DL: Bo potico pekla tudi predsednica ZDA? Praded s Tanče Gore

28.4.2019 | 19:30

Tone Klobučar si je ob hiši svojih prednikov zgradil novo hišo. (Foto: M. B. J.)

Tone Klobučar si je ob hiši svojih prednikov zgradil novo hišo. (Foto: M. B. J.)

Zagotovo marsikdo v Sloveniji do zdaj ni vedel, da v Beli krajini obstaja vas Tanča Gora. Prav tako se najbrž ne bomo zmotili, če napovemo, da bo postala bolj oblegana, odkar je na začetku preteklega tedna svet obkrožila novica, da je kandidaturo na ameriških predsedniških volitvah, ki bodo novembra 2020, napovedala pravnica in demokratska senatorka Amy Jean Klobuchar iz Minnesote, ki bo maja stara 59 let.

Amy ima namreč slovenske ali še natančneje belokranjske korenine. Njen praded Mihael Klobučar je bil doma s Tanče Gore nedaleč od Dragatuša, konec 19. stoletja pa je odšel, tako kot številni drugi Belokranjci, s trebuhom za kruhom v Ameriko, kjer je delal kot rudar. Amyjin oče James John Klobuchar je bil športni novinar, mati Rose Katherine, po rodu Švicarka, pa učiteljica. Klobucharjeva je bila leta 1998 izvoljena, štiri leta pozneje pa potrjena za glavno tožilko minnesotskega okraja Hennepin.Leta 2001 so jo v Minnesota Lawyer  izbrali za odvetnico leta, leto pozneje je za eno leto postala predsednica okrajne odvetniške zveze Minnesote.

Leta 2006 je Amy kot predstavnica Demokratske kmečko-delavske stranke Minnesote kandidirala za mesto v ameriškem zveznem senatu. Bila je uspešna in postala je prva izvoljena ameriška senatorka iz Minnesote. V govoru ob napovedi kandidature je dejala, da bo njen politični program skoraj povsem v nasprotju z zunanjo in notranjo politiko republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Klobucharjeva je najbolj znana kandidatka s srednjega zahoda ZDA, predvsem uživa visoko javno podporo v domači Minnesoti. Vendar njena napoved kandidature ne pomeni, da se bo zares potegovala za predsednico ZDA. Seznam demokratskih predsedniških kandidatov, ki se bodo trudili, da prihodnje leto s predsedniškega stolčka spodnesejo Trumpa, je namreč zelo dolg in še zdaleč ni dokončen. Zanimivo pa je, da je med kandidati kar precej žensk. Vendar Amy očitno ne misli kar tako vreči puške v koruzo. Ob napovedi kandidature je v družbi moža Johna Besslerja in hčerke Abigail dejala, da za seboj nima močnega političnega stroja in tudi ne denarja, je pa žilava.

Marsikdo se je ob napovedi Klobucharjeve za predsednico Združenih držav Amerike vprašal, ali bomo Slovenci zavladali ZDA. Če bo torej po Slovenki kot prvi dami svetovne velesile čez slabi dve leti vodila ZDA predsednica slovenskih korenin. In če je Sevnica, kjer je bila doma Melania Trump, postala bolj poznana prav po aktualni prvi dami Amerike, zakaj si ne bi vsaj malo priljubljenosti zaslužila tudi Tanča Gora? V tej belokranjski vasi se je zadnje čase obisk zares povečal. Najprej so začeli prihajati novinarji, kar za vaščane niti ni tako moteče, bolj za družino Klobučar, ki je še edina v kraju s tem priimkom.

Gospodar Tone Klobučar je dejal, da bo za lokalni in torej njegov Dolenjski list še kaj povedal, ljubljanskih novinarjev pa ima že dovolj. Zlasti ga je zmotilo, ker nekateri kar sami delajo zaključke o prednikih Amy Klobuchar, ki niso nujno pravilni. »Ko sem raziskoval naše korenine, sem ugotovil, da Klobučarji v glavnem izhajajo iz Kostela. Na Tanči Gori so bili zagotovo že leta 1700, a verjamem, da tudi že prej, le da je arhiv uničil ogenj. V naši vasi se je Klobučarjev rod začel na naši domačiji in stara hiša še stoji. Amyjin praded Mihael pa se je rodil v drugi hiši, ki je ni več,« je dejal Tone, ki je Amyjin bratranec v petem kolenu, in dodal, da je na Tanči Gori in v njeni okolici še veliko Amyjinih sorodnikov v četrtem kolenu. Nekaj jih ima priimek Klobučar, vendar se je v številnih družinah izgubil, ker ni bilo moških potomcev.

Da bi Amy Klobuchar morda kandidirala za predsednico ZDA, je dal lansko jesen slutiti tudi Joe Valenčič iz Clevelanda, ki že vrsto let išče sledi Slovencev v Ameriki, ko je v Črnomlju predstavljal znamenite Američane slovenskega rodu. Poudaril je, da je Amy priljubljena in da govorijo, da bi bila odlična za ameriško predsednico in da je ponosna na svoj rod. Omenil je, da za praznike speče po 50 potic in jih pošlje senatorjem.

Tone je dejal, da se z Amy ni nikoli srečal in prej tudi ni vedel zanjo. Zdaj ko je postala bolj znana, pa podatki o njej kar vrejo na dan. Izvedel je, da je pred nekaj leti obiskala Slovenijo in iskala korenine, a kot pravi Tone, se raziskovanja ni lotila na pravem koncu. Če se bo še enkrat odločila poiskati sorodnike, ji bo gotovo veliko lažje.

Članek je bil objavljen v 8. številki Dolenjskega lista 21. februarja 2019

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava