Dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto kot evroposlanci v Strasbourgu

23.4.2019 | 10:30

Dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto kot evroposlanci v Strasbourgu
Dijaki Srednje zdravstvene in kemijske šole Novo mesto kot evroposlanci v Strasbourgu

Začetek šolskega leta 2018/2019. Profesor zgodovine in geografije Matej Cizelj nam je predstavil projekt Evrošola. Ker smo zelo zvedavi in aktivni, nas je ideja pritegnila, dokončno pa prepričala, ko smo izvedeli, da je nagrada za odlično opravljen projekt brezplačen izlet v Francijo, v Strasbourg, in sicer v Evropski parlament. Cilj projekta je bil privabiti mlade, da bi odšli volit, naše geslo pa se je glasilo Vsak glas ima svoj jaz. Projekt je vključeval dve nalogi. Prva je bila zbiranje glasov, druga pa izdelava strategije, v kateri smo morali napisati, kako in na kakšen način bi to dosegli. Ena izmed naših idej je bil Instagram profil, kjer smo posneli nekaj posnetkov ter slik in hkrati povedali prednosti Evropske unije, ki so bližje mladim. Ideja je bila, da bi postavili stojnice po srednjih šolah in gimnazijah, kjer bi mlade ozaveščali glede prednosti EU. Na stojnicah bi bili naši letaki in promocijski material ter foto kotiček, kjer bi se mladi lahko slikali z našimi gesli in zanimivimi okvirji, slike pa bi potem objavili na Instagram profilu. Projekt nam je uspelo izpeljati izven naših pričakovanj. Zbrali smo največ glasov od slovenskih šol (okoli 1800) in tako z najvišjim številom točk postali absolutni zmagovalci. In tako je bila nagrada naša.

V Strasbourg smo se odpravili 6. februarja v zgodnjih jutranjih urah. Spremljala sta nas profesor Matej Cizelj in razredničarka Barbara Špiler. Po dolgih 12 urah smo prispeli na cilj in si ogledali mesto ter njegove znamenitosti, nato pa se namestili v hotelu. Naslednje jutro smo se odpravili v parlament, kjer nas je najprej čakala varnostna kontrola. Po zajtrku v parlamentu smo se razdelili po tematskih skupinah in se nato zbrali v veliki dvorani evropskega parlamenta. Na začetku smo spoznali nekaj uslužbencev parlamenta, ki so vodili program, nato pa se je predstavila vsaka šola posebej.

Po predstavitvi evropskega parlamenta in EU je sledilo kosilo. V času le-tega smo morali sestaviti skupine za igro Eurogame, ki so imele štiri člane iz različnih držav, in odgovarjati na vprašanja, ki so bila postavljena v različnih evropskih jezikih. Tako smo se dijaki različnih narodnosti povezali, izčrpali znanje vsakega tujega jezika, ki smo ga znali, in odgovarjali na vprašanja.

Sledil je pogovor po tematskih skupinah, v katerih smo iskali rešitve za aktualne probleme, kot so zaposlovanje mladih v EU, prihodnost EU, volitve 2019 itd. Te predloge so nato predstavili posamezniki skupin, mi pa smo nato kot »pravi« poslanci glasovali za ali proti. Dan smo zaključili s finalom Evrogame, kjer sta sodelovali tudi dijakinji naše šole.

»Ponosna in hkrati počaščena sem, da sem bila jaz tista, ki je v Evropskem parlamentu predstavila našo šolo. V parlamentu sem se ločila od svojih sošolcev in odšla v jedilnico, kjer sem spoznala predstavnike iz drugih držav. Imeli smo to čast, da smo prvi vstopili v veliko dvorano parlamenta in sedeli v prvi vrsti. Ko je prišel čas za predstavitve, sem bila zelo nervozna, saj sem morala pred več sto ljudi v angleškem jeziku predstaviti Slovenijo in našo šolo. Kljub tremi sem dobro opravila svojo nalogo. Po koncu programa pa nas je čakalo presenečenje, saj smo lahko na zaključku držali zastave držav Evropske unije,« je povedala Maja.

Zadnji dan smo se v jutranjih urah odpravili proti Sloveniji ter se na poti ustavili še v romantičnem mestu Colmar. Sprehodili smo se po mestu in raziskali številne njegove lepote. Po ogledu znamenitosti smo se polni novih vtisov in nepozabnih spominov vrnili v Slovenijo.

Karin Godnjavec, Tajda Gorše, Maja Koretič Urbanč
dijakinje SZKŠ

Galerija

_zzzzzzzparlament (1)
_zzzzzzzparlament (2)
_zzzzzzzparlament (3)
_zzzzzzzparlament (4)
_zzzzzzzparlament (5)
_zzzzzzzparlament (6)
_zzzzzzzparlament (7)
_zzzzzzzparlament (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava