VIDEO: Pletenice - srca, štruce in drugačne ...

18.2.2019 | 14:30

VIDEO: Pletenice - srca, štruce in drugačne ...
VIDEO: Pletenice - srca, štruce in drugačne ...

V prostorih nekdanje osnovne šole v Prečni pri Novem mestu sokonec tedna  na ogled postavili bogat nabor umetelno izdelanih pletenic, ki so tekmovale tudi na državnem ocenjevanju. Pletenica je morala biti narejena iz najmanj pol kilograma moke, avtorji pa so jo lahko okrasili po lastni zamisli, tako, da je bila pripravljena za razstavo.

Ocenjevali so zunanji videz, zahtevnost izdelave, videz sredice ter okus skorje in sredice. Ocenjevala je strokovna komisija, za izdelke pa so podelili priznanja in praktična darila. Letos je sodelovalo 63 izdelkov, od tega so podelili 30 zlatih priznanj, 19 je bilo srebrnih, 9 bronastih, podelili pa so tudi eno zahvalo. Po mnenju strokovne komisije je najboljšo pletenico spekla domačinka Danica Parkelj iz Prečne.

Zbrane so med drugim nagovorili novomeški župan Gregor Macedoni, državni podsekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marjan Cukrov, podpredsednica Zveze kmetic Slovenije Nežika Režek in še nekateri drugi. Podelitev priznanj so obogatili prečenski ljudski pevci Vaški zvon in pevska skupina Li-La, ki deluje v sklopu Folklornega društva Kres.

Miran Klevišar; R. N.

Galerija

_zzpletenice (1)
_zzpletenice (2)
_zzpletenice (3)
_zzpletenice (4)
_zzpletenice (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava