Dramska predstava: Ferdinand von Schirach ''Teror'' (Prešernovo gledališče Kranj), KC Janeza Trdine Novo mesto

12.2.2019 | 11:30

ponedeljek in torek, 11. in 12. 2., ob 19.30 ● GLEDALIŠKI ABONMA IN IZVEN

ponedeljek, 11. 2., ob 12.00 in torek, 12. 2., ob 11.30 ● ZAKLJUČENO ZA ŠOLE IN DOPOLDANSKI IZVEN

Režiser: Eduard Miler

Igrajo: Borut Veselko, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Peter Musevski, Vesna Slapar, Ciril Roblek k. g., Judita Polak k. g.

Predstava traja 1 uro in 40 minut ter ima odmor.

Foto: Nada Žgank

ALI JE BOLJE SESTRELITI LETALO S 164 POTNIKI, DA SE IZOGNEMO SMRTI 70 000 LJUDI NA NOGOMETNEM STADIONU?

Drama Teror je zaradi aktualne teroristične tematike doživela pravi medijski bum in številne uprizoritve. Je najbolj uprizarjano delo tako na evropskih odrih kot po svetu, na sporedu je v več kot štiridesetih gledališčih. Njen avtor, znani berlinski odvetnik, specializiran za kazensko pravo, in zastopnik številnih politikov, gospodarstvenikov, vplivnih podjetnikov in tudi navadnih smrtnikov, pa je postal medijska zvezda.

V predstavi Teror sodijo pilotu, ki je sestrelil ugrabljeno potniško letalo, polno nedolžnih potnikov, da bi preprečil žrtve ob strmoglavljenju letala na poln nogometni stadion. Sodnik skrbi za potek procesa, obramba in tožilstvo se medsebojno onemogočata in spodbijata argumente, pričajo pa pilotov nadrejeni, dežurni v centru za varnost letalskega prometa, žena enega od potnikov, ki so poskušali vdreti v pilotsko kabino in onemogočiti terorista, ter pilot Lars Koch, ki pojasnjuje svoje postopke in zagovarja delovanje proti ukazu. Po lastni presoji se je namreč odločil za manjše število žrtev na račun večjega števila na nogometnem stadionu, kar pa seveda sproža etična vprašanja – koliko pravzaprav šteje življenje posameznika? Ali bi pilot sestrelil letalo tudi, če bi bila na krovu njegova družina?

Vloga porotnikov je dodeljena občinstvu, ki z glasovanjem odloča o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti.