DL: NLB ob zapiranju bančnih poslovalnic: Izbrali smo najmanjše zlo

18.1.2019 | 13:30

Čigav ključ bo vrata dobovske bančne poslovalnice odklepal v prihodnje, še ne vedo, najverjetneje pa to ne bo ključ katere koli druge banke. (Foto: M. L.)

Čigav ključ bo vrata dobovske bančne poslovalnice odklepal v prihodnje, še ne vedo, najverjetneje pa to ne bo ključ katere koli druge banke. (Foto: M. L.)

NLB odgovarja na protestno pismo krajevne skupnosti Dobova – Banka lahko pride tudi domov – Bankomat v Dobovi ostaja

Zaradi zamika privatizacije smo dolžni zapreti 15 poslovalnic v Sloveniji. To je brezpogojna zaveza Evropski komisiji, so sporočili z NLB v pismu, s katerim ta bančna hiša odgovarja na protestno pismo krajevne skupnosti Dobova.

Kot navajajo na banki, so izbrali najmanjše zlo. »Verjemite, da se tako kot iz Dobove tudi iz drugih krajev in občin ne umikamo z veseljem,« so navedli na banki v svojem pojasnilu.

Za zapiranje se banka odloča, kot zatrjuje, premišljeno in temeljito, pri čemer se opira na poglobljeno analizo, pri tem pa ne gleda le na poslovne uspehe. »V NLB vlagamo v poslovalnice v Brežicah in Krškem. Vseh nam žal ni dovoljeno zadržati, in ker imajo omenjene poslovalnice bistveno večje število strank, bi jih bilo še bolj boleče zapirati. Opažamo pa tudi, da veliko število zaposlenih prebivalcev, ki so naše stranke, že danes opravlja storitve v krajih, kjer so zaposleni, ali pa jih opravi na poti v službo. Rezultatom poslovanja enot zato prilagajamo tako število poslovalnic v posamezni regiji kot tudi število zaposlenih v posamezni poslovalnici,« so pojasnili z banke.

Dodajajo, da že dlje časa skušajo oblikovati svojo mrežo poslovalnic čim bolj ustrezno. Manj poslovalnic in združevanje poslovalnic narekuje sodobni čas. Leta 2014 je tako banka zaprla 22 poslovalnic, dve leti zatem 13 in lani pet. »Ob tem opažamo, da se stranke izjemno hitro prilagodijo spremembam, saj smo jih seznanili s sodobnimi načini,« pravijo na banki.

Banka zavrača očitke, da zapira le poslovalnice v obrobnih krajih. Do zdaj je zaprla lendavsko poslovalnico, tri novomeške, dve v Velenju, po eno v Celju, Novi Gorici, Domžalah in Brežicah ter tri v Mariboru in pet v Ljubljani, kjer jih bo poleg Dalmatinove leta 2019 zapirala tudi v prihodnje.

Banka zatrjuje, da se zaveda težav, ki nastajajo zaradi dodatnih dolgih poti na banke. Varčevalci iz Ormoža bodo morali 25 kilometrov daleč na Ptuj in le nekaj manj do Ljutomera. Tisti iz Sežane bodo, kot pričakuje banka, sploh nehali poslovati z NLB. Banka ugotavlja, da vse več njenih varčevalcev opravlja bančne storitve na sodoben način, ki omogoča poslovanje iz domače dnevne sobe, s poti, od kjer koli zunaj bančne stavbe. »Če pa ob tem naletijo na težavo, so jim vse dni v letu 24 ur na dan na voljo svetovalci kontaktnega centra NLB na telefonu, prek videoklica ali spletnega klepeta.

Zavedamo se tudi težav starejših ljudi, ki po večini niso najbolj vešči sodobnih načinov poslovanja. In ne pozabljamo nanje, čeprav mogoče menite drugače. Tudi njim smo na voljo, kadar koli želijo. Občanom ponujamo tudi možnost obiska našega bančnika na njihovem domu. Bankomat pa za gotovinske storitve v Dobovi ostaja na isti lokaciji,« zagotavljajo na NLB.

Ob tem ostaja vprašanje, zakaj se mudi z zapiranjem. Zato da bi privabili kupca kapitala NLB, zapiranje ni potrebno. Ceno bančne delnice so namreč objavili in te zapiranje ne bo spremenilo. In še nekaj. Lahko bi pustili vse poslovalnice in bi se z njimi ukvarjal novi lastnik, ki bi povedal, kaj je zanj preveč in predaleč od centrale v Ljubljani.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 8. novembra 2018

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava