FOTO: Pohod po Mlinarjevi poti

19.3.2019 | 12:45

FOTO: Pohod po Mlinarjevi poti
FOTO: Pohod po Mlinarjevi poti

Mladinski odsek Pohodniškega društva Novo mesto je v soboto, 16. 3. 2019, izpeljal zanimiv pohod po Mlinarjevi poti. Mlinarjeva pot je dolga 10 km in poteka v okolici Bučke. Pohoda se je udeležilo 52 planincev, od tega kar 17 otrok. Najmlajši je imel le štiri leta.

Zbrali smo se ob 8. uri na parkirišču pri OŠ Bršljin in se z avtobusom odpeljali na izhodišče. Mlinarjeva pot se začne pri cerkvi na Bučki, od koder smo imeli čudovit razgled. Preden smo krenili na pot, smo pozvonili na zvonček želja, nato pa se skozi špalir vodnikov, ki so nas prešteli, podali po mlinarjevi poti.

Pot nas je vodila v dolino do Košakovega, Sedlarjevega in Marjetičevega mlina. Daljši postanek z malico in igrami smo naredili na urejenem prostoru ob okljuku potoka pri Hrvatovem mlinu. Nadaljevali smo do Vajsovega mlina, kjer smo imeli voden ogled mlina. Gospa Karmen nam je povedala nekaj zanimivosti o zgodovini mlina, o obnovi in delovanju mlina. V mlinu je razložila postopek mletja žit in poimenovala pripomočke, ki so jih uporabljali mlinarji. Postregli so nas še s piškoti in štrukeljci. Med udeleženci je bilo kar pet takih, ki so včasih živeli v mlinih. Med njimi so stekli zanimivi pogovori, ki so pritegnili tudi ostale udeležence. Vse je navdušila volja in načrti novih lastnikov, da mlin in žago obnovijo in spravijo v delovanje. Vsi obiskovalci pa ste dobrodošli že sedaj in imeli boste kaj videti. Sledila je le še pot mimo Remičevega mlina, preko travnika in po gozdu na izhodišče pohoda. V gozdu je nazorno prikazano, kako so včasih na oprtah nosili težke vreče v mlin. Mladi planinci so poizkusili nesti vrečo, a so hitro odnehali, ker je težka.

Na pohodu smo se razgibali, nadihali svežega zraka, videli veliko spomladanskih cvetlic, mline, se veselo družili in se tudi veliko novega naučili. Med vožnjo smo počivali in obujali doživetja. Ker nam je bilo prijetno, smo si obljubili, da se dobimo na naslednji turi – Rudolfovanju 2019, ki bo 6. 4. 2019. Se nam boste pridružili? Prisrčno vabljeni.

Zapisala Majda Markovič
Fotografije: Branko Dolinar in Fredi Bančov

Galerija

_zzzmlinarjeva (01)
_zzzmlinarjeva (02)
_zzzmlinarjeva (03)
_zzzmlinarjeva (04)
_zzzmlinarjeva (05)
_zzzmlinarjeva (06)
_zzzmlinarjeva (07)
_zzzmlinarjeva (08)
_zzzmlinarjeva (09)
_zzzmlinarjeva (10)
_zzzmlinarjeva (11)
_zzzmlinarjeva (12)
_zzzmlinarjeva (13)
_zzzmlinarjeva (14)
_zzzmlinarjeva (15)
_zzzmlinarjeva (16)
_zzzmlinarjeva (17)
_zzzmlinarjeva (18)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava