DL: Življenje posvetijo Bogu in bližnjemu; redovnic vse manj

23.4.2019 | 11:50

Na dan posvečenega življenja v novomeški škofiji je slovesno mašo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Na dan posvečenega življenja v novomeški škofiji je slovesno mašo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Redovnice nosijo posebne uniforme, nekatere pa delujejo tudi v civilu (spredaj na sliki sestre skupnosti Loyola).

Redovnice nosijo posebne uniforme, nekatere pa delujejo tudi v civilu (spredaj na sliki sestre skupnosti Loyola).

2. februarja, na svečnico oz. praznik luči – 40. dan po božiču, ko se po cerkvenem koledarju končuje božični čas – v Cerkvi praznujejo dan Bogu posvečenega življenja. Na ta dan že od leta 1997 redovniki in redovnice obnovijo zaobljube.

Redovnice in redovniki novomeške škofije so tokrat dan posvečenega življenja obhajali v župniji Šentjernej. Srečanje se je začelo v farni cerkvi sv. Jerneja z molitvijo in sv. mašo, ki jo je v družbi številnih duhovnikov in redovnic daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Zbrane je najprej pozdravil domači župnik g. Anton Trpin, ki je povedal, da Katoliška cerkev in župnije niso popolne brez redovnikov in redovnic. V šentjernejski dolini je dozorelo kar veliko tovrstnih poklicev, ki so doprinesli mnogo dobrega ne le župniji, ampak tudi naši domovini. Seveda pa je treba še naprej moliti za duhovniške in redovniške poklice.

ČISTOST, UBOŠTVO IN POKORŠČINA

Redovniki, ki se posvetijo posvečenemu življenju, se zaobljubijo določenemu načinu življenja, odpovejo se življenju v družini oz. poročenosti, zaobljubijo se uboštvu in pokorščini predstojnikom. Redovne skupnosti na prvo mesto postavljajo duhovno življenje in si prizadevajo, da se v življenju molitev in delo medsebojno prežemata in podpirata. Dejavnosti redovnikov in redovnic so zelo raznolike, od oznanjevanja evangelija in vzgoje do skrbi za uboge.

Kot navaja poročilo Katoliške cerkve v Sloveniji za leto 2018, pri nas deluje 12 moških in 17 redovnih skupnosti ter šest novih oblik redovništva. Leta 2017 je bilo v Sloveniji 764 redovnic in redovnikov, deset let prej pa 945. Njihovo število torej upada.

V novomeški škofiji je trenutno kar 13 skupnosti oz. predstavnikov različnih redov: frančiškani v Novem mestu, kapucini v Krškem, kartuzijani v Pleterjah, salezijanec v Šentrupertu in sestre: Hčere Marije Pomočnice Novo mesto; Šolske sestre de Notre Dame, ki delujejo v Novem mestu in Šentjerneju, Hčere krščanske ljubezni – usmiljenke v Kočevju in Cerkljah ob Krki, karmeličanke v Mirni Peči, Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja v Trebnjem, sestre skupnosti Loyola Šentjernej in Sestre Corpus Christi v Čatežu ob Savi.

REDOVNIC VSE MANJ

Škof msgr. Andrej Glavan se je pri maši vsem zahvalil za njihovo služenje, žrtve, molitve in požrtvovalno delo za bližnjega. »Jezusovi Cerkvi ste obljubili, da boste kot goreče sveče, kljub človeškim slabostim, vedno in povsod izžarevali Kristusovo ljubezen, ki je luč sveta,« je dejal. Letošnje geslo posvečenja je: Ker je tudi mene osvojil Kristus.

Škof je poudaril, da služba za bližnjega – za Boga, bolne, ostarele, mlade, ki iščejo orientacijo, čemu in za koga živijo itd. – daje vrednost. »Življenje je darovanje. Zadržati ga zase pomeni umreti,« je dejal v pridigi in nadaljeval, da je praznik luči tudi dan zahvale in molitve za duhovniške in redovniške poklice, ki jih je vse manj. »Še pred desetimi leti je bila v Sloveniji 601 redovnica, lani le 482, in prav tu je padec največji, da ne omenjam, koliko jih je bilo pred 2. svetovno vojno v naši zdajšnji škofiji: v Beli krajini križniške sestre, pa usmiljeni bratje itd.,« je spominjal škof Glavan. Drži pa, da v času obstoja novomeške škofije – od leta 2006 – število duhovnih poklicev tu raste, kar je morda že sad nove škofije.

In kako še povečati navdušenje mladih za hojo za Kristusom? »Tako da živite veselje posvečenosti, da ste vesele priče posvečenosti. Ko mladi to vidijo, pridejo. Če pa vidijo zdolgočasene ljudi, ki ne znajo reševati sporov, se ne pridružijo. Pričevanje veselega posvečenega življenja je tisto najbolj potrebno, to je najboljša propaganda,« je na slovesni maši v Šentjerneju redovnikom, redovnicam in duhovnikom dejal škof Glavan.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 7. februarja 2019

Besedilo in fotografiji: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava