Krvodajalci v Radečah podarili 23 litrov krvi

16.2.2019 | 09:20

Krvodajalci v Radečah podarili 23 litrov krvi

Tekom sredinega dopoldneva je v Radečah potekal vsakoletni odvzem krvi, ki se sicer v organizaciji Območnega združenja Rdečega križa Laško-Radeče, krajevne organizacije Radeče, odvija dvakrat letno, spomladi in jeseni.

Posamezniki trdnega zdravja med 18 in 65 let starosti, s telesno težo vsaj 50 kg, ki v zadnjih mesecih niso imeli za seboj večje operacije oziroma je od zadnjega darovanja krvi minilo vsaj tri (za moške) ali štiri (za ženske) mesece - so danes v Domu PORP v Radečah lahko podarili svojo življenjsko tekočino na krvodajalski akciji.

Po besedah zdravnice transfuziologije, Slavice Stanišić, so tudi tokrat bili najpogostejši razlogi za odklon osebe kot krvodajalca, povezani s povišanim krvnim pritiskom pri moških, pri ženskah pa z neustrezno vrednostjo hemoglobina.

Vodja 12-članske medicinske ekipe (z Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino) na današnji krvodajalski akciji v Radečah je dodala, da opažajo vsesplošen pojav nestabilnega krvnega pritiska že cel teden, tudi po drugih krajih po Sloveniji, kjer so izvajali odvzeme, močno pa so zaznavni tudi odkloni zaradi razsajanja prehladnih obolenj in gripe. "Da posameznik lahko uspešno podari kri v dobrodelen namen, mora miniti štirinajst dni od zaključka uživanja antibiotikov oziroma od zadnjega infektološkega stanja," še opozori Stanišičeva.

Poleg medicinskega in podpornega osebja z Zavoda RS za transfuzijsko medicino so sicer za ustrezno evidentiranje in spremljanje ter zagotavljanje dobrega počutja krvodajalcem skrbeli tudi štirje prostovoljci Krajevne organizacije Rdečega križa Radeče - poleg predsednika Mihe Kuneja, še Nevenka Jenčič Berus, Veronika (Vera) Kmetič in Terezija Ocepek.

Na radeški spomladanski krvodajalski akciji se je na sprejemnem mestu vpisalo 61 krvodajalcev, med katerimi je bilo deset odklonjenih. Skupno je bilo tako zbrani 22,95 litrov oziroma rečeno malce zaokroženo, radeški dobrodelno naravnani posamezniki so skupno zbrali 23 litrov življenjske tekočine.

Doroteja Jazbec

Galerija

_zzzzzradece (1)
_zzzzzradece (10)
_zzzzzradece (2)
_zzzzzradece (3)
_zzzzzradece (4)
_zzzzzradece (5)
_zzzzzradece (6)
_zzzzzradece (7)
_zzzzzradece (8)
_zzzzzradece (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava