Mestna muzejska zbirka Črnomelj najmlajše poučuje o daljni preteklosti

27.4.2019 | 13:00

Mestna muzejska zbirka Črnomelj najmlajše poučuje o daljni preteklosti

V torek, 16. aprila 2019, je Mestno muzejsko zbirko Črnomelj obiskal oddelek Vrtca Otona Župančiča Črnomelj – enota Loka, starostna skupina 5 in 6 let. Po uvodni predstavitvi muzeja in pomembnem vprašanju, kdo pa sploh prebiva v muzeju, so malčki pod vodstvom vzgojiteljic in zgodovinarja Janeza Weissa spoznali odgovore na vrsto pomembnih vprašanj o Črnomlju.

Najmlajši so bili začudeni nad rdečim jantarjem in modrim prazgodovinskim steklom ter se spraševali, kakšno hrano so v lončenih piskrih pripravljali pred davnimi tisočletji. Ob plastiki Črnomlja in bližnje okolice so spoznali rast mesta in dejstvo, da je bilo tudi mesto – tako kot oni – nekdaj majhno, vendar je skozi čas zraslo in postalo veliko. Takoj so uvideli, kako pomembni za razvoj mesta sta reki Lahinja in Dobličica, ter mlini, ki sta jih poganjali. Na prvem nadstropju MMZ Črnomelj pa so občudovali srednjeveški meč in se čudili dejstvu, da je v vodi preživel stoletja. Ugotovili so tudi, da je Črnomelj nekoč bil obzidan z veliko stolpi, ki so zadržali zlobne Turke daleč stran ter jim preprečili ropanje in uničevanje. Na koncu so si še okrasili dlani s starodavnim črnomaljskim mestnim grbom.

V obisku, ki je trajal dobre pol ure, so malčki spoznali davno zgodovino mesta Črnomelj, njegove osnovne prostorske danosti in prednosti ter nekatere podobe daljnih preteklosti, ki jim bodo burile domišljijo. Spoznali so, da je tudi njihov Črnomelj starodavno mesto zanimivih in velikih zgodb. Mestna muzejska zbirka Črnomelj in RIC Bela krajina omogočata vsem vrtcem in šolam Občine Črnomelj brezplačni obisk in pogled v najbolj zanimiva poglavja daljnih preteklosti.

RIC Bela krajina

Galerija

_zzcrnomellj (1)
_zzcrnomellj (2)
_zzcrnomellj (3)
_zzcrnomellj (4)
_zzcrnomellj (5)
_zzcrnomellj (6)
_zzcrnomellj (7)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

28.4.2019Oceni vl 

Verjamemo, da so otroci še kako pozorno spremljali zgodbice iz naše zgodovine, saj Janez res zna kako se reči streže. Tudi odrasli smo mirni kot miške, ko ga poslušamo. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava