DL: Na vašo pobudo - Voda teče na dvorišče

22.2.2019 | 14:35

Viktor Žagar kaže, kje si meteorna voda z občinske ceste najde pot na njihovo dvorišče. (Foto: M. B. J.)

Viktor Žagar kaže, kje si meteorna voda z občinske ceste najde pot na njihovo dvorišče. (Foto: M. B. J.)

Poklical nas je Viktor Žagar z Gornjih Laz in predstavil svojo težavo. Zatrdil je, da že 30 let, odkar je na občinski cesti, ki leži nad njihovo hišo, asfalt, teče voda z zgornjega dela vasi po cesti naravnost na njihovo dvorišče.

»To se sicer dogaja že vsa ta desetletja, a ni bilo večjih težav, ker ni bilo takšnih neurij in nalivov, kot so zadnje čase. Sosedi so uredili, kar je bilo treba, semiška občina, saj gre za občinsko cesto, pa ne, čeprav stroški ne bi bili veliki. Od letošnjega aprila sem prosil na občini, da bi rešili težavo. Obljubili so mi, da bodo odpravili težavo, a je do zdaj ostalo le pri obljubah,« je potarnal Žagar.

Dodal je, da meteorna voda, ki s ceste pridere na dvorišče, zmoči drva, pride v hišo, in boji se, da bo umazana voda prodrla tudi v vodnjak, v katerem imajo vodo za napajanje govedi in ovac, ki jih redijo na kmetiji. Zato ga zanima, kdaj bo občina uredila cesto nad njegovo hišo.

Boštjan Ogulin s semiške občinske uprave je odgovoril, da so s problematiko odvodnjavanja meteornih voda na Gornjih Lazah seznanjeni, razmere pa so si ogledali na terenu. »Ugotovili smo, da je Viktor Žagar, ki je lastnik zemljišča ob občinski cesti, brez soglasja semiške občine uredil individualni priključek na občinsko cesto. S tem je povzročil, da meteorna voda prek nelegalnega priključka teče na njegovo zemljišče. Ko priključka še ni bilo, je meteorna voda tekla po cesti ali se zadrževala na območju ceste. Lastniku zemljišča smo na terenu svetovali, naj obcestni svet vzpostavi v prvotno stanje, s tem pa bo problem meteornih voda rešen. Ker tega ni storil, je občina o omenjenih posegih obvestila medobčinsko inšpekcijo in redarstvo občin Bele krajine,« je v odgovoru zapisal Ogulin.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 13. decembra 2018

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava