DL: Zakaj se obrtnik na Cikavi ne bi smel razvijati?

15.3.2019 | 14:40

Meteorna voda na Cikavi večkrat poplavlja (foto: arhiv)

Meteorna voda na Cikavi večkrat poplavlja (foto: arhiv)

Poklical nas je bralec s Cikave, ki je v Dolenjskem listu pred časom bral članek o načrtih podjetnika Judeža in nasprotovanju krajevne skupnosti novim dejavnostim v tej novomeški obrtni coni. »Če ima človek tam zemljo in je obrtnik, kaj pa naj dela drugega, kot razvija svojo ali kakšno novo dejavnost? Razumem, da ljudem kamioni niso simpatični, a vendarle gre za obrtno cono in ne stanovanjsko sosesko,« je rekel in nadaljeval, da je občina v članku sicer omenjala prenovo te obrtne cone, a njega zanima bolj konkreten odgovor. »O preozkih cestah v coni poslušamo že vrsto let, pa ni nič bolje. Da niti ne omenjam, kako jih poplavi ob vsakem močnejšem nalivu,« je bil kritičen.

Vprašanje je prišlo kot naročeno, saj se je izkazalo, da ima naša novinarka Mirjana Martinović, ki je omenjeni članek pripravila, v beležki podrobnejši odgovor glede načrtovanih naložb na Cikavi, a ga zaradi pomanjkanja prostora ni mogla uporabiti v članku. Kot so ji pojasnili z MO Novo mesto, imajo za izvedbo meteorne kanalizacije v tej obrtni coni že odobrena evropska sredstva.

»Žal gre zaradi tehničnih zahtev, povezanih s širitvijo cone, za zelo kompleksno in drago izvedbo. Meteorne vode zaradi previsoke struge ni mogoče speljati v bližnji potok Šajser, ampak jo bo treba speljati na drugo stran državne ceste v smeri proti Krki. Za pripravo projektne dokumentacije bo tako ključna pridobitev soglasja Agencije RS za okolje. Če bo šlo vse po načrtih in ne bo posebnih zapletov z javnim naročanjem, bomo prihodnje leto (tj. v letu 2019; op. av.) začeli izvedbo. Izbor projektanta je predviden v tem mesecu (decembru, op. av.), projektno dokumentacijo bomo pridobili v prvi polovici leta 2019, v drugi polovici pa načrtujemo začetek gradbenih del. Sredstva so v nedavno sprejetem proračunu za leto 2019 že potrjena, in sicer za del ceste 2 in 4. Projektna dokumentacija pa bo vsebovala tudi cesto 1 in cesto 8, ki naj bi se gradili v sklopu 3. razvojne osi. Kot veste, smo v zadnjih treh letih vložili v infrastrukturo gospodarskih con več kot prej skupno v 15 letih. In na tej poti bomo vztrajali,« so zagotovili na občini.

Omenjeni cesti 2 in 4 sta novi povezavi v smeri predvidene širitve cone: na enem koncu cesta 2, ki se začenja pri hladilnici pod stavbo nekdanjega Mercatorjevega centra, na drugem koncu gospodarske cone pa cesta 4, ki se začenja za  poslopjem podjetja VI-MAL, pri cestah 1 in 8 gre za navezavi na predvideni odsek 3. razvojne osi. »V proračunu za 2019 imamo za urejanje GC Cikava predvidenih dobrih 1,2 milijona evrov,« so še sporočili z rotovža.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista 3. januarja 2019 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava