Tradicionalni Jurijev pohod ob Kolpi

23.4.2019 | 13:25

Tradicionalni Jurijev pohod ob Kolpi
Tradicionalni Jurijev pohod ob Kolpi

Ob svetovnem dnevu Zemlje in na »vuzemski ponedeljek«, kot Belokranjci rečejo velikonočnemu ponedeljku, je Javni zavod Krajinski park Kolpa pripravil tradicionalni, že 10. Jurijev pohod po grajski pešpoti. Ta se razteza ob Kolpi od vasi Žuniči do Dragošev. Topel in sončen dan je bil kot naročen in je privabil številne pohodnike, tako iz bližnjih kot tudi iz daljnih krajev.

Pohodniki so se zbrali na Starem podu v kampu Jankovič pri Adlešičih, od koder jih je avtobus odpeljal v Žuniče na Šokčev dvor, kjer so si ogledali muzej na prostem. Po ogledu in okrepčilu jih je pot vodila skozi vas Paunoviči in Miliči, kjer so jih postregli domačini (Kikini, Žužičevi, Mitrovi, Miličevi in drugi), nato pa so se spustili do reke Kolpe. Gozdna pot ob Kolpi jih je pripeljala nazaj do Starega poda, nekateri pa so nadaljevali do Kuzmine melenice. Med potjo je direktor Javnega zavoda Krajinski park Kolpa gospod Boris Grabrijan povedal nekaj o lepotah narave ter o značilnostih in zanimivostih kulturne krajine, s katero so se pohodniki srečali na poti. Spremljal jih je čudovit pogled na pomladno prebujajočo naravo, petje ptic in šumenje reke Kolpe.

Pohoda so se udeležili tako mladi kot tudi starejši, saj pot ni zahtevna in ponuja veliko lepot. Na koncu jih je čakala pogostitev in topel obrok. Seveda pa ni manjkala tudi diatonična harmonika, ki je še dodatno dvignila razpoloženje. Pohod se je tako končal s pesmijo in zadovoljnimi pohodniki, ki so se poslavljali s stavkom: »Se vidimo naslednje leto!«

Sandra Murgelj

Galerija

_zzzzzzzbk (1)
_zzzzzzzbk (2)
_zzzzzzzbk (3)
_zzzzzzzbk (4)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava