DL: Darla Smoking - Glasovi nas opominjajo

14.2.2019 | 10:20

Dvojec v ospredje svoje glasbe postavlja glas zapostavljenih ljudstev. (Foto: Atlas Skull)

Dvojec v ospredje svoje glasbe postavlja glas zapostavljenih ljudstev. (Foto: Atlas Skull)

Podobi jelena in volka, ki ju je mogoče videti tudi na naslovnici albuma Big Bug. (Foto: Atlas Skull)

Podobi jelena in volka, ki ju je mogoče videti tudi na naslovnici albuma Big Bug. (Foto: Atlas Skull)

Nekdo »tam nekje dol« nima pitne vode in je plačan en evro na dan, da nam šiva »najkice«, medtem ko se mi tukaj mastimo, poje zasedba Darla Smoking, ki jo sestavljata izkušena glasbenika Nac in Brgs s Trške Gore in iz Dolenjskih Toplic. Čeprav sta oba avtohtona »Podgurca«, njune glave vidijo daleč prek bregov Gorjancev – sta kritična opazovalca tako družbe kot človeka in opozarjata na stvari, na katere človek, ki je vsakodnevno okupiran samo sam s sabo, praviloma hitro pozabi.

Manipulator zvokov Nac trenutno deluje tudi kot elektronski producent Chromosome, bobnar Brgs pa je vpet v mnogo projektov svobodnega jazza, improvizacije, sodobne kompozicje, noisa in podobnih glasbenih zvrsti. Izvrstna glasbenika in pričevalca alternativne novomeške kulturne scene sta na letošnjem festivalu Ment dobila zelo dobre mednarodne odzive in sta prava osvežitev trenutnega glasbenega dogajanja pri nas. Pod svoje okrilje ju je poleti vzela agencija Earth music, ki med drugimi skrbi za skupino Dubioza Kolektiv in bo njuno glasbo popeljala tudi na Češko, Slovaško in Poljsko. Pred kratkim sta družno s skupino Haiku Garden in divo Kuklo Kesherovich koncertirala na festivalu Monkey Week v Španiji, na začetku prihodnjega leta bosta izdala krajši album z naslovom Extinct EP, v pripravi pa je tudi že njun drugi album.

Človek bi si želel, da bi se glasbeni dvojec Darla Smoking medijsko bolj izpostavljal, saj je eden tistih, ki raje govorijo manj o sebi in več o tematikah, o katerih bi bilo treba govoriti. Glasbenika zaobideta diplomatsko izrečene besede in s sicer nasmejanim obrazom takoj zarežeta tja, kamor se mora zarezati. V časih, ko smo ljudje zaposleni s tem, da izbiramo adventni venček, ki se ujema z odtenki naše kuhinje, te Darla Smoking prizemljuje v razmišljanju, kaj stoji za vsem kičem. Člana Darle sta že od nekdaj pozorna na slabo plat potrošništva in masovne konsumpcije. »Resda nismo del diamantnega črnega trga, imamo pa telefone, katerih vezja delajo izkoriščani delavci, in tako smo tudi mi del krogotoka, ki izkorišča.«

Zavedanje, kaj kot družba počnemo in kako to, kar počnemo, vpliva ne le na nas, ampak tudi na tiste, ki jih ne vidimo, je z Darlo Smoking prišlo na svet v obliki glasbe. Njen prvi album z naslovom Big Bug je izšel maja lani pri založbi Kapa Records in kmalu po izidu sta člana že nastopila na Fusion odru festivala Exit, ki je lani pobral nagrado za najboljši evropski festival leta 2017. Poimenovanje plošče v prevodu (veliki žužek) abstraktno predstavlja ogromnega žužka, ki konzumira svet – to so na primer veliki bagri, ki rinejo po gozdovih džungle in uničujejo habitat Indijancev. Podoba žužka je lahko tudi prispodoba za nas, ki radi sodimo človeka, ki še vedno živi v gozdu in je v stiku z naravnim tokom planeta. Za nas je človek, ki tako živi, primitiven in vreden toliko, kot je vreden »nekoristen« žužek v tem gozdu. V pehanju za polno (kapitalistično) malho ga zato, tako kot naravo sámo, prezremo in ga brez vesti in zavedanja o posledicah naših dejanj na različne načine teptamo. Interpretacija stvari je široka množica možnosti in od posameznikove zavesti je odvisno, kako ta gleda na situacije in kaj je sposoben videti in česa noče. Brgs pove, da njemu v življenju ni nikoli prav zares česarkoli manjkalo. Ne glede na to, da nima nakopičenega nekega bogastva, ni bil niti v svojem najhujšem trenutku nikoli lačen in ga ni nikoli zares zeblo.

Lastne persone sta Nac in Brgs namerno skrila iz zgodbe Darle Smoking. V stikih z medijskim svetom imata na fotografijah vedno prekrite obraze, saj sta v ospredje postavila sporočilo, ki ga želita širiti. Za ilustracijami jelena in volka sta zakrita tudi njuna obraza na naslovnici omenjenega prvenca Big Bug. Raje vidita, da Darlo predstavlja gozdna žival kot pa človek, ki si prilašča pristojnost, da posega v naravo in življenja drugih.

Glasba Darle Smoking je na prvo mesto postavila zapostavljena ljudstva in jim dala priložnost, da zadihajo na drugačen način, kot smo ga vajeni. Posnetke teh spregledanih ljudstev sta glasbenika poiskala in pridobila iz zvočnih zbirk z vsega sveta, jih potem inovativno predrugačila in vpeljala v lasten zvočni izraz. Ne zato, da bi njuna glasba dobila bolj eksotičen pridih, ampak da nam pokažeta, da živimo v evropocentrističnem svetu, ki nam popolnoma popači pogled na preostali svet. Zatemnjeni, morda na trenutke celo malce agresivni, a kljub temu tankočutni elektronski dub poslastici, v kateri se kaže redko razumevanje za bogat minimalizem, bi lahko mirno podelili zlato medaljo za zvok, ki nam – če ga pozorno poslušamo – glasno govori in hkrati marsikaj pomembnega pove.

Članek je bil objavljen v 49. številki Dolenjskega lista 6. decembra 2018

Valentina Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava