Spominčice Dolenjske na Dnevu odprtih vrat novomeške bolnišnice

18.4.2019 | 10:25

 Spominčice Dolenjske na Dnevu odprtih vrat novomeške bolnišnice
 Spominčice Dolenjske na Dnevu odprtih vrat novomeške bolnišnice
 Spominčice Dolenjske na Dnevu odprtih vrat novomeške bolnišnice
 Spominčice Dolenjske na Dnevu odprtih vrat novomeške bolnišnice

Udeležba članov na 3. odprtem dnevu Splošne bolnišnice Novo mesto je že tretja po vrsti. Toliko let deluje omenjeno društvo v prostoru Dolenjske, največ časa pa člani posvetijo ozaveščanju občanov na območju nekdanje občine Novo mesto in same mestne občine .

Tudi letos je odbor sklenil, da se predstavimo z različnim materialom, od glasil, brošur, letakov, kot tudi v slovenski jezik prevedenih knjig z vsebino o demenci. Na stojnici je bilo moč videti različne predmete, ki so jih izdelali bolniki z demenco v obdobju odmaknjenega stanja bolezni, ko še zmorejo opravljati različne privajena opravila. Tu so bile tudi različne miselne in razvedrilne igre; šah, karte, človek ne jezi se, špano … in nekaj priporočil za izdelavo grenčic, solat, pijač, ki jih lahko pripravimo sami doma. V gradivu na mizi so bili tudi recepti, priprave živil z domačega vrta, sadovnjaka, vinograda, gozda … kot najbolj želena in dobra hrana. Zanimanje obiskovalcev je bilo pričakovano. Nagrajeni so bili tisti, ki so spraševali dežurnega člana na stojnici, ki je take nagradil z lično vrečko domačega čaja ( papeževe sveča – dihala ), v srečko zavito misel dneva, z recepti naših babic iz preteklosti.

Na panoju so bili podani vsi potrebni podatki organizacij Alzheimer Slovenije in Spominčice Dolenjske, ki so si jih mnogi prepisali ali kar zaprosili za kakšno do revij, brošur, z naslovi. Ljudje se vedno bolj zavedajo, da lahko bolezen nastopi pri vsakem od nas, da ne izbira, le dvignjena imuniteta posameznika je kos hitrosti nastopanja te bolezni.

Predstavitev dela pridružene članice Spominčica Slovenije v prostoru avle bolnišnice je mnogim obiskovalcem pomenila veliko. Oapzili smo, da so tu člani družin, ki so čakali na našo informacijo. Z zanimanjem so prisluhnili mag. prof. Alenki Virant in tajniku društva Jožetu Pečniku, ki sta predstavila delovanje v petih odborih in svetu, ki ga ravno v tem obdobju oblikuje izvršilni odbor Spominčice Dolenjske. Lahko že povemo, da bo to strokovno, posvetovalno telo, ki bo bdelo za prepoznavno, strokovno delo pomoči bolnikom z demenco in zlasti svojcem, družini. Stik s člani družine z osebo z demenco se krepi ni deluje že v vseh večjih središčih Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Zavedati se moramo, da le konkretna pomoč, delo, zanima občane.

Priporočamo da posežete po knjigi Stari kralj v izgnanstvu, pisca Arna Geigerja. Iz branja boste spoznali, kakšna tema obdane vam drago osebo, ko jo premagujejo tegobe te uničujoče bolezni.

Prisluhnimo si! Učimo se govoriti in poslušati drug drugega.

Prispevek in slike Helene Murgelj poklanja bralcem Jože Pečnik.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava