DL: Odsev zlata - Preprosto in iskreno

17.2.2019 | 11:00

Albina Sonja Štraus (na levi) pri podpisovanju svoje četrte knjige (Foto: M. B. J.)

Albina Sonja Štraus (na levi) pri podpisovanju svoje četrte knjige (Foto: M. B. J.)

Albina Sonja Štraus iz Semiča je izdala četrto knjigo, v kateri so pesmi, proza, besedila za skeče in šale

Semičanka Albina Sonja Štraus se kot upokojenka ukvarja z mnogimi stvarmi. Med drugim piše tudi pesmi, prozo in si zapisuje šale. Plod njenega tovrstnega dela so že štiri knjige, zadnjo z naslovom Odsev zlata je predstavila v tukajšnjem kulturnem centru pred nekaj dnevi.

Albina Sonja je dobra opazovalka vsega, kar se dogaja okrog nje. A ne le, da opazuje, ampak si marsikaj tudi zapiše. Še zlasti je pozorna na neznatna, za mnoge neopazna doživetja. Navdih za pesmi ji dajejo narava in ljudje. Včasih je v njih otožna, nostalgična, drugič spet vesela, hudomušna. Vedno pa preprosta in iskrena.

Iz zakladnice spominov je Štrausova knjigi dodala vaške slike, prepletene s spomini na prednike, njihovo življenje, polno trpljenja, a tudi radosti, razposajenosti, s katero so si pomagali premagovati življenjske prepreke. V knjigi je objavila še nekaj tekstov za skeče, ki jih z možem Milanom, s katerim sta lani praznovala zlato poroko, včasih pa še z vnukom, tudi odigrata. A ker Štrausova pravi, da se rada smeji, se ni mogla izogniti skušnjavi, da ne bi objavila tudi nekaj šal, ki jih je slišala od znancev.

Toda Albina Sonja ni le avtorica knjige, ampak jo je tudi uredila, ji dodala lastne fotografije, jo računalniško oblikovala ter izdala v samozaložbi. Kot je v spremni besedi zapisala Ana Snoj, ki je knjigo lektorirala: »Za Sonjino pisanje je značilno pristno doživetje in preprosto izražanje, razumljivo bralcu. Pisanje je zanjo oaza intimnih doživetij in sproščujoče dejanje. Zapisana je življenju, nič, kar človek doživlja, ji ni tuje«. Snojeva je še dodala, da knjiga sporoča, da vse težave lažje premagujemo z nasmehom in humorjem.

Članek je bil objavljen v 49. številki Dolenjskega lista 6. decembra 2018

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava