Ljudje ob Kolpi: Alojz Kajin-Lojze; prvi vkorakal v Ljubljano

14.5.2019 | 11:30

Ljudje ob Kolpi: Alojz Kajin-Lojze; prvi vkorakal v Ljubljano

9. maja 1950 je francoski zunanji minister Schuman predstavil deklaracijo »nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi«, ki jo smatramo kot prvi korak k ustanovitvi današnje Evropske unije; zato ta dan praznujemo kot Dan Evrope.

Sicer pa je deveti maj pomemben dan za Ljubljančane – saj je bila tega dne leta 1945 osvobojena Ljubljana. Čeprav je brezpogojna kapitulacija pričela veljati 8. maja, so boji za Ljubljano potekali še vse do tretje ure zjutraj. Po enournem zatišju pa so partizanske enote ob štirih pričele zavzemati ključne položaje v Ljubljani.

In tudi tukaj lahko Belokranjci pristavimo svoj »lonček«: namreč poveljnik enote, ki je dobila nalogo, da vkoraka v Ljubljano – Ljubljanska brigada - je bil Belokranjec Alojz Kajin, ki je tudi razobesil bojno zastavo na ljubljanskem magistratu. Mladi poročnik je imel takrat rosnih 22 let – na fotografiji na čelu povorke jezdi belega konja. Zaupana mu je bila naloga dokončno zlomiti odpor nemških sil in njihovih pristašev ter zavzeti Ljubljano.

Alojz Kajin – Lojze (rojen 9. junija 1924 v Podklancu pri Vinici – umrl 11. januarja 2019 v Mariboru).

Alojz je bil rojen v kmečki družini sedmih otrok v Podklancu in po osnovni šoli odšel v Ljubljano, da bi se izučil mizarskega poklica. Tam ga je doletela druga svetovna vojna in ko so Italijani pričeli Ljubljano ograjevati z žico, se odloči oditi domov. Tu se pripravlja (zbiranje orožja in opreme) za odhod v partizane, kar stori 1. maja 1942 in je vedno aktiven ter prostovoljec za vse akcije. Večkrat tudi ranjen. Menda se je izkazal z velikim talentom za taktične odločitve, zato je tudi hitro napredoval in pred koncem vojne dosegel čin poročnika na mestu komandanta brigade. Bil je poveljnik različnih enot, kot rečeno nazadnje Ljubljanske brigade. Po vojni ostane v JLA in nadaljuje šolanje na gimnaziji in potem na vojaški akademiji ter na specializiranih vojaških šolah. Med drugim je bil tudi poveljnik garnizije v Mariboru, njegov zadnji položaj v JLA pa je bil pomočnik komandanta 9. armade v Ljubljani.

Alojz Kajin se je leta 1977 upokojil s činom general-major.

Fotografija last Muzeja novejše zgodovine.

Boris Grabrijan, KP Kolpa

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (7)

15.5.2019+10     + (12)     – (2)     Oceni vl 

Kaj je še za zapisati kot to, da smo ponosni na naše partizane! (vika lozar)

29.5.2019+1     + (1)     – (0)     Oceni dzony006 

Mi lahko kdo pojasni, kateri borec na belem konju je PRVI prijahal na belem konju v Ljubljano? Zadnjič sem gledal eno gospo, ne spomnim se več priimka, ki je nekje, mislim da v Pričevanjih razlagala, kako je njen mož PRVI prijahal v Ljubljano na belem konju? Mislim da je ona bila nekje iz Posavja. Ne vem če se je ona po možu pisala Kajin, poročila sta se menda v partizanih, ali pa sem v zmoti? Zdaj pa berem da je to bil Belokranjec Alojz Kajin. Kako je zdaj s tem? HVALA. Potem ni čudno, če še zdaj, po skoraj 75. letih od konca Druge svetovne vojne, čedalje več ljudi prejema Partizansko penzijo. Od kod se le nabirajo? Pa lep dan želim vsem.

29.5.2019–8     + (1)     – (9)     Oceni Lojzekov stric 

Ha ha Vika je ponosna na partizane. Kaj pa povojni poboji. Državljanska vojna.t 6

30.5.2019+9     + (10)     – (1)     Oceni Franci D 

Je morda kaka druga vojska osvobodila domovino. Seveda smo ponosni na partizane!

30.5.2019+7     + (7)     – (0)     Oceni winetou 

Franci D -Vidiš, da beli Lojze ne more pozabiti svoje zločinske kolaborantske žlahte .

30.5.2019–6     + (1)     – (7)     Oceni Lojzekov stric 

Partizani so pobili več Slovencev kot okupatorjev na to so ponosni Indijanc pa Francel pa Vika če bi bla kaka bitka za osvoboditev Ljubljane nebi jahali na konjih a ne

31.5.2019+6     + (6)     – (0)     Oceni Franci D 

Nisem vedel, da so belogardisti, domobranci in domači izdajalci delali proti okupatorju.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava