FOTO: Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih v Črnomlju; skupni zmagovalec Vid Črnič

15.4.2019 | 12:50

FOTO: Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih v Črnomlju; skupni zmagovalec Vid Črnič
FOTO: Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih v Črnomlju; skupni zmagovalec Vid Črnič
FOTO: Zelena pozitiva na 12. koloniji mladih v Črnomlju; skupni zmagovalec Vid Črnič

11. in 12. aprila 2019 je v Črnomlju potekala 12. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj (12. MKKMČ), ki jo že vsa leta organizira Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj v sodelovanju z Osnovno šolo Loka Črnomelj.

Novost kolonije je bila, da je prvič potekala v spomladanskem času in da je bilo v sklopu kolonije organiziranih kar nekaj dogodkov, ki so kolonijo približali prebivalcem mesta. 39 mladih kiparjev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije je ustvarjalo na temo »Zelena POZITIVA«. S tem se je 12. MKKMČ povezala s civilno pobudo sajenja dreves v Črnomlju. Na Petrovem trgu so prižgali velikonočne lampijone, ki so jih ustvarili otroci črnomaljskih osnovnih šol in vrtca. Umetnica Vlasta Markočič je v Kulturnem domu Črnomelj odprla svojo razstavo z naslovom »Vezi«.

Mladi kiparji so na 12. MKKMČ ustvarjali pod mentorstvom uveljavljenih likovnih strokovnjakov, ki so jim pomagali študentje Likovne pedagogike s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Strokovna komisija v sestavi Robert Lozar (akademski slikar), Paola Korošec (akademska kiparka) in Saba Skaberne (akademska kiparka) je izbrala najboljše po posameznih delavnicah, skupnega zmagovalca kolonije ter nagrajenca čigar delo bo vlito v bron.

Priznanja za najboljše na 12. MKKMČ so prejeli:

Vid Črnič (OŠ Podzemelj), najboljši v delavnici SIPOREKS in SKUPNI ZMAGOVALEC. Tudi dobitnik posebne nagrade – odlitek kiparskega izdelka v bron, ki ga podarja Borut Kamšek, Livartis d.o.o. Naslov dela »Veselo drevo« (mentor delavnice: Boštjan Kavčič);

Lidija Mihajlovič (OŠ Stari trg ob Kolpi) in Nuša Jankovič (OŠ Loka Črnomelj), najboljši v delavnici INSTALACIJA. Naslov njunega dela: »Celica življenja« (mentorica delavnice: dr. Bea Tomšič Amon);

Ajda Kremesec, OŠ Metlika; najboljša v delavnici KERAMIKA. Naslov dela »Narava je naš dom« (mentorica delavnice: Tamara Bregar);

Teodora Milenković, OŠ Branko Radičević, Čenta (SRB), najboljša v delavnici KERAMIKA. Naslov dela: »Utroba (Rađanje)« (mentorica delavnice: mag. Vlasta Markočič).

Skupni zmagovalec 12. MKKMČ, Vid Črnič, je prejel zmagovalno preslico - simbol kolonije in bo za nagrado od 23. do 25. aprila 2019 gostoval na Mednarodni koloniji mladih Ernestinovo v Slavoniji na Hrvaškem, ki je ena največjih v tem delu Evrope in s katero Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj strokovno sodeluje.

Razstava izdelkov 12. MKKMČ je na ogled v avli Kulturnega doma Črnomelj do 17. 5. 2015. Izdelki delavnice Instalacija bodo v centru Črnomlja (med trafiko in sodiščem) še nekaj dni. Lampijoni bodo Petrov trg krasili do konca velikonočnih praznikov.

ZIK Črnomelj

Galerija

Adisa Zendeli izdelek
Ajda Kremesec izdelek
Amika Zoja Jelič izdelek
Ana Juginović izdelek
Ana Kolbezen izdelek
Antonija Roguljić izdelek
Danijel Irenej Bandel izdelek
David Brezar izdelek
DSC_0425
DSC_7064
DSC_7066
DSC_7078
DSC_7084
DSC_7116
DSC_7132
DSC_7162
DSC_7207
DSC_7228
DSC_7236
DSC_7270
DSC_7273
DSC_7334
DSC_7339
DSC_7348
DSC_7396
DSC_7402
DSC_7406
DSC_7420
Dušan Kosec izdelek
Ernestina Lea Kos izdelek
Gordan Rozman izdelek
Julija Laura Rus izdelek
Lea Vrtin izdelek
Mare Jukić izdelki
Neža Glonar izdelek
Pina Renko izdelek
@@@Sara_Nenadovic_izdelki
Simon_Kovacic_izdelki
skupinska_instalacija
skupinska_keramika
skupinska_montazna_plastika
skupinska_siporeks
Teodora_Milenkovic_izdelek
Tonka_Radeljak_izdelek
Zan_Ilc_izdelek
Zan_Kobetic_izdelek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava