DL: Naša kulturna dediščina - Označevanje spomenikov

18.2.2019 | 10:25

Označba kulturnega spomenika (foto: Ana Krevelj, fototeka ZVKDS OE Novo mesto)

Označba kulturnega spomenika (foto: Ana Krevelj, fototeka ZVKDS OE Novo mesto)

Novomeška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v zadnjih letih pripravila strokovne predloge za razglasitve kulturnih spomenikov lokalnega pomena v kar osmih občinah. Po sprejetju odlokov je kar 439 enot dediščine v občinah Brežice, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Novo mesto, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža in Žužemberk pridobilo status kulturnega spomenika lokalnega pomena. To so tisti objekti, ki izstopajo izmed preostalih in najbolj nazorno predstavljajo našo preteklost in delo naših prednikov.

Kulturna dediščina so dobrine, podedovane iz preteklosti, ki jih opredeljujemo kot odsev in izraz svojih vrednot, identitet, etnične pripadnosti, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij. Dediščina vključuje vidike okolja, ki izhajajo iz medsebojnega vplivanja med ljudmi in prostorom skozi čas. Pomembnejši objekti nepremične kulturne dediščine s sprejetjem posebnega odloka pridobijo status kulturnega spomenika.

V nekaterih občinah so se po sprejetju odlokov odločili, da posamezne kulturne spomenike označijo v skladu s pravilnikom o označevanju nepremičnih kulturnih spomenikov. Tako so obiskovalci posameznih krajev seznanjeni s posameznimi kulturnimi spomeniki. Prav bi bilo, da bi označevanje kulturnih spomenikov nadaljevali in tako ljudi seznanjali z našo bogato kulturno dediščino.

Članek je bil objavljen v 49. številki Dolenjskega lista 6. decembra 2018

Judita Podgornik Zaletelj, ZVKD Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava