Rak debelega črevesa in danke - kako odzivni so Dolenjci?

20.2.2019 | 09:50

Tudi z modelom debelega črevesa po Sloveniji ozaveščajo o pomenu zgodnjega odkrivanja rakavih obolenj ... (foto: arhiv lokalno.si)

Tudi z modelom debelega črevesa po Sloveniji ozaveščajo o pomenu zgodnjega odkrivanja rakavih obolenj ... (foto: arhiv lokalno.si)

Rak na debelem črevesu in danki je zelo velik javnozdravstveni problem, saj je zelo visoko po zbolevnosti med moškimi in ženskami. Pomembno je poudariti, da se bolezen razvija več let (tudi deset in več) in nima očitnih (prepoznavnih) znakov bolezni. Ko se pojavijo opazni znaki in težave, je bolezen že zelo napredovala in je zdravljenje manj uspešno. Preventivni Program Svit omogoča odkrivanje bolezni v zelo zgodnji fazi, ko znaki še niso očitni. Zdravljenje je v teh primerih veliko uspešnejše, manj naporno, v nekaterih primerih pa je mogoče celo preprečiti, da bi se bolezen razvila. Posamezniku lahko omogoči, da se mu tako kvantiteta kot kvaliteta življenja enako ohranita.

Z letom 2018 se je zaključil že peti presejalni krog Programa Svit, državnega presejalnega programa in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Program temelji na organiziranem populacijskem presejanju, zgodnjem odkrivanju ter obravnavi predrakavih sprememb in raka debelega črevesa in danke z uporabo presejalnega testa na prikrito krvavitev v blatu, ki mu ob pozitivnem izvidu sledi kolonoskopija. Ciljna populacija Programa Svit so moški in ženske od dopolnjenega 50. do 74. leta starosti. Vsak udeleženec dobi pisno izjavo po pošti, ki jo mora najprej podpisati in poslati nazaj v center Svit. S podpisano izjavo se tako strinja, da bo sodeloval v Programu Svit. Nato dobi na dom komplet za odvzem blata z natančnimi navodili. Bistvo testiranja blata je iskanje morebitne prikrite in zelo majhne krvavitve v blatu. Če je ta prisotna, je potrebno opraviti še kolonoskopijo v enem izmed pooblaščenih Svitovih kolonoskopskih centrih. Če je test negativen, je udeleženec ponovno vabljen v Program Svit čez dve leti.

V zdravstveni regiji Novo mesto se je v letu 2018 na vabilo v Program Svit odzvalo dobrih 66% vabljenih oseb. Odzivnost je bila v povprečju tudi v letu 2018 za dobrih 10% nižja pri moških kot pri ženskah. Najvišja odzivnost med občinami v regiji je bila v občini Mirna Peč (80,69%), najnižja pa v občini Krško (58,23%). Zaradi učinka Programa Svit je od leta 2011, po podatkih Registra raka za Slovenijo, viden padec pojavnosti raka debelega črevesa in danke pri celotni populaciji Slovenije, kar je zadosten dokaz, da program SVIT resnično učinkuje.

Doroteja Kuhar, dr.med.spec.
Tea Kordiš, dipl.sanit. inž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava