Smeti odvrgel na travnik, a pozabil na položnice ... z naslovom

17.1.2019 | 13:50

Med odvrženimi odpadki so bile tudi kuverte z naslovom ter imenom in priimkom brezvestneža. (foto: fb)

Med odvrženimi odpadki so bile tudi kuverte z naslovom ter imenom in priimkom brezvestneža. (foto: fb)

Kljub zavzetemu čiščenju odlagališč se vsak dan pojavljajo nova. (foto: Bobo)

Kljub zavzetemu čiščenju odlagališč se vsak dan pojavljajo nova. (foto: Bobo)

Divja odlagališča po Sloveniji (foto: Ekologi brez meja)

Divja odlagališča po Sloveniji (foto: Ekologi brez meja)

Nov kup smeti se je pojavil v okolici Železnikov. Na žalost jih najdemo po vsej Sloveniji. (foto: fb)

Nov kup smeti se je pojavil v okolici Železnikov. Na žalost jih najdemo po vsej Sloveniji. (foto: fb)

Ali smejo inšpektorji ljudi, ki ne spoštujejo okolja, poiskati tudi na podlagi sledi v njihovih smeteh? Kakšne so kazni in kako umazana je Slovenija?

Glede na podatke, ki jih zbira društvo Ekologi brez meja, je v Sloveniji kar 8933 neočiščenih divjih odlagališč odpadkov. Kljub neprestanim naporom, da bi se smetenje prenehalo, je v Sloveniji očitno še vedno veliko takih, ki menijo, da se bodo smeti pospravile same, če jih odvržejo za prvim vogalom. Pred kratkim so po družbenem omrežju Facebook zakrožile fotografije enega od divjih odlagališč, ob njih pa zapis, ki tistega, ki je »svinjarijo« zakrivil, poziva, naj za seboj pospravi. Pozivu so priložene tudi fotografije različnih dokumentov, ki so se znašli med smetmi in na katerih sta ime in priimek osebe, za katero se sumi, da povzročila onesnaženje.

Dovolj je že opozorilo

Zanimalo nas je, ali smejo inšpektorji na podlagi tako najdenih podatkov osebo kaznovati in ji odrediti odstranitev odpadkov. Na ministrstvu za okolje so nam pojasnili, da so podatki, ki jih najdejo med smetmi, lahko ključnega pomena in so dovolj za sprožitev ugotovitvenega postopka. V večini primerov inšpekcija kršiteljem izreče le opozorilo, kadar pa to ne zaleže, izda odločbo in zoper kršitelja ukrepa tudi v prekrškovnem postopku. Globe za fizične osebe, ki odlagajo oziroma puščajo odpadke v naravnem okolju, so od 100 do 300 evrov, za pravne osebe imetnike odpadkov od 10.000 do 30.000 evrov.

Odgovarjajo lastniki zemljišč

V marsikaterem primeru pa inšpekcija ne more odkriti povzročitelja oziroma odgovorne osebe, ki je odpadke odložila na nedovoljen način. V tem primeru zakon o varstvu okolja v 157. a členu omogoča, da inšpektor odredi odstranitev odpadkov lastniku zemljišča, to je oddajo odpadkov v predelavo ali na odlagališče odpadkov.

Obetajo se spremembe

Pri svojem delu so inšpektorji v veliki meri odvisni od obvestil in sodelovanja občanov, saj po navadi ukrepajo na podlagi prijav. Ministrstvo za okolje in prostor žal ne vodi posebne evidence o divjih odlagališčih v Sloveniji, zato je minister Jure Leben ob prevzemu poslov napovedal, da bo ministrstvo skupaj z državno in občinsko inšpekcijo pripravilo predlog sprememb zakona o varstvu okolja, ki bodo vključevale jasno razmejitev obveznosti pri sanaciji divjih odlagališč. Minister bo društvu Ekologi brez meja predlagal skupno dopolnitev baze divjih odlagališč ter skupno prijavo za evropska sredstva. Opozarja namreč, da moramo ljudi več in bolje ozaveščati o tej problematiki, pri čemer pričakuje resnejšo vlogo inšpekcij.

Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava