Uspešno zaključili preventivni projekt »Žuram s prijatelji, ne z drogo!« za brežiške šole že 15. leto zapored

16.5.2019 | 08:30

Uspešno zaključili preventivni projekt »Žuram s prijatelji, ne z drogo!« za brežiške šole že 15. leto zapored

Strokovna skupina preventivnega projekta »Žuram s prijatelji, ne z drogo!«, ki ga izvajamo v okviru Večgeneracijskega centra Posavje v sodelovanju z Mladinskih centrom Brežice, Policijsko postajo Brežice, Zdravstvenim domom Brežice in Centrom za socialno delo Brežice, je po prvomajskih praznikih obiskala še tri osnovne šole in za učence zaključnih razredov izvedla predavanja in preventivne delavnice s ciljem informiranja in ozaveščanja mladostnikov o dovoljenih in nedovoljenih drogah. Dne 7. 5. 2019 smo preventivni program izvedli v Osnovni šoli Cerklje ob Krki (22 učencev), dne 9. 5. 2019 v Osnovni šoli Bizeljsko (9 učencev) in nazadnje še dne 13. 5. 2019 smo se družili z učenci iz Osnovne šole Brežice (66 devetošolcev). Odziv učencev glede na izvedene aktivnosti je bil zelo dober. Učenci so aktivno sodelovali v sproščenem vzdušju, najbolj všeč jim je bil odprt in iskren pogovor ter izmenjava mnenj in izkušenj. Odgovorili smo jim na marsikatero vprašanje in dilemo.

V šolskem letu 2018/2019 smo projekt »Žuram s prijatelji, ne z drogo!« izvedli na sedmih osnovnih šolah v občini Brežice (OŠ Pišece, OŠ Dobova, OŠ Artiče, OŠ Velika Dolina, OŠ Cerklje ob Krki, OŠ Bizeljsko in OŠ Brežice) ter na srednji šoli Ekonomska in trgovska šola Brežice. Pri tem smo vse skupaj zajeli 272 učencev (172 devetošolcev in 100 srednješolcev).

Veseli smo, da je za nami, sodeč po zelo dobrih odzivih učencev in dijakov (iz anonimnih anket, ki so jih izpolnili, in ustnih evalvacijah ob koncu srečanja), še ena uspešna izvedba projekta »Žuram s prijatelji, ne z drogo!«, ki smo ga v sodelovanju s šolami in z zunanjimi strokovnimi sodelavci izvedli že 15. leto zapored. Iz leta v leto vse bolj opažamo, da mladostniki želijo spregovoriti o temah, ki jih mi obravnavamo. Še veš, takšne pogovore potrebujejo, saj o teh temah ne govorijo doma s starši ali v šoli z učitelji. Veliko jim pomeni, če jim nekdo iskreno prisluhne in jih razume. Zlasti na delavnicah, ki jih izvajajo mladi prostovoljci, jim učenci zaupajo marsikatero svojo skrb in skupaj iščejo rešitve. Delavnice potekajo interaktivno in zelo sproščeno in v okviru varnega »kroga«. Eden izmed ciljev delavnice je med drugim tudi krepitev pozitivne samopodobe pri učencih.

Za sodelovanje se zahvaljujemo vsem udeležencem projekta: predavateljem iz CSD Brežice, PP Brežice in ZD Brežice; izvajalcem delavnic – strokovnim delavcem iz MC Brežice in prostovoljcem iz VGC Posavje; šolam; in še posebej hvala učencem in dijakom za vse povedano in za zaupanje.

Vsem učencem in dijakom želimo uspešen zaključek šolskega leta in lepe poletne počitnice, ostalim izvajalcem in udeležencem projekta pa prav tako želimo vse lepo.

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020.

Za VGC Posavje zapisala: mag. Danijela Švajger

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava