FOTO: Čebelarji ČD Krško po Ljubljani

18.4.2019 | 10:55

FOTO: Čebelarji ČD Krško po Ljubljani
FOTO: Čebelarji ČD Krško po Ljubljani
FOTO: Čebelarji ČD Krško po Ljubljani

ČD Krško je v soboto dne 13.4.2019 organiziralo celodnevno strokovno ekskurzijo, katere se je udeležilo večje število čebelark in čebelarjev Krškega in nekaj čebelarjev iz sosednjih posavskih društev. Z avtobusom smo se odpeljali v Ljubljano, kjer smo si ogledali botanični vrt. Najprej smo si ogledali urbani čebelnjak, ki je zaradi svoje zunanje posebnostjo vreden ogleda. Ob čebelnjaku smo z zanimanjem poslušali, dr. Božiča, ki je strokovno in zanimivo predstavil urbani čebelnjak in čebelarjenje v njem. V nadaljevanju pa je dr. Božič čebelarje vodil skozi tropski del vrta in po zasejanih zunanjih gredicah, kjer je nazorno predstavil celotno zgodbo botaničnega vrta in pomenu opraševalcev in avtohtonosti rastlinstva. Kljub hladnemu vremenu je bilo naše zanimanje za ogled veliko, saj smo se v botaničnem vrtu zadržali več kot dve uri, po končanem ogledu pa opravili nakup predvsem avtohtonih semen, katerih cvetlice bodo krasile okolico naših posavskih čebelnjakov.

Po ogledu nas je pot vodila na zasluženem kosilu v staro ljubljansko gostilno pod Rožnikom. Po kosilu se je kar nekaj čebelarjev sprehodilo na Rožnik nekaj pa do biotehnične univerze, kjer službuje predsednik društva dr. Janko Božič. Vsi skupaj smo si nato z dr. Božičem ogledali univerzitetni čebelnjak. Po ogledu čebelnjaka smo se sprehodili po parku univerze, ki je zanimiv zaradi svoje veličastne okolice, drevoreda cvetočih japonskih češenj in ostalih dreves. Dalje pa nas je pot vodila do Etnografskega muzeja, kjer smo si v prvem nadstropju ogledali razstavo z naslovom "kjer so čebele doma". Tudi tu je vlogo vodiča prevzel dr. Božič, ki je s svojim izjemnim znanjem in strokovnostjo predstavil celotno razstavo. Poudaril je kranjsko čebelo kot slovenski ponos. Tu smo si skupaj ogledali čebelarjenje v preteklosti in danes. Z zanimanjem smo čebelarji poslušali zgodovino čebelarstva na slovenskem ter si ogledali vsako zgodbo posebej. Kar nekaj čebelarskega zanimanja pa je bilo namenjenega poslikavi panjskih končnic, kar je slovenska posebnost in ogledu urbanih čebelnjakov, ki širijo čebelarstvo v naseljih. Ob zaključku ogleda razstave smo si bili obiskovalci enotni, da gre za izjemno razstavo, ki predstavlja izjemnost čebelarjenja na slovenskem, na kar smo tudi čebelarji Posavja izjemno ponosni in poskušamo varovati našo zgodovino in nadaljevati kar so v prejšnjih stoletjih v čebelarstvu začele naše izjemne slovenske osebnosti.

Na poti proti domu pa smo se ustavili v Višnji gori, kjer smo se peš sprehodili po starem mestnem jedru si ogledali čebelnjak in naredili skupinsko fotografijo pri "višnjegorski čebeli". Za strokovno vodenje se zahvaljujmo predsedniku ČD Krško, dr. Božič Janku.

V prilogi pa nekaj utrinkov v slikah.

Miran Vogrinc, tajnik društva

Galerija

_zzzzzzzceb (01), _zzzzzzzceb__01_
_zzzzzzzceb (02), _zzzzzzzceb__02_
_zzzzzzzceb (03), _zzzzzzzceb__03_
_zzzzzzzceb (04), _zzzzzzzceb__04_
_zzzzzzzceb (05), _zzzzzzzceb__05_
_zzzzzzzceb (06), _zzzzzzzceb__06_
_zzzzzzzceb (07), _zzzzzzzceb__07_
_zzzzzzzceb (08), _zzzzzzzceb__08_
_zzzzzzzceb (09), _zzzzzzzceb__09_
_zzzzzzzceb (10), _zzzzzzzceb__10_
_zzzzzzzceb (11), _zzzzzzzceb__11_
_zzzzzzzceb (12), _zzzzzzzceb__12_
_zzzzzzzceb (13), _zzzzzzzceb__13_
_zzzzzzzceb (14), _zzzzzzzceb__14_
_zzzzzzzceb (15), _zzzzzzzceb__15_
_zzzzzzzceb (16), _zzzzzzzceb__16_
_zzzzzzzceb (17), _zzzzzzzceb__17_
_zzzzzzzceb (18), _zzzzzzzceb__18_
_zzzzzzzceb (19), _zzzzzzzceb__19_
_zzzzzzzceb (20), _zzzzzzzceb__20_
_zzzzzzzceb (21), _zzzzzzzceb__21_
_zzzzzzzceb (22), _zzzzzzzceb__22_
_zzzzzzzceb (23), _zzzzzzzceb__23_
_zzzzzzzceb (24), _zzzzzzzceb__24_
_zzzzzzzceb (25), _zzzzzzzceb__25_
_zzzzzzzceb (26), _zzzzzzzceb__26_
_zzzzzzzceb (27), _zzzzzzzceb__27_
_zzzzzzzceb (28), _zzzzzzzceb__28_
_zzzzzzzceb (29), _zzzzzzzceb__29_
_zzzzzzzceb (30), _zzzzzzzceb__30_
_zzzzzzzceb (31), _zzzzzzzceb__31_
_zzzzzzzceb (32), _zzzzzzzceb__32_
_zzzzzzzceb__33_
_zzzzzzzceb__34_
_zzzzzzzceb__35_
_zzzzzzzceb__36_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava