Velikonočni prazniki in žegen v adlešiški in preloški fari

22.4.2019 | 16:30

Velikonočni prazniki in žegen v adlešiški in preloški fari
Velikonočni prazniki in žegen v adlešiški in preloški fari

»Ako je na Veliki petek lipo vreme, poklje bo se leto zemlja godna za sako delo«, pravi adlešiški pregovor ... Po petkovem strogem postu, sobotnem blagoslovu jedi, vode in ognja, smo v nedeljo sedli k bogatemu velikonočnemu zajtrku. Tako kot nekoč tudi sedaj v adlešiški in preloški fari župnik opravi blagoslov pri znamenjih po vaseh. Nekoč je bilo to nuja, saj je bilo vernikom daleč do farne cerkve in so župniki tako olajšali žegn svojim faranom.

V Žuničih je tudi letos župniku Guni pomagal prelat dr. Janez Gril, ki je blagoslavljal v kapelici sv. Nikolaja ter drugod po preloški fari.

Adlešiški upokojeni župnik Vinko Guna, ki pa še kar vztraja s svojimi farani v Adlešičih in na Preloki, je imel polne roke dela po številnih vaseh. Ujeli smo ga v Malih Selih in v Dolenjcih.

Na mestu današnje kapelice Marije pomočnice v Dolenjcih je že leta 1876 sezidal kapelico Miko Kapele in jo dal posvetiti Mariji sedem žalosti. Po vrnitvi Mike Grabrijana iz Amerike so po načrtih Janeza Grila iz Dobindola 2. junija 1902 pričeli z deli za postavitev nove, večje kapelice. Kipec Žalostne matere božje so takrat prenesli v Terakov kip (kapelico) na Veliko Plešivico (kjer je še danes).

Zidarska dela so opravili domačini skupaj, mizarska dela pa je naredil vaščan Miha Požek, streho sta s pločevino prekrila Frančišek Brunskole in Janko Cugrano iz Črnomlja, poslikave sta naredila Valentin in Anton Malnerič iz Krupe. Svečnike so kupili v Ljubljani pri Ivanu Pregarju, zvonova, ki ju je izdelal Maks Samssa so v zvonik postavili 23. in 24. aprila 1903. Novo kapelico je 26. aprila 1903 blagoslovil dekan Matija Cezar. Miko Grabrijan je imel željo iz te kapelice pozneje narediti manjšo cerkev in veliko vaščanov je vpisovalo svoje obveze za gradnjo, a po Mikovi smrti 1932 leta je ideja zamrla.

Večja obnova zunanjosti cerkve je bila opravljena 1930 leta in potem zopet 2013, ko so generalno obnovili kapelico, pred njo postavili varovalno ograjo in v notranjosti obnovili fresko. Zadnje poslikave v kapelici je naredila slikarka Pezdirčeva iz Gribelj.

Vse do 2. svetovne vojne je na prošnji teden iz farne cerkve v Adlešičih prihajala procesija v Dolenjce. Na sv. maše ob Marijinem prazniku so prihajali tudi verniki iz sosednjih župnij Podzemelj in Preloka ter hrvaških Kuničev.

Za vse rejce drobnice pa nasvet adlešiških ovčerejcev: »Na vuzemsko nedeljo se puščajo ovce na njive, da šenico pristrižejo. Potem ne morejo coprnice klasju škodovati.«

Boris Grabrijan, KP Kolpa

Galerija

_zzzzzzzvelikanoc (1)
_zzzzzzzvelikanoc (2)
_zzzzzzzvelikanoc (3)
_zzzzzzzvelikanoc (4)
_zzzzzzzvelikanoc (5)
_zzzzzzzvelikanoc (6)
_zzzzzzzvelikanoc (7)
_zzzzzzzvelikanoc (8)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

22.4.2019Oceni vl 

To je lep običaj, polno spominov kako je bilo še pred desetletji tudi lepo. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava