Teden Rdečega križa z mladimi

14.5.2019 | 09:40

Teden Rdečega križa z mladimi
Teden Rdečega križa z mladimi
Teden Rdečega križa z mladimi
Teden Rdečega križa z mladimi
Teden Rdečega križa z mladimi

V Tednu Rdečega križa (8. do 15. 5.), je Območna združenje RK Novo mesto pripravilo številne dogodke, s katerimi želimo širši javnosti približati svoje delovanje, opozarjati na pomen prostovoljstva in človekoljubja. Posebej želimo navdihniti mlade, da se aktivno vključijo v naše dejavnosti in okrepijo naše prostovoljske vrste.

10. maja smo pripravili prireditve za mlade z naslovom Prva pomoč rešuje življenja. Šest šol s 15 ekipami in 60 učenci je sodelovalo na igrah Rdečega križa, ki so bile obarvane s spretnostmi in znanjem iz prve pomoči. Pomerili so se v štirih igrah, med drugim so pisali tudi test o poznavanju zgodovine gibanja. Zmagala je ekipa Čebelice iz OŠ Drska, drugo mesto je zasedla ekipa Merci in tretje Mahalo, obe ekipi iz OŠ Vavta vas.

Po igrah na prireditvi smo razglasili rezultate literarnega natečaja prva Pomoč je rešila življenje, ki je bil razpisan za osnovne in srednje šole. Izmed prispelih spisov in pesmi smo nagradili 8 učencev iz 7 osnovnih in ene srednje šole. Že tretje leto v tednu RK razglasimo tudi naj prostovoljce ali skupine in letos sta bili izbrani za nagrado skupina prostovoljcev 7. razreda OŠ Šmarjeta in skupina prostovoljcev 4. b iz Gimnazije Novo mesto. Obe skupini sta predlagali njihovi mentorici in Irena Zupančič iz OŠ Šmarjeta je v obrazložitvi zapisala: »So pravi prostovoljci, ki jih zmeraj najdeš, ko jih potrebuješ. Ni jim težko priti v šolo popoldne, ob sobotah ali nedeljah. Druži jih srčnost in pripravljenost na pomoč.« Mentorica gimnazijcev Suzana Krvavica pa je poudarila: «Prostovoljska skupina sodeluje v humanitarnih in prostovoljskih akcijah in opravlja prostovoljno delo v različnih organizacijah in društvih. V tem šolskem letu so opravili 248 prostovoljskih ur. Pri delu so zanesljivi, samoiniciativni, samostojni in zelo odgovorni.«

Posebne zahvale je prejelo še devet prostovoljcev OŠ Bršljin iz 9. razreda, ki so bili več let zelo aktivni v vseh humanitarnih akcijah. Z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad za najboljše tri ekipe na igrah Rdečega križa, se je program v prijetnem vzdušju zaključil. Vsi nagrajenci so bili povabljeni v soboto 11. maja na nagradni izlet na Debeli rtič, kjer bodo med drugim tudi navijali za ekipo prve pomoči OŠ Šmarjeta, ki zastopa Dolenjsko in Belo krajino na 13. preverjanju ekip prve pomoči OŠ. Držimo pesti.

Sekretarka Barbara Ozimek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava