Festival velikonočne potice - kraljica Podbreška potica iz suhih tepk in jabolčnih krhljev

19.4.2019 | 14:00

Zmagovalna                       trojica: Katja Štajdohar, Marija Štaut in Terezija                       Lipar (foto Andrej Križ)

Zmagovalna trojica: Katja Štajdohar, Marija Štaut in Terezija Lipar (foto Andrej Križ)

Strokovna                         komisija med ocenjevanjem prispelih potic: (z                         leve) Janja Strašek, dr. Janez Bogataj in mag.                         Marlena Skvarča (foto                         Andreja Zidarič/Terme Krka)

Strokovna komisija med ocenjevanjem prispelih potic: (z leve) Janja Strašek, dr. Janez Bogataj in mag. Marlena Skvarča (foto Andreja Zidarič/Terme Krka)

Na                         letošnjem festivalu je sodelovalo 54 potic z                         najrazličnejšemi nadevi. (foto Andrej Križ)

Na letošnjem festivalu je sodelovalo 54 potic z najrazličnejšemi nadevi. (foto Andrej Križ)

Direktor Term Krka Jože Berus je                   predsednici OZ RK Novo mesto Vesni Dular izročil pismo                   o nameri z dobrodelno vsebino. (foto Andrej Križ)

Direktor Term Krka Jože Berus je predsednici OZ RK Novo mesto Vesni Dular izročil pismo o nameri z dobrodelno vsebino. (foto Andrej Križ)

Potičarski                                 sejem na dvorišču Gradu Otočec bil je                                 živ. (foto                                 Andrej Križ)

Potičarski sejem na dvorišču Gradu Otočec bil je živ. (foto Andrej Križ)

»Potico moraš peči z ljubeznijo. Če nekaj delaš na silo, ne more biti dobro,« je po prejemu priznanja izjavila Marija Štaut, letošnja zmagovalka

Letošnja kraljica je Podbreška potica iz suhih tepk in jabolčnih krhljev. Tako je odločila strokovna žirija na Festivalu velikonočne potice, ki je letos že tretjič potekal na Otočcu. Na včerajšnji veliki četrtek so na zaključni prireditvi festivala na Gradu Otočec predstavili potice iz vse Slovenije, najboljšim so podelili zlato, srebrno in bronasto priznanje.

»Letošnji festival je bil poseben tudi zaradi nekaterih posebnih potic. Dobili smo prekmursko potico, ki ima iste sestavine kot prekmurska gibanica, dobili smo evropsko potico in vegansko špehovko ter seveda otoško potico. Presenetilo me je, da je bilo razmeroma veliko kokosovih nadevov, zaradi česar sem kar malo v skrbeh, da nimate Dolenjci na Trški gori morda rastišča kokosovih orehov...,« se je pošalil prof. dr. Janez Bogataj.

Zmagovalka je tako kot lani Podbreška potica, ki jo je tokrat spekla Marija Štaut. Nadev za njeno potico je, kot že rečeno, narejen iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev. Srebrno priznanje je prejela lešnikova potica, ki jo je spekla Terezija Lipar iz Šentjerneja, bronasto pa je žirija podelila potici iz stoodstotne polnozrnate pirine moke s kokosovim nadevom, ki jo je spekla Katja Štajdohar iz Novega mesta.

Letošnjo strokovno komisijo so sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjig o poticah, mag. Marlena Skvarča, senzorična pokuševalka živil, in Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka. Komisija se je sestala že v torek, 16. aprila, in ocenjevala prispele potice, pri čemer je upoštevala zunanji izgled, notranjo strukturo, okus in vonj potice, pa tudi njeno inovativnost, čeprav so v končni oceni prevladali zlasti videz, okus in povezanost vseh sestavin, kajti »prava tradicionalna slovenska potica mora biti lepa na pogled, pravilno zvita, ravno prav sočna in seveda okusna,« so poudarjali vsi člani žirije. Zaključno prireditev je vodila znana televizijska voditeljica Bernarda Žarn, v kratkem kulturnem programu so nastopili učenci iz otroškega pevskega zborčka Osnovne šole Otočec in mladi glasbeniki Glasbene šole Novo mesto, prireditev pa je s svojo prisotnostjo počastila tudi aktualna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je z veseljem prevzela častno pokroviteljstvo dogodka.

»Na ocenjevanje je prispelo 54 (štiriinpetdeset) potic iz vse Slovenije. Po številu potic je letošnji festival ostal na lanski ravni, je pa od preteklih dveh močno napredovala ustvarjalnost avtorjev pri nadevih. Še vedno so ostali pri uporabi domačih, lokalnih sestavin zanje, a so jih bistveno bolj domiselno kombinirali,« je povedal predsednik strokovne žirije prof. dr. Janez Bogataj.

Večina potic je bila pravilne okrogle oblike s pokončnimi rebri, zelo malo je bilo štrukljev in samo dve potratni potici, ki ne sodita v kategorijo potic temveč zloženk oziroma pogač, kajti potica je testeni okrogel zvitek z različnimi nadevi, ki je pečen v okroglem pekaču potičniku.

Veliko inovativnih orehovih potic

Še vedno je bilo med poticami na ocenjevanju veliko orehovih, vendar že nekoliko nadgrajenih. Nadev iz orehov je pripravilo 18 mojstric in mojstrov, od tega je bilo 11 običajnih, v enem primeru so bile nadevu dodane brusnice, v enem ajda, v enem nadevu so bili orehi kombinirani s pehtranom, v drugem z makom, v tretjem pa z lanom. Ena od orehovih potic je bila narejena na veganski način, ena pa zvita v lepe rolice. Strokovna žirija je v oceno dobila dve laneni potici, avtorja sta namesto običajnega kvasa za vzhajanje testa uporabila droži, po enakem postopku pa je bila pripravljena še ena makova potica. Dobili smo še eno makovo potico, pripravljeno z običajnim kvasom. Letos je na natečaj prispelo tudi šest potic s kokosom, v enem primeru je bila dodana stoodstotna polnozrnata pirina moka, v enem pa čokolada. Kar nekaj potic je bilo namazanih z nadevom iz suhega sadja. Poleg pet Podbreških, ki so imele namaze iz suhih sliv in jabolk, dve samo iz jabolk, iz hrušk viljamovk, iz tepk in jabolk, je komisija ocenjevala še po en nadev iz prosene kaše in sliv, ajde in suhih sliv, jabolk in skute, en nadev pa je bil skombiniran iz prosene kaše in suhih marelic.

Ponosni na tradicijo, vendar v skrbi za prihodnost

Strokovna komisija je za zmagovalko tako razglasila potico iz suhih tepk in suhih jabolčnih krhljev, ki jo je spekla Marija Štaut iz Podbrezij, članica lani ustanovljenega društva podeželskih žena Podbreška potica.

»Lansko leto smo gospodinje iz kulturnega društva Tabor Podbrezje začele peči podbreško potico. Recept zanjo je po starih zapiskih Falentove Rezke, ki ga je v svoji hiši našla Veronika Aljančič, dodelala Barbka Pogačnik. Veronika in Barbka sta ga preizkusili, pekli celo sezono in tako se je rodila podbreška potica. V njej je 17 sestavin, od tega jih je 12 lokalnega izvora od podbreških kmetov in proizvajalcev, potičnica, v kateri jo pečemo, pa je iz Komende. Naša potica je šla že v Strassbourg, v Nemčijo, v Kanado ...; pri promociji nam pomaga Jernej Jeglič, tako da se kar dogaja,« je povedala Marija Štaut.

Prof. dr. Janez Bogataj je na prireditvi v imenu strokovne komisije povedal, da smo Slovenci lahko resnično ponosni na svojo tradicijo in delo, ga pa skrbi za prihodnost slovenske kuhe in peke, saj smo na festival dobili le dve prijavi dijakov in študentov gostinskih šol, za katere v Sloveniji, navkljub popularnim kulinaričnim oddajam in resničnostnim šovom na televiziji, pravega zanimanja med mladimi ni: »Zelo sem bil razočaran, kot pedagog pa sploh, da je bil tako šibek odziv naših gostinskih šol. Naj bo to sporočilo šolskemu ministrstvu, da bo treba dati na tehtnico, kaj je za našo mladino pomembno in kaj je manj pomembno, kje jih posiljujemo s pretiranimi vsebinami in kje bi morali graditi tisto, čemur rečemo z eno besedo državljanska vzgoja.«

Najlepša ni vedno tudi najboljša

Letos je bilo veliko potic, ki so bile sicer zelo lepe na pogled, vendar pa je žirijo razočarala njihova vsebina - potice so bile premalo sočne, suhe in prazne, medtem ko je bilo na drugi strani spet vrsta potic, ki niso bile zvite v obliki popolnega polža, silile so iz modela, kot je opazila strokovna komisija, ali pa so popokale, tako da je nadev mezel iz testa itd., vendar so bile veliko okusnejše od svojih na pogled veliko lepših potičjih kolegic.

Članica komisije mag. Marlena Skvarča je na današnji razglasitvi zmagovalk povedala, da je bila vsaka potica malo drugačna ter izpostavila, da najboljša potica ni vedno tudi najlepša, temveč so posebej pomembni aroma, vonj in tekstura: »Zmagovalna potica tokrat ni tako reprezentativna, je nekoliko manjša, vendar pa v sebi skriva kakovost. Okus potice mora biti harmoničen, nobena sestavina ne sme prevladati. Morda so bile potice letos nekoliko premalo izrazite tako pri vonju kot pri okusu. Vsaka potica je bila nekaj posebnega, nekatere so bile lepe, druge pa dobre. Opazili smo namreč, da tiste potice, ki so bile najlepše, večinoma niso bile najboljše.«

Dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je potico poimenovala slovenska kulinarična znamenitost: »Veseli me, da se gospodarstvo, kot so Terme Krka, zaveda pomena ohranjanja tradicije in slovenske potice in bodo s svojo prizadevnostjo in organizacijo tega festivala pripomogli k ohranitvi prepoznavnosti naše izjemne kulturne dediščine.«

Otoška potica je nova blagovna znamka Gradu Otočec

Ob letošnjem festivalu so se na Gradu Otočec odločili, da javnosti, za dober zgled, predstavijo še svojo potico, ki so ji dali ime Otoška potica. Čeprav ni bila v tekmovalni konkurenci, je zelo navdušila tako strokovno žirijo kot vse, ki smo jo imeli priložnost pokusiti. Spekla jo je Tatjana Cerjak, 22-letna slaščičarska mojstrica na Gradu Otočec, ki se je rodila v Nemčiji, zdomskim staršem, vse življenje, do novembra lani, ko je nastopila službo na Otočcu, pa je tam tudi živela in se šolala. Odločila se je preseliti v deželo svojih starih staršev, v majhno vasico blizu Krškega.

Tja je s starši vedno prihajala za praznike, babica in teta sta bili odlični potičarki, zato se je tudi sama vedno želela spopasti s to kraljico sladic ... Okušala jo je tudi v Slovenskem društvu v nemškem Essnu, kjer je zelo aktivno sodelovala, vendar se sama priprave ni lotila, ker v Nemčiji ta sladica pač ni popularna ... Ko je prišla v Slovenijo, ni imela službe, zato je lepega dne pripravila nekaj vzorčnih sladic, vkorakala na Grad Otočec, jim jih predstavila in jih izjemno navdušila. Takoj so jo zaposlili in pravijo, da je več ne izpustijo. No, izziva z Otoško potico se je Tatjana lotila z veliko strastjo, ves mesec je 'delala poskuse', in zdaj je pred nami končni izdelek, potica, ki je izjemno okusna, rahla, sočna, za povrh pa še narejena iz tradicionalnih sestavin, ki zaznamujejo Dolenjsko. Tatjana je potico zamesila iz pirine moke, za nadev pa je uporabila sveža jabolka, dolenjske orehe, rozine in cvetlični med. Stari viri navajajo, da so na Dolenjskem pripravljali potico iz jabolk že v 19. stoletju.

Direktor Term Krka Jože Berus je seveda zadovoljen, da imajo v kolektivu tako sposobno slaščičarko, sicer pa je v nagovoru na prireditvi vse, ki so prinesli svoje potice v oceno, razglasil za zmagovalce in dodal, da je počaščen in ponosen, ker takšen festival že tretje leto poteka prav na Gradu Otočec: »Z veseljem gostimo ta dogodek, ker menimo, da se tudi sami iz tega nekaj naučimo, in plod tega je letos tudi naša otoška potica. Drugi razlog, da imamo radi ta festival, je dobrodelne narave. V Krki je april tako ali drugače posvečen humanosti, prostovoljstvu in solidarnosti in del tega je tudi Festival velikonočne potice.«

Vseh 54 potic je šlo v prodajo, izkupiček pa so namenili območnemu odboru Rdečega križa, ki bo zbrana sredstva razdelila socialno šibkejšim družinam v lokalnem okolju, da se bodo tudi v njih otroci lahko veselili praznikov. Poleg tega je organizator nekaj potic izvzel iz prodaje in jih neposredno podaril območni organizaciji RKS, da jih razdeli tistim, ki si je drugače morda ne bi mogli privoščiti. Vesna Dular predsednica novomeškega Rdečega križa je obljubila, da bo prihodnje leto med tekmovalkami tudi njen potica, o dobrodelni noti Festivala velikonočne potice na Gradu Otočec pa je povedala: »OZ RK Novo mesto se zahvaljuje vsem avtorjem teh čudovitih lepotic – potic. Na našem območju je okrog 400 družin, ki potrebujejo občasno pomoč, in veseli smo, da jih lahko razveselimo.«

V prijetnem grajskem vzdušju so se obiskovalci še dolgo po prireditvi zadrževali ob stojnicah na potičarskem sejmu, kjer so lahko kupili domače dolenjske izdelke, povezane s peko potice, tisti, ki tega niso najbolj vešči, pa so si potico za letošnje praznike izbrali kar na razstavi v grajski restavraciji. Kot že rečeno, celoten izkupiček od prodaje bo tudi letos namenjen dolenjskim družinam v stiski, ki jih po besedah Dularjeve ni malo. Vsi, ki so jim z nakupom potic pomagali, so z Gradu Otočec odhajali zadovoljni.

Za konec vam voščimo vesele velikonočne praznike in na svidenje ob letu osorej, na 4. Festivalu velikonočne potice na Gradu Otočec.

Terme Krka

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava