Barve - moj zdravnik in vodnik

15.3.2019 | 09:25

Barve - moj zdravnik in vodnik

V Univerzi za starejše RIC Novo mesto smo poslušali zanimivo predavanje o barvah. Predavateljica Branka Urbanija, vsestranska poznavalka mnogih področij, nam je o barvah predavala kot praktična terapevtka barv. Dobra poznavalka je tudi z videzom dokazala, da barve niso kar tako. Barvno ubrana z dodatki različnih barv je budila upanje, da bo zanimivo. Torej le ni vse črno, belo in sivo?

Z barvami določamo, izražamo svoje telesno in duševno počutje. Barve niso le razkošje za oči, povedo veliko več. Izražajo naš značaj, sposobnosti, energijo. Na naš organizem imajo močan vpliv, zato je dobro, da poznamo učinke barv na naše organe. Z barvami lahko tudi zdravimo svoje telo, ga aktiviramo, mu ponudimo pomoč. Povedo, katera barva nas podpira, katera nam ne daje energije. Že v 7. stoletju so poznali zdravilno moč svetlobe in barv. Dr. Trstenjak je napisal knjigo Zdravljenje z barvami, poznano po svetu. Disneyeva strategija barv nas uči, kako izbirati ljudi za timsko delo.

Vendar zaznavanje barv ni za vse enako. Vsak 12. moški je barvno slep. Veselimo se, da jih vidimo in opazimo, barve namreč. Prav zaradi različnih barv je naše bivanje doma lahko boljše, če poznamo njihov pomen. Barva sten, oprema v delovnih okoljih lahko poveča uspešnost in dobro počutje. Sploh je življenje bolj barvito, če ga obarvamo. Za vajo smo vzorec na listu barvali tudi mi. Po oceni predavateljice je manjkalo energije, kreativnosti, veselja, kar je pričakovano v naših letih. Ni pa nujno.

V učilnici pa tudi nismo imeli vseh barv. Morda smo se o barvah naučili malo pozno. Zdaj vemo o barvah več, izbor barv doma je velik. Nikoli pa ni prepozno, da damo barvam prosto pot. Želim vam barvito življenje!

Zapisala Lizika Vardijan
fotografije: Ivana Parovel, obe članici Univerze za starejše.

Galerija

_zzzzzzzric (1)
_zzzzzzzric (3)
_zzzzzzzric (4)
_zzzzzzzric (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava