VIDEO: Knjižne POPslastice začeli udarno z DJ Umekom

20.3.2019 | 10:00

 VIDEO: Knjižne POPslastice začeli udarno z DJ Umekom
 VIDEO: Knjižne POPslastice začeli udarno z DJ Umekom

Novomeško knjižnico je obiskal eden najbolj znanih Slovencev. Okoli 130 mladih obiskovalcev je slišalo zgodbo o uspehu legende slovenske elektronske scene DJ Umeka, za katero stoji dolgoletno trdo delo.

Trdinova čitalnica je bila premajhna za vse, ki so želeli prisluhniti prvemu gostu v že 8. sezoni Knjižnih POPslastic. Zanimanje za ustvarjanje elektronske glasbe med mladimi je veliko in potrebno se je bilo malo stisniti. Uroš je mladim predstavil svojo ustvarjalno pot in proces produkcije elektronske glasbe. Zbrane je navdušil s svojo strastno predanostjo ustvarjanju, delovnim zanosom, jasno vizijo in skrbno zastavljenimi cilji. Izda najmanj 35 avtorskih del letno in ima med 70 in 130 nastopov na leto po vsem svetu, vsekakor pa je bil to njegov prvi nastop v knjižnici. Do znanja je v času, ko internet še ni obstajal, prišel od svojih starejših kolegov. Da si je lahko kupil drago opremo, je med drugim selil pohištvo in prodajal piratske kasete. Njegov studio je danes njegovo svetišče.

Po koncu uradnega dela je sledilo še neformalno druženje. Podelil je nekaj strokovnih nasvetov mladim ustvarjalcem, ki se poskušajo uveljaviti v svetu glasbe in se kot njihov vzornik skupaj z njimi velikodušno nastavil fotografskemu objektivu.

»Na kariero didžeja glejte kot na kariero športnika. Profesionalni športnik trenira dvakrat na dan. S katero koli stvarjo se pač ukvarjate, jo morate gledati na ta način. Skratka dve uri na dan morate najti. Če zaradi tega ne boste šli ven s prijatelji, pač ne boste. Dve uri na dan, čez vikend pa osem ur. Uspeh je stvar osredotočenosti in potrpežljivosti.« Mladim je svetoval, naj nikoli ne obupajo: »Pridejo težki momenti, ampak jaz sem takrat najboljši. Kadar je težko, moraš zagristi. Tako je vedno v življenju. … Najdeš drug način – vedno obstaja druga pot, samo obupati ne smeš.« Prisoten je na vseh družbenih omrežjih, a jih skoraj »malo sovraži«. Nerad se namreč izpostavlja in fotografira, zato pojavljanje na družbenih omrežjih doživlja kot »distrakcijo, ki ga pelje daleč od tistega, v čemer je dober«. Njegova javna podoba je sicer zelo dodelana in načrtovana, saj zanjo skrbi ekipa. »Danes je zelo pomembno, kako te ljudje vidijo, kakšen image imaš. Trg te prisili, da si včasih zelo neiskren. Hočeš biti iskren, ampak ti trg tega ne pusti. Najhujše je, da te celoten management gleda samo še skozi številke. Glasba več ne govori, za naročnika je pomembno samo, koliko sledilcev imaš. Bolj je pomemben videz kot dobri komadi, kar je zelo žalostno.« Vedno je bil zagovornik zdrave zabave brez alkohola, cigaret in drog, zato je ob koncu mladim srčno zaželel še, da bodo znali reči drogam ne.

Bojana Medle
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
video: Miran Klevišar

Galerija

_zzzzzzumek (00)
_zzzzzzumek (01)
_zzzzzzumek (02)
_zzzzzzumek (04)
_zzzzzzumek (05)
_zzzzzzumek (06)
_zzzzzzumek (07)
_zzzzzzumek (08)
_zzzzzzumek (09)
_zzzzzzumek (10)
_zzzzzzumek (11)
_zzzzzzumek (12)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava