Odmev mongolske glasbe v Beli krajini

11.2.2019 | 12:30

Odmev mongolske glasbe v Beli krajini
Odmev mongolske glasbe v Beli krajini

V nedeljo, 10. 2. 2019, je v dvorani Kulturnega centra Semič za zaključek prešernega kulturnega vikenda potekal koncert tradicionalne mongolske glasbe, ki jo na sodoben način interpretira zasedba Hinggan Union.

Etno orkester Hinggan Union je v Belo krajino prispel iz približno 7000 km oddaljene severozahodne kitajske avtonomne regije Notranje Mongolije, točneje iz Horqin prerije, in sicer ravno v času praznovanja vstopa v kitajsko novo leto, leto prašiča. Nastop v Semiču je bil njihov premierni nastop v Sloveniji.

16-članska zasedba je kot živa enciklopedija mongolske umirajoče umetnosti predstavila tradicionalne plese in pesmi, katerih jedro so meditativno grleno petje, mongolski kostumi in tradicionalni inštrumenti, kot sta »topšur« in »morin kur«, katerih zvok spominja na jok divjih konjev. V plesnih gibih ter z mongolsko glasbo in zapeto besedo so izražali gostoljubje, darovanje in praznovanje, pripovedovali zgodbe o Džingiskanu, legendah in bojevnikih, ter opevali družino, ljubezen in lepoto narave.

Orkester se sicer ponaša z izjemnim slovesom, saj je večkratni udeleženec na predstavitvah kitajskih manjšin, številnih glasbenih festivalov in tekmovanj, na katerih je bil prejemnik nagrad za najboljšega izvajalca. Pohvalijo se lahko tudi s stalnim sodelovanjem z ameriškim Broadwayem in tamkajšnjimi umetniškimi direktorji.

Koncert je bil rezultat sodelovanja organizatorja RIC Bela krajina z Ministrstvom za kulturo LR Kitajske v sklopu iniciative 16 + 1 in pobude »En pas in ena pot«, pri katerih gre za prizadevanja vzhodnoevropskih držav in Kitajske za okrepitev odnosov z vzajemnimi koristmi vzdolž nastajajoče novodobne svilene ceste.

RIC Bela krajina
foto: Aleksander Riznič in Barbara Matakovič

Galerija

_zzzsemic (1)
_zzzsemic (10)
_zzzsemic (11)
_zzzsemic (12)
_zzzsemic (13)
_zzzsemic (14)
_zzzsemic (15)
_zzzsemic (16)
_zzzsemic (17)
_zzzsemic (18)
_zzzsemic (2)
_zzzsemic (3)
_zzzsemic (4)
_zzzsemic (5)
_zzzsemic (6)
_zzzsemic (7)
_zzzsemic (8)
_zzzsemic (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava