DL: 150 let šole v Šentlovrencu - Šola je srce kraja

15.3.2019 | 11:00

Učenci in zaposleni so na šoli pripravili zanimivo prireditev, s katero so praznovali visok jubilej. (Foto: R. N.)

Učenci in zaposleni so na šoli pripravili zanimivo prireditev, s katero so praznovali visok jubilej. (Foto: R. N.)

Mineva 150 let, odkar so zgradili šolo v Šentlovrencu – Pred leti bojazen, da bi jo ukinili – Upajo na rešitev prostorske stiske

Podružnična šola v Šentlovrencu ima dolgo in bogato zgodovino. Letos mineva 150 let, odkar so jo zgradili, zato so učenci in zaposleni prejšnji teden v tamkajšnjem kulturnem domu pripravili zanimivo prireditev, ki so jo po besedah vodje šole Teje Zajec zasnovali tako, da so prepletli preteklost, sedanjost in prihodnost.

S prireditvijo, na kateri so nastopili vsi učenci, so pravzaprav praznovali dva jubileja. »Prvi je 150-letnica šolske stavbe v Šentlovrencu, drugi pa 150-letnica formalne javne šole. Ne moremo reči, da šolstvo v tem kraju prej ni potekalo, a formalnost je bila podeljena 12. februarja 1869 z dekretom škofijskega ordinariata, ki je bil takrat poleg duhovne oskrbe ljudi pristojen tudi za izobraževanje,« je pojasnil Rado Kostrevc, ravnatelj matične Osnovne šole Trebnje.

Pred leti je bila bojazen, da bi šolo ukinili, a so krajani stopili skupaj in tako dosegli, da je šola ostala, je dejal trebanjski župan Alojzij Kastelic, ki se je tudi udeležil prireditve. »Podružnična šola Šentlovrenc je srce dogajanja tega okoliša,« meni Kostrevc. Pred leti so jo energetsko obnovili, vendar ravnatelj dodaja, da nimajo optimalnih razmer za delo. Stavba je bila zgrajena v drugačnih časih, današnji koncept šole pa je popolnoma drugačen. »V njej domuje tudi en oddelek vrtca, ki zaseda prepotreben prostor. Šolo v petih razredih obiskuje 54 učencev, imamo pa samo štiri prostore. Dva sta premalo,« je dejal Kostrevc. Skupaj s tamkajšnjo krajevno skupnostjo in občino so sicer našli začasno rešitev, saj pouk za kombinirani oddelek prvega in drugega razreda izvajajo v prostorih bližnjega kulturnega doma. Na šoli si želijo, da bi v naslednjih letih trajno rešili prostorsko stisko, kajti čedalje težje sledijo standardom sodobnega pouka. Razmere naj bi se naslednje šolsko leto nekoliko izboljšale, saj občina v Šentlovrencu gradi 4-oddelčni vrtec.

Članek je bil objavljen v 52. številki Dolenjskega lista 27. decembra 2018

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava