Cvičkove princese: 20 let žlahtnosti

19.5.2019 | 16:10

Cvičkove princese: 20 let žlahtnosti

… je bilo naslov jubileju v počastitev obstoja Cvičkove princese, ki so ga minuli četrtek v Vinskem dvoru Deu obeležile ambasadorke in promotorke cvička, Dolenjske in tukajšnjih ljudi. V bogatem programu so nazorno ponazorile, kako se je od leta 1999 »grozd« Cvičkovih princes bogatil in širil, ter kako je vsaka s svojo karizmo, energičnostjo in predanostjo doprinesla pečat v enoletnem mandatu. Manjkalo ni okusne kulinarike, izvrstnih vin, pesmi, petja, smeha in nostalgičnosti, ki so ga poleg 20 deklet v rdečih plaščkih kreirali še ansambel Prava stvar in Sašo Đukić.  

Prve zasnove organiziranosti vinogradniške dejavnosti so na Dolenjskem okusili kmalu po prvi svetovni vojni. Kostanjeviška vinarska zadruga je bila ena prvih, ki je začela skrbeti za kakovost in večjo prepoznavnost cvička. A se je cvičku skozi zgodovino prepogosto pripisalo sinonim za slabo in nekakovostno vino – so bile besede, ki so uvodoma nagovorile zbrane ob praznovanju dogodka, s katerim so cvičkove princese obeležile jubilej dvajsetih let obstoja in prisotnosti.

Četrtkov večer je bil večer poln nostalgije. In zagotovo nasprotje tega, kar bi »povprečnež« lahko razbral iz uvodnega nagovora.

Zbranim so se predstavile vse dosedanje cvičkove princese in obudile utrinke let, v katerih so same na glavi nosile insignijo, ki jo ima lahko le tista, ki je zares predana poslanstvu in se zaveda pomena ambasadorstva. Večer, ki so ga organizirale Cvičkove princese same, je bil bogat in poln okusov, saj so ob gastronomskih kreacijah kuhinje Vinskega dvora Deu postregle najvišje ocenjena vina 47. Tedna cvička, ki se bo prihodnji teden odvijal v Trebnjem. Ob tem so pridelovalce najvišje ocenjenih vin v posamezni sorti  – Vinsko klet Krško, Vinsko klet Frelih, Vinsko klet Colnar, vinogradnika Alojza Gregorčiča iz Šentruperta, družino Komatar iz Gadove Peči in Vinarstvo Kozinc poprosile, da zbrane nagovorijo in izdajo recept za svoje vino, kako pridelati tako kapljico. S tem so še enkrat dokazale, da razumejo širše poslanstvo dela Cvičkove princese, ki je ambasadorka domače Dolenjske in z njo vse, kar Dolenjska ima.

Visoki predstavniki ostalega dela Cvičkovega dvora so s svojimi nagovori čestitali jubileju in dejavnostim, ki jih izvajajo posamezne cvičkove princese, med nagovori pa smo podoživeli tudi čas, ko se je na Dolenjskim utrnila ideja za izbor prve Cvičkove princese.

Misel, ki se je zagotovo marsikateremu izmed zbranih na četrtkovem dogodku še večkrat porodila je ta, da ni samoumevno, da je cviček danes tam, kjer je. Na listi »ambasadorjev« Slovenije. In zagotovo gre za to zahvala tudi vsem 20. Cvičkovim princesam.

Maja Žibert in Dragica Ribič
Foto: Andrej Matič

Zvočni zapisi

Dragica Ribič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava