Pogovor ob knjigi Zvoneta Dragana Od politike do diplomacije

15.3.2019 | 10:20

Pogovor ob knjigi Zvoneta Dragana Od politike do diplomacije

Valvasorjeva knjižnica Krško in Združenje borcev za vrednote NOB Krško sta v torek zvečer, 12. marca, v Dvorani v parku pripravila zanimiv pogovorni večer z nekdanjim politikom in diplomatom Zvonetom Draganom ob nedavnem izidu njegove knjige Od politike do diplomacije.

Zvone Dragan izhaja iz znane partizanske družine Dragan iz Mladja pri Podbočju, kjer so v začetku 80. let 20. stoletja na mestu med drugo svetovno vojno požgane Draganove domačije odprli dom OF.

Pred številčnim občinstvom se je Zvone Dragan v pogovoru z bibliotekarko in zgodovinarko Polono Brenčič sprehodil skozi izjemno življenjsko pot, ki jo je popisal v obsežnih spominskih zapisih, zbranih v knjigi »Od politike do diplomacije«. V zadnjem obdobju je v slovenskem prostoru kar nekaj nekdanjih in še delujočih diplomatov izdalo knjige o svojem delu v diplomaciji, Draganova knjiga pa prinaša vsebinsko širši zapis, saj je Dragan kar 25 let deloval tudi v politiki.

Med drugim je Dragan spregovoril o izjemno zahtevnem obdobju, ko je deloval kot podpredsednik Zveznega izvršnega sveta (1979-1984), ki sta ga vodila sprva Veselin Đuranović in nato Milka Planinc, saj je bil to čas težavnih gospodarskih razmer in sprejemanja nepriljubljenih ukrepov za stabilizacijo tedanjega gospodarstva. Orisal je nekatere zanimivosti o sodelovanju pri dogovorih o gradnji Nuklearne elektrarne Krško, o sodelovanju z nekdanjim politikom Andrejem Marincem, srečevanjih z državniki, o svojem diplomatskem delovanju kot jugoslovanski veleposlanik na Kitajskem in po osamosvojitvi Slovenije kot prvi veleposlanik na Češkem in nato na Poljskem. Spregovoril je tudi o vodenju sektorja za Evropo in Severno Ameriko pri slovenskem Ministrstvu za zunanje zadeve, o pomenu obiska predsednika ZDA Billa Clintona v Sloveniji leta 1999 in o sodelovanju z nekaterimi diplomati, ki tudi izhajajo iz Posavja. Tako kot v sami knjigi je tudi v pogovoru poudaril precej prezrto vlogo diplomacije v osamosvojitvenih procesih Slovenije, o položaju Slovenije v Evropi in o pomenu partizanskega boja kot temelju današnje slovenske države.

Zbrane so pozdravili župan občine Krško župan Miran Stanko, direktorica Valvasorjeve knjižnice Urška Lobnikar Paunović in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Krško Lojze Štih. Večer se je zaključil v prijetnem druženju in klepetu z uglednim gostom.

Valvasorjeva knjižnica Krško
Polona Brenčič
Foto: Milena Vodopivec

Galerija

_zzzzzzzbj (1)
_zzzzzzzbj (2)
_zzzzzzzbj (3)
_zzzzzzzbj (4)
_zzzzzzzbj (5)
_zzzzzzzbj (6)
_zzzzzzzbj (7)
_zzzzzzzbj (8)
_zzzzzzzbj (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava