Projekt AQUARES: Mednarodna delavnica o tehnologijah ponovne uporabe vode v Milanu

14.4.2019 | 11:10

Projekt AQUARES: Mednarodna delavnica o tehnologijah ponovne uporabe vode v Milanu
Projekt AQUARES: Mednarodna delavnica o tehnologijah ponovne uporabe vode v Milanu
Projekt AQUARES: Mednarodna delavnica o tehnologijah ponovne uporabe vode v Milanu

Občina Trebnje je eden izmed partnerjev v projektu AQUARES – Izboljšanje politik na področju ponovne uporabe vode za učinkovito rabo virov, program INTERREG EUROPE. V sklopu projekta je med 27. in 28. marcem 2019 potekala mednarodna delavnica o tehnologijah ponovne uporabe vode v Milanu (Italija), ki sta se ga s strani Občine Trebnje udeležila mag. Janko Zakrajšek, vodja oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo in Sara Uhan. Dogodek je potekal na čistilni napravi Nosedo na obrobju Milana, kjer reciklirajo več kot polovico vse odpadne vode (5-10 m3/s) in jo ponovno uporabijo predvsem za namakanje. V Milanu je tradicija ponovne uporabe vode dolga, saj so enega prvih namakalnih sistemov z reciklirano vodo vzpostavili že menihi v srednjem veku.

Dvodnevne delavnice so se poleg projektnih partnerjev, ki prihajajo iz devetih evropskih držav (Španija, Italija, Malta, Grčija, Nemčija, Poljska, Češka, Latvija in Slovenija), udeležili tudi različni strokovnjaki na področju ponovne uporabe vode. Povabilu Občine Trebnje se je odzval dr. Primož Oprčkal z Zavoda za gradbeništvo, ki je osvetil situacijo v Sloveniji in predstavil eno od možnih tehnologij recikliranja odpadne vode, in sicer s postopkom nanoremediacije. Pilotni projekt je bil pred leti izveden v okviru projekta LIFE na manjši čistilni napravi v Šentrupertu.

Na dogodku je bilo predstavljenih več kot deset različnih tehnologij ponovne uporabe vode, v zvezi s tem pa je potekala tudi razprava o raziskovalnih dilemah, tehnoloških izzivih in administrativnih težavah, s katerimi se države soočajo pri ponovni uporabi vode. Predvsem so se pokazale velike razlike med različnimi regijami EU. Medtem ko v nekaterih regijah že več kot polovico vode reciklirajo in ponovno uporabijo (izstopata Murcija v Španiji in Malta, sledita Lombardija v Italiji in nekateri predeli Grčije), se v Sloveniji ponovno uporabo vode vpeljuje predvsem kot pilotne primere na pobudo nekaterih podjetij in posameznikov. Prednostna naloga za Slovenijo ter s tem tudi za Občino Trebnje je učinkovita raba vodnih virov in varovanje njihove kakovosti. Hkrati se moramo zavedati, da bo lahko v prihodnosti tudi v Sloveniji sušnih obdobij vse več, zato bo potrebno tudi v naše razvojne programe in ostale strokovne podlage vpeljati miselnost ponovne uporabe vode.

Po delavnici je sledil še sestanek projektne skupine AQUARES in načrtovanje nadaljnjih projektnih aktivnosti.

Občinska uprava
Oddelek za okolje, prostor in infrastrukturo

Galerija

_zzzzzzzd (1)
_zzzzzzzd (10)
_zzzzzzzd (2)
_zzzzzzzd (3)
_zzzzzzzd (4)
_zzzzzzzd (5)
_zzzzzzzd (6)
_zzzzzzzd (7)
_zzzzzzzd (8)
_zzzzzzzd (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava