DL: Bo pogača dobila svoj dom?

12.2.2019 | 11:35

Stezice »Mati« je otrokom razdelila v peči pečen kruh.

Stezice »Mati« je otrokom razdelila v peči pečen kruh.

V metliški občini skoraj ni dogodka, na katerem ne bi na kakršen koli način sodelovale tudi članice Društva kmečkih žena Metlika. Že vrsto let pripravljajo tudi prireditev z naslovom Jesenski večer, na katerem se prepletajo skeči, humor in ljudska pesem.

Hkrati je prireditev priložnost za predstavitev dela. Predvsem pa želijo matere, žene, kmetice, gospodinje, ki jih v društvu povezuje ljubezen do peke in kuhanja, pokazati, da ob delu ne pozabijo na zabavo in petje. Da je njihovo druženje vedno prijetno, ni treba posebej poudarjati. Tudi zaradi tega si v društvu želijo novih mlajših članic, ki bi prinesle nove ideje in zagnanost.

Tokrat so napovedale, da bodo marca 2019 prvič pripravile dan pogače. Spomnile so tudi, da se že nekaj časa trudijo, da bi dobile svoje prostore in da bi lahko rekle, da je belokranjska pogača dobila svoj dom. Prav s pomočjo belokranjske pogače so postale še prepoznavnejše. Še posebej na Vinski vigredi, kjer tri dni po metliškem starem mestnem jedru diši po sveže pečeni pogači, saj jo kar tam zamesijo, spečejo in še marsikaterega obiskovalca navdušijo, da se jim pridruži pri peki te evropsko zaščitene posebnosti. Seveda pa na Vinski vigredi že 35 let pritegnejo pozornost številnih obiskovalcev tudi njihove kulinarične razstave. Župan Darko Zevnik je zagotovil, da bodo prihodnjo pomlad začeli urejati Hišo dobrot na metliškem Mestnem trgu, v kateri bodo našle svoj prostor tudi članice Društva kmečkih žena Metlika.

Kmečke ženske so na Jesenskem večeru dokazale, da niso le mojstrice za štedilnikom, ampak da so tudi dobre pevke in igralke in da znajo na marsikatero težavo pogledati tudi z vedre plati. Zapela je njihova pevska skupina Stezice, v skečih so zaigrale Majda Žefran, Mimica Matjašič, Martina Legan Janžekovič, Ana Mokrovič in Mojca Mežnaršič, ki je tudi predsednica društva. Na koncu pa so v šali prikazale še, kako je mogoče plesati s pomočjo palic.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 29. novembra 2018

Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava