Kraljica metliške črnine za leto 2019 je Patricia Blažič iz Črnomlja

9.5.2019 | 13:45

Patricia Blažič

Patricia Blažič

Kraljica metliške črnine za leto 2019 je Patricia Blažič iz Črnomlja
Kraljica metliške črnine za leto 2019 je Patricia Blažič iz Črnomlja

Tudi letos bodo na Vinski vigredi, največjem festivalu vin v Sloveniji, okronali kraljico metliške črnine. Tokrat je ta laskavi naslov pripadel 22-letni Patriciji Blažič iz Črnomlja. Njena predstavitev pred osemčlansko komisijo je bila prepričljiva in uglajena. Dekle se zaveda, da je pred njo leto, ki bo v marsičem zaznamovalo njeno življenje.

Patricia Blažič je letos dopolnila 22 let. Osnovno šolo je zaključila na Osnovni šoli Mirana Jarca v Črnomlju. Izobraževanje je potem nadaljevala na Srednji šoli v Črnomlju, smer splošna gimnazija. Nato se je vpisala na univerzitetni študij agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Trenutno zaključuje dodiplomski študij. V prihodnjem letu jo čaka absolventski staž in zagovor diplome. Tema, ki si jo je izbrala za diplomo, se veže tudi na področje belokranjskega vinogradništva in vinarstva.

Veliko znanja ji je prinesel tudi projekt, ki so ga lani pripravljali v sklopu Lidlovega mladega vinarja. Skupaj še z šestimi sošolci so ga poimenovali Levant. Nastal je pod mentorstvo dr. Denisa Rusjana in dr. Tatjane Košmrl. Na natečaju, ki je trajal dobrih osem mesecev, so na podlagi ocen dveh komisij na koncu tudi zmagali. Prejeli so nagrado za najboljšo zgodbo, ki je bila do sedaj kadarkoli predstavljena na natečaju in priznanje za najboljšo študentsko ekipo. Levant ji je prinesel veliko več kot novo izkušnjo, saj je razvijala kompetence kritičnega in ustvarjalnega razmišljanja, pogajalske spretnosti in organizacijske sposobnosti.

Izven obsežnih študijskih obveznosti se trudi samoiniciativno in dodatno izobraževati ter izpopolnjevati svoje znanje, saj se zaveda, da ji bo slednje v prihodnosti še kako prišlo prav. Z novim šolskim letom je začela opravljati novo funkcijo pri Klubu belokranjskih študentov, in sicer kot vodja sekcije za kulturo in družbo. Oba področja sta zelo široka in raznolika, saj sta tesno vpletena v vsakdanje življenje. Poleg tega je prostovoljka na različnih področjih.

Patricia se opiše kot odgovorna, organizirana in nasmejana oseba, željna novih izzivov in soustvarjanju - bodisi dobrobiti za celotno družbo in okolje. Veliko ji pomeni tesen stik z ljudmi. Svoj prosti čas namenja predvsem družini in prijateljem. Ker je njen študij v tesnem stiku z naravo, tam preživi tudi največ časa. Poleg potovanj in odkrivanja novih krajev čas velikokrat nameni tudi hribom in goram, saj je velik ljubitelj hoje.

Kot kraljica metliške črnine se bo v prihodnjem letu zvesto trudila predstavljati Belo krajino v vseh njenih oblikah. Skozi svoj mandat bo ponosno predstavljala žlahtne kapljice, domačo deželo in turizem Bele krajine.

Patricia Blažič bo srebrno krono, plašč in lento z napisom Kraljica metliške črnine in avtomobil sponzorja TPV Group v enoletno uporabo prejela na svečanem odprtju Vinski vigredi v petek, 17. maja 2019 ob 20. uri na Trgu svobode v Metliki.

Rudi Vlašič
TD Vigred Metlika

VINSKA VIGRED V BELI KRAJINI 2019 - Praznik belokranjskih vin in kulinaričnih dobrot

Ne le Metlika in Bela krajina, temveč vsa Slovenija vsako leto težko pričakuje Vinsko vigred. Ta praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti ter kulturnih dosežkov se je v 37. letih močno usidral med slovenske turistične dogodke, saj ga vsako leto obišče več kot dvajset tisoč gostov. Festival je toliko bolj privlačen, ker je umeščen na tri čudovite mestne trge v srednjeveškem jedru Metlike.

Prijazni Belokranjci se vedno znova z veseljem potrudijo in presenečajo svoje goste in prijatelje. Od 17. do 19. maja 2019 bo dišalo po belokranjskih dobrotah, jagenjčku in odojku z ražnja, belokranjski pogači. Gostje se lahko naučijo peči to zaščiteno kulinarično posebnost, pokušajo najboljša belokranjska vina, si ogledajo bogato kulinarično  razstavo in razstavo domače obrti, spremljajo pester in raznolik kulturni program in še veliko več. Pripravili bomo tudi kronanje kraljice metliške črnine in nagradili najboljše vinarje.

Na prireditvi so aktivni tudi rekreativci. Že od prve vigredi se iz Ljubljane na vigred odpravijo kolesarji, vse bolj priljubljen pa je tudi nedeljski Urbanov tek. Zvečer na vseh treh trgih vse tja do zgodnjih jutranjih ur za zabavo skrbijo različni izvajalci iz sveta zabavne, pop in rock glasbe. Zadnji dan je na vigredi namenjen predvsem družinam. Številne aktivnosti in delavnice so prilagojene otrokom in njihovim staršem in seveda tudi vsem ostalim, ki jih pritegne raznovrsten program ter številne stojnice.

Pri Vinski vigredi gre za sožitje več reči, to so kultura, zabava, kulinarika, veselje, kulturno pitje, sklepanje novih prijateljstev, druženje, objemi, stiski rok, poljubi, vriski srca. Vino in ljudje nismo radi sami. Za to bomo imeli veliko časa v neki povsem drugi razsežnosti.

ZANIMIVOSTI O VINU

Pravi ljubitelji rujne kapljice se zavedajo, kako zdravilne in sproščujoče učinke na telo ima kvalitetno vino. Vino je pravzaprav najstarejše dokumentirano zdravilo, ki ga je izdelal človek, kar dokazujejo papirusi starih Egipčanov, ki segajo nazaj vse do leta 2200 pr. n. št.

Zakaj je prav vino od vseh alkoholnih pijač najbolj zdravo? Zaradi grozdja! Rdeča vrsta grozdja je prava zakladnica flavonoidov, ki v telesu učinkujejo kot antioksidanti. Poleg tega, da rdeče vijolična barvila dodajo vinu barvo, ga tudi obogatijo s telesu koristnimi snovmi.

Če vas skrbi, koliko telesne teže lahko pridobite zaradi vsakodnevnega pitja vina v zmernih količinah, je skrb povsem odveč. Vino ima v primerjavi z ostalimi alkoholnimi pijačami, predvsem pivom, relativno malo kalorij. 1 dl rdečega vina ima približno 80 kalorij, podobna količina belega vina pa še nekoliko manj.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

10.5.2019+1     + (1)     – (0)     Oceni vl 

Patricija, želim ti uspehov v promociji našega belokranjskega zaklada- metliške črnine. Sicer si tako in tako že podkovana v tem, saj je bila komisija, ki te je izbrala po mojem izključno moškega spola in si se morala izkazati najmanj sto odstotno. Srečno! (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava