Drugi dan pohoda po krožni poti tudi ob Reki ljubezni in na prizorišču snemanja

14.5.2019 | 10:00

Drugi dan pohoda po krožni poti tudi ob Reki ljubezni in na prizorišču snemanja
Drugi dan pohoda po krožni poti tudi ob Reki ljubezni in na prizorišču snemanja

Drugi dan tridnevnega pohoda po krožni pešpoti Prijetno domače se je pričel v Zagradcu. Po jutranjem skupinskem fotografiranju se je 60 pohodnikov podalo na okvirnih 33 kilometrov dolgo pot iz Zagradca preko Ambrusa, Krke do Muljave, kjer je bil pri info točki uradni zaključek druge dne.

Dan so začeli s skupinsko fotografijo pri zagraški info točki in urno krenili čez Tolčane do Valične vasi, kjer se kraj ponaša z eno najstarejših lip na Slovenskem. Po kratkem postanku, kjer je bila za nekatere pohodnike še posebej dobrodošla jutranja kavica, so se spustili mimo cerkvice Sv. Martina proti mostu Breg – Drašča vas, ki povezuje tako ivanško kot žužemberško občino. Še pred tem so pohodniki opravili skupinsko fotografijo v Rivčji jami. Po postanku v Drašči vasi, kjer je Janez Mežan predstavnik Gorniškega kluba Limberk iz Ivančne Gorice lastnici domačije v zahvalo podaril občinsko zastavo, so krenili navkreber proti cerkvici sv. Petra na Kamnem Vrhu. Tam so se dodobra zadihani pohodniki lahko vzpeli na Aljažev stolpič, ki so ga pred leti postavili člani GK Limberk – sekcija Ivančna Gorica s sodelovanjem Turističnega društva Ambrus. Prav slednji so poskrbeli za izvrstno kosilo v centru Ambrusa, ki se ponovno ponaša z enim najlepših vaških jeder v Sloveniji.

Po žigosanju pri info točki pri Ambruškem parku kulture, so se mimo Kala in Vodene jame vzpeli do novega gasilskega doma na Korinju. Tamkajšnji krajani oziroma kar gasilci so pohodnike pogostili s številnimi dobrotami. Okrepčilo jim je dalo še dodaten zagon za vzpon na najvišji vrh današnjega dne na 731 metrov visok Korinjski hrib.

Sledil je spust preko Laz nad Krko do predzadnje info točke pri krški cerkvi sv. Kozma in Damijana. Po žigosanju so se podali po prenovljeni cesti proti Gradičku oziroma izviru Poltarice do krške jame, ki je občudovanja vredna. Ker je zelena lepotica reka Krka v zadnjem času še posebej turistično zanimiva destinacija zaradi snemanja televizijske serije Reka ljubezni, so pohodniki obiskali tudi eno glavnih prizorišč snemanj - Slakovo domačijo v Znojilah pri Krki. Slakovi so že dodobra utrujenim pohodnikom postregli z odličnim krškim piskrom iz pod rok »Pinkija«, predsednika TD Krka. Ob spremljavi na harmoniko, pa so pohodniki še veselo zapeli in zaplesali. Pred sklepnim dejanjem je bila le še nekaj kilometrov dolga pot, ki jih je pripeljala do zaključka drugega dne pri info točki na Muljavi.

Na cilj drugega dne popotovanja okrog občine je uspelo prehoditi 53 pohodnikom. Dobro polovico je takih, ki hodijo že vse od petkovega začetka.

G. S.

Galerija

_zzzzzzpohod (01)
_zzzzzzpohod (02)
_zzzzzzpohod (03)
_zzzzzzpohod (04)
_zzzzzzpohod (05)
_zzzzzzpohod (06)
_zzzzzzpohod (07)
_zzzzzzpohod (08)
_zzzzzzpohod (09)
_zzzzzzpohod (10)
_zzzzzzpohod (11)
_zzzzzzpohod (12)
_zzzzzzpohod (13)
_zzzzzzpohod (14)
_zzzzzzpohod (15)
_zzzzzzpohod (16)
_zzzzzzpohod (17)
_zzzzzzpohod (18)
_zzzzzzpohod (19)
_zzzzzzpohod (20)
_zzzzzzpohod (21)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava