Nov prireditveni prostor v Novem mestu, v avli KC Janeza Trdine

13.4.2019 | 16:40

Nov prireditveni prostor v Novem mestu, v avli KC Janeza Trdine
Nov prireditveni prostor v Novem mestu, v avli KC Janeza Trdine
Nov prireditveni prostor v Novem mestu, v avli KC Janeza Trdine
Nov prireditveni prostor v Novem mestu, v avli KC Janeza Trdine

Kulturni center Janeza Trdine je osrednja kulturna ustanova v Novem mestu in širši regiji, ki po več kot 20 letih delovanja z vzpostavitvijo novih prostorov nudi nove možnosti kulturnega programa glede na naglo spreminjajoče se družbene okoliščine. Izhodišča in priložnosti za postopni razvoj vsebin in osvežitev prostorov najdemo v boljši izkoriščenosti kapacitet, širitvi občinstva, možnosti državnega in mednarodnega povezovanja ter povečani potrebi po produciranju sodobne avtorske produkcije. Prenova prostorov spodbuja tudi mentalno prenovo inštitucije z vidika odličnih sinergij kulturnih programov, približevanja kakovostne kulture in umetnosti občanom skozi gostinsko ponudbo in optimalnega izkoristka potenciala prostora. Pričujoča prostorska in vsebinska prenova temelji na percepciji dosedanjega dela in kombinatorike bodočih, večletnih pogledov v prihodnost. Razvojni proces je zasnovan na t. i. mehkih spremembah v skladu z odprtim in fleksibilnim modelom upravljanja.  
 
OSVEŽITEV PROSTORA IN PONUDBE
KC Janeza Trdine je prostor za kakovostne dogodke in vključuje veliko Trdinovo dvorano, Galerijo Kocka in od sedaj tudi KCJT Art Caffe, nove prireditvene prostore v avli in terasi. Vsebine, ki bodo sooblikovale urbano identiteto prostorov lahko najdemo v obstoječih projektih KCJT (abonmaji in cikli), predvsem pa v povsem novih programih kot so kreativne delavnice, sodobne umetniške prakse, prostorske intervencije, povezovanje z drugimi producenti, vključevanje mladih, oblikovanje novih festivalskih programov ipd. Prostori so zasnovani na sodobnih arhitekturnih smernicah in atraktivnem multifunkcionalnem interjerju, vsebine pa gradijo na novih žanrih in multidisciplinarnih umetniških praksah. V prenovljenem delu avle Kulturnega centra Janeza Trdine nastaja nov prireditveni prostor, ki je lahko za potrebe kulturno-umetniških ustvarjalcev in zainteresirane publike izjemnega pomena. Gre za prijeten ambient z več funkcijskim malim odrom ter parterjem, ki sprejme lahko do 120 obiskovalcev. S tem prizorišče zapolnjuje vrzel med velikim odrom Trdinove dvorane in drugimi, manjšimi komornimi prizorišči. Akustična podoba prostora je, za razliko od pretežne večine ostalih prizorišč mesta, primerna tudi za komorno klasično glasbo in klasični vokal, saj nudi izvajalcu udoben čas reverbacije, ki je za izvedbo občutljivih opusov mnogih odtenkov nujen. Oder je več funkcijski in se lahko po potrebi odpre tudi navzven proti terasi. Poleg omenjenega je prostor primeren še za konference, predavanja, manjše kongrese, »stand up« nastope, odprte debate, pogostitve ob dogodkih in drugo. Ob primernem sobivanju različnih vsebin lahko Novo mesto ponudi javnosti novo dimenzijo, ki odpira mnoge nove priložnosti za izvajalce in obiskovalce vseh generacij. Gostinski lokal je načrtovan kot prefinjen, sodoben in prijeten prostor v središču Novega mesta. Izbrana ponudba vseh vrst napitkov in prigrizkov, primerna glasba in urejen ambient so primerni za obisk vseh generacij.
 
NAČRTOVANI PROGRAMI
Glede na nove trende v prireditveni kulturi lahko opazimo, da je za privabljanje in vzgojo občinstva nujno potrebna drznost v programiranju in iskanje novih modelov kulturno-umetniške produkcije. O tem priča porast občinstva in predvsem »trendsetting« (oblikovanje novih trendov) v tistih organizacijah, ki gojijo žanrsko raznovrstnost in kontrastno kuratorno politiko, katero dopolnjuje kakovost in ekskluzivnost dogodkov. Pomembnejše kot organizacija za ciljno občinstvo, je organizacija občinstva, nadgeneracijsko mešanje in ustvarjanje občutka odprtosti za vse skupine obiskovalcev. Če se slednje zagotavlja predvsem s socializacijo prostora (kavarna, coworking, delavnice, odprte debate …), je potrebna tudi kompatibilna programska dopolnitev, ki jo vidimo v odprtem programiranju heterogene skupine kreativnih vodij, znotraj multifunkcionalno urejenih prizorišč.
 
 
MUZIKA EKLEKTIKA
koncertni cikel
Koncertni cikel MUZIKA EKLEKTIKA je zaokrožena in kontinuirana serija koncertnih dogodkov raznovrstnih glasbenih slogov, od klasične glasbe, tradicionalnega in sodobnega jazza, različnih alternativnih glasbenih zvrsti pa vse do šansona, kantavtorske glasbe in glasb sveta.
 
KOOB SESSIONS
Galerija “Kocka Out Of the Box” Sessions
Koncertna zbirka vabi na svoj kavč ustvarjalce različnih žanrov, da prispevajo izvirne repertoarje novih ali prav za to priložnost prirejenih del v obliki sproščenih performansov. Koncerti so snemani in objavljeni na kanalu YouTube: KOCKA Out of the Box Sessions. Snemanja so za javnost odprta, vabilo objavljamo dve uri pred koncertom na družbenih omrežjih.
 
JAZZINTY
Mednarodna glasbena delavnica in festival
Produkcija Jazzinty je danes največji mednarodni kulturni projekt v MO NM, ki poteka že 19 let in predstavlja obsežno glasbeno delavnico, mednarodni poletni glasbeni festival in koncertni cikel jazza in sorodne glasbe v sklopu programa Muzika eklektika. Koncerti v sklopu festivala bodo sestavni del programa v prenovljeni avli KCJT in bodo sooblikovali identiteto prostora kot pravega, metropolitanskega jazz kluba.
 
SGSM
Sem glasba, sem mesto
Prvi novomeški festival klasične in sodobne glasbe SEM GLASBA, SEM MESTO je zasnovan tako, da premierno uvaja depriviligirane glasbene vsebine v mestno kulturno produkcijo in obenem vključuje glasbenike, ki prihajajo iz Novega mesta. Odvija se v mesecu maju in ponuja raznolik glasbeni program, od klasičnih zvokov minulih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev.
 
ABONMAJI KCJT
gledališki / glasbeni /glasbeno-gledališki / novomeški / otroški
Čaroben svet umetnosti prinašajo gledališki, plesni, glasbeni in glasbeno-gledališki performansi, ki jih najdemo v abonmajskih ciklih KCJT.
 
OSTALI PROGRAMI
razstavni in intermedijski programi / seminarji, kongresi, strokovna srečanja / otroški in mladinski programi
Kulturni center z novim prizoriščem bo imel ob novonastalih razmerah realno možnost izvedbe različnih novih umetniških produkcij. Na področju vizualnih in intermedijskih programov bodo izhodiščne usmeritve prilagojene tehničnim, kadrovskim in finančnim zmožnostim, kakor tudi poslanstvu zavoda. Osnovna strategija je podpora lokalnim ustvarjalcem, v obliki zagotavljanja tehničnih in prostorskih možnosti za kvalitetno predstavitev sodobnih vizualnih projektov in tehnološko zahtevnejših medijev. Na tem področju je ključnega pomena tudi aktivno sodelovanje in povezovanje z društvi, zavodi in skupinami iz lokalnega okolja, ki delujejo na področju vizualnih dejavnosti.
 
Revitaliziran prostor bo znotraj dejavnosti v svoje prostore vključeval tudi coworking, kot sodoben način komunikacije ustvarjalcev na področju kreativnih industrij, nudil podporo crowdfunding projektom in ustvarjal plodno okolje za nastanek novih, lastnih avtorskih produkcij. Stalni projekti bodo tudi organizacija seminarjev in delavnic, filmske projekcije, glasbeni dokumentarci in predstavitev novih modelov sodobne vizualne kulture in umetnosti.
 

Nudenje prostorskih, tehničnih in kadrovskih kapacitet za organizacijo različnih srečanj gospodarskih, kulturnih in drugih subjektov, ki delujejo v lokalni skupnosti, je del osnovnega poslanstva in dejavnosti KCJT. Ob celoviti prenovi vsebin in prostorov bodo povečane možnosti izvedbe posameznih dogodkov, kakor tudi povečanje kvalitete izvedbe in s tem možnost novih strateških sodelovanj, tudi na področju kongresnega turizma.

Zavod Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava