobitev vozniškega dovoljenja za voznike začetnike AM, A1, A2 in A kategorije. Vožnjo je demonstriral predstavnik Prometne policije - inštruktor motorist s svojim motorjem. Po demonstraciji pa je lahko vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v spretnostni vožnji.

Po zaključeni delavnici je bila vsem udeležencem podeljena izobraževalna brošura »Priročnik za varno vožnjo motorja», katero smo ponatisnili v 1000 izvodih. Priročnik vsebuje navodila in nasvete za varnost v prometu, o pravilni drži in sedenju na motorju, tehnični brezhibnosit motorja, nasvete za vizualni pregled motornega kolesa, ob nakupu in nošenju zaščitne opreme ter navodila za motoriste začetnike.

Izobraževalna brošura je odličen pripomoček za opravljanje vseh teh delavnic, tako v organizaciji Moto kluba Rak, kakor tudi pri realizaciji podobnih delavnic Prometne policije, AVP - ja in ostalih Moto klubov po vsej Sloveniji.

Zahvala AVP – ju in Občini Krško za finančno podporo, za sodelovanje Trgovskemu centru Qlandija Krško, Prometni policiji Novo mesto, Poklicni gasilski enoti Krško, Zdravstvenemu domu Krško ter predstavniku podjetja Vemos trgovina d.o.o. in Zavoda Vozim.

Moto klub Rak se prav tako zahvaljuje za obisk vsem Moto klubom in ostalim motoristom, ki nas podpirajo in so se odzvali našemu povabilu na delavnico.

MK Rak – Janez Mede
Foto: Anton Hruševar

Galerija

_zzzzdel (1)
_zzzzdel (10)
_zzzzdel (11)
_zzzzdel (12)
_zzzzdel (13)
_zzzzdel (14)
_zzzzdel (15)
_zzzzdel (16)
_zzzzdel (17)
_zzzzdel (2)
_zzzzdel (3)
_zzzzdel (4)
_zzzzdel (5)
_zzzzdel (6)
_zzzzdel (7)
_zzzzdel (8)
_zzzzdel (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava