''Muški so se vseli i popili kupico vina, pa drugo, morda je bila i tretja; i unda razglasili Republiko''

3.5.2019 | 12:15

''Muški so se vseli i popili kupico vina, pa drugo, morda je bila i tretja; i unda razglasili Republiko''
''Muški so se vseli i popili kupico vina, pa drugo, morda je bila i tretja; i unda razglasili Republiko''
''Muški so se vseli i popili kupico vina, pa drugo, morda je bila i tretja; i unda razglasili Republiko''

Je Viniška republika zametek slovenske državnosti? ... Minule dni so se na Vinici, rojstnem kraju velikega poeta, prevajalca, dramaturga Otona Župančiča, odvijali številni dogodki, povezani z obletnico upora Viničanov.

Mogoče danes v drugih delih naše domovine ne poznajo dogodkov iz pred 100 let, ko so v trgu Vinica nezadovoljni zaradi razmer, ki so nastopile po koncu 1. svetovne vojne, izvedli vaški puč in razglasili Republiko ter imenovali njenega predsednika. Kot je na krajevni proslavi ob obeležitvi obletnice dejal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je ob tem mogoče preveč ambiciozno govoriti o zametkih slovenske državnosti, a vsekakor gre za pomemben mejnik v naši zgodovini. Kapljico čez rob je takrat nezadovoljnim Viničanom prelil zaplet okrog žigosanja avstro-ogrskega denarja, s čimer je postal plačilno sredstvo v novonastali Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Na velikonočni ponedeljek 21. aprila 1919 so Viničani zrušili občinsko oblast, ki so ji očitali slabo delo in finančne malverzacije – žigosanje avstrijskega denarja po za to določenem roku (za veliko provizijo), izdajo potnih listov za ukradeno živino, nasprotovali so podpisovanju soglasij za železnico in podobno. Zavrnili so kraljevino in imenovali predsednika republike – najstarejšega krajana, 87-letnega Jureta Pavlešiča.

Po treh dneh je orožništvo in vojska upor zatrla in akterje dogodka priprla. Liberalna struja viniške oblasti je poskušala večji del krivde za dogodke zvaliti na župnika Koeniga, a ga je v času njegovega pripora s podpisi podprlo 600 faranov.

Na prireditvi, ki jo je odlično zasnovala Ticiana Starešinič, sodelovali pa so vsi rodovi Viničanov, je povezovalka Nina dogodke ponazorila bolj zabavno: » … muški so se vseli i popili kupico vina, pa drugo, morda je bila i tretja; i unda razglasili Republiko. Potlej so dva dni marširali po Placu i kričali »Živela Republika«. Tretji dan so ženske po maši skričale na njih i muški so šli doma, i republike je bilo konec …«

V spomin na te vsekakor pomembne in edinstvene dogodke pred stotimi leti je Športno–turistično društvo Vinica ob pomoči tudi drugih akterjev pripravilo petdnevno praznovanje Viniške republike. Sledila so predavanja, projekcija filma, proslave, odprtje mozaika, tržnica, obisk predsednika Boruta Pahorja, delavnice za otroke in odrasle in še veliko dogodkov.

Organizatorjem je pri pripravi prireditvenega prostora na Štrkovi dugavi s svojo mehanizacijo pomagal tudi Javni zavod Krajinski park Kolpa, na tržnici pa sodeloval s stojnico in brezplačno izposojo električnih koles, ki je vse obiskovalce zelo navdušila.

Boris Grabrijan, KP Kolpa

Galerija

_zzzzzzzvinica (01)
_zzzzzzzvinica (02)
_zzzzzzzvinica (03)
_zzzzzzzvinica (04)
_zzzzzzzvinica (05)
_zzzzzzzvinica (06)
_zzzzzzzvinica (07)
_zzzzzzzvinica (08)
_zzzzzzzvinica (09)
_zzzzzzzvinica (10)
_zzzzzzzvinica (11)
_zzzzzzzvinica (12)
_zzzzzzzvinica (13)
_zzzzzzzvinica (14)
_zzzzzzzvinica (15)
_zzzzzzzvinica (16)
_zzzzzzzvinica (17)
_zzzzzzzvinica (18)
_zzzzzzzvinica (19)
_zzzzzzzvinica (20)
_zzzzzzzvinica (21)
_zzzzzzzvinica (22)
_zzzzzzzvinica (23)
_zzzzzzzvinica (24)
_zzzzzzzvinica (25)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

3.5.2019+2     + (2)     – (0)     Oceni vl 

Viničani so iz pravega testa! Prav je, da nam predstavijo svojo zgodovino. Nekateri želijo vse skupaj minimalizirati z opitostjo akterjev. Vse skupaj je vseeno lep spomin in Viničani so še danes znani kot junaški del naše občine. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava