Parkirna politika v Trebnjem

16.5.2019 | 09:30

Parkirna politika v Trebnjem
Parkirna politika v Trebnjem
Parkirna politika v Trebnjem

Občina Trebnje z Inštitutom za politike prostora pripravlja strokovne podlage za parkirno politiko v Trebnjem. Prva javna razprava o problemih parkiranja s predstavijo novih projektov in določitvijo ciljev bodoče parkirne politike v Trebnjem bo v četrtek, 16. 5. 2019, ob 18.00 uri, v veliki sejni sobi Občine Trebnje.  

Vse večje je število avtomobilov v samem centru mesta. Parkiranje se je doslej urejalo stihijsko, torej vsak košček prostih površin smo namenjali za naše jeklene konjičke. Zaradi izboljšanja kvalitete življenja v samem mestu, pa smo se lotili načrtovanja in organiziranja parkiranja in razbremenitev centra nepotrebnih avtomobilov oziroma parkirnih mest.

Z novimi ukrepi na področju parkiranja se bo v Trebnjem namenilo več prostora ljudem.

V središču Trebnjega je pogosto težko dobiti prosto parkirno mesto, avtomobilov je veliko, in včasih so parkirani vse do vhodov v vrtce, občino, trgovske in gostinske lokale. Mimo naselja poteka avtocesta, zato je uporaba avtomobilov višja, kot je slovensko povprečje.

V letu 2017 je Občina Trebnje dobila Celostno prometno strategijo (CPS), ki jo je potrdil občinski svet.  Priprava CPS je močno poudarjala vključevanje javnosti – organizirane so bile javne razprave, intervjuji, delavnica in anketa. Tako je CPS, na ravni ciljev in ukrepov, v največji meri odražala želje in stališča prebivalcev Trebnjega, kar je tudi prav. Strategije nam kažejo smer, kam želimo priti, seveda pa nimajo pravega smisla, če jim ne sledjo ukrepi, zato je Občina Trebnje naročila izdelavo strokovnih podlag za pripravo Občinskega odloka o parkiranju.

Občina se pripravlja na izgradnjo novega kulturnega centra, kjer bo velika garažna hiša za potrebe kulturnega doma, železniške in nove avtobusne postaje. Investicija je visoka, dobrodošla sredstva za parkirno hišo pa je možno dobiti tudi od države. Občinski odlok o parkiranju bo tako omogočal pridobitev sredstev za P+R iz Ministrstva za infrastrukturo in upošteval cilje, ki izhajajo iz CPS Trebnje.

V preteklih mesecih so strokovnjaki analizirali parkirišča, potniški promet in pogoje za hojo in kolesarjenje. V nadaljevanju pa bodo na dveh javnih razpravah pojasnili analizo in prebivalci boste lahko predstavili svoje poglede na parkiranje, izrazili želje in ocenili, kateri ukrepe bi podprli.

Vsekakor bomo v procesu priprave strokovnih podlag sodelovali z javnostjo, torej z vami, prebivalci občine Trebnje. V veliko veselje nam bo, če boste sodelovali pri projektu na javnih razpravah. Prva javna razprava na temo problemov parkiranja, predstavitve novih projektov in določitve ciljev v Trebnjem bo v četrtek, 16. 5. 2019, ob 18.00 uri, javna razprava o scenarijih in določitvi ukrepov pa bo v četrtek, 30. 5. 2019, ob 18.00. Obe bosta potekali v veliki sejni sobi Občine Trebnje.  

Veseli bomo vaših pobud in razmišljanj s čimer lahko prispevate bistveni del k ureditvi centra.

Občinska uprava Občine Trebnje
Oddelek za okolje, prostor in infrastrukturo

Galerija

_zzzzzzzztrebnje (1)
_zzzzzzzztrebnje (10)
_zzzzzzzztrebnje (2)
_zzzzzzzztrebnje (3)
_zzzzzzzztrebnje (4)
_zzzzzzzztrebnje (5)
_zzzzzzzztrebnje (6)
_zzzzzzzztrebnje (7)
_zzzzzzzztrebnje (8)
_zzzzzzzztrebnje (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava