DL: Dana odprla nov obrat - Tudi marmelade in osnove za jogurte

12.1.2019 | 14:30

Proizvodne prostore Dane si je v spremstvu direktorja Marka Hrena  ogledal tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in  tehnologijo Aleš Cantarutti. (Foto: R. N.)

Proizvodne prostore Dane si je v spremstvu direktorja Marka Hrena ogledal tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti. (Foto: R. N.)

Ob odprtju novih proizvodnih prostorov so nazdravili državni sekretar  Aleš Cantarutti, direktor mirnske Dane Marko Hren in lastnik podjetja  Franc Frelih.

Ob odprtju novih proizvodnih prostorov so nazdravili državni sekretar Aleš Cantarutti, direktor mirnske Dane Marko Hren in lastnik podjetja Franc Frelih.

Z gradnjo novega proizvodnega objekta je Dana pridobila dodaten prostor  za namestitev sodobnejše opreme za proizvodnjo baz, emulzij, izdelavo  sirupov in polnjenje sirupov v ročke.

Z gradnjo novega proizvodnega objekta je Dana pridobila dodaten prostor za namestitev sodobnejše opreme za proizvodnjo baz, emulzij, izdelavo sirupov in polnjenje sirupov v ročke.

V mirnskem podjetju razširili proizvodnjo polizdelkov – Z inovativno tehnologijo vstopajo v pekarsko in mlekarsko industrijo – Nova linija omogoča proizvodnjo kakovostnejših izdelkov, ki jih bodo lahko ponudili zahtevnejšim kupcem – V zadnjih 15 letih za investicije namenili 25 milijonov evrov

V mirnskem podjetju Dana načrtujejo postati pomemben dobavitelj polizdelkov prehranski industriji. V ta namen so pred nekaj leti začeli razvijati inovativno tehnologijo, ki jim po besedah direktorja Marka Hrena omogoča vstop v pekarsko in mlekarsko industrijo.

Na Mirni so pred dnevi tudi uradno odprli skoraj dva milijona evrov vredno naložbo v nove proizvodne prostore za pripravo polizdelkov Dana Interrom, za katero so pridobili skoraj četrtino nepovratnega evropskega denarja. Kot pravi Hren, je to nov korak v razvoju podjetja, ki ga kupci poznajo predvsem po vodi, sokovih in sirupih, čeprav že več kot 60 let proizvaja tudi polizdelke za alkoholne in brezalkoholne pijače. »Ker smo si v vizijo pred petimi leti zapisali, da hočemo vstopiti tudi v drugo prehrambno industrijo, je bilo treba investirati in postaviti nove prostore,« je povedal direktor Dane.

Na svetovnem kongresu za vodo v mestu Evian se je Dana s svojo mineralno vodo uvrstila v veliki finale izbora za globalno nagrado v kategoriji negaziranih voda.

Nova tehnologija, ki je nadomestila zastarelo, jim omogoča proizvodnjo kakovostnejših in dobičkonosnejših polizdelkov, ki jih bodo lahko ponudili še zahtevnejšim kupcem, izdelovali bodo tudi polizdelke brez konzervansov, povečali bodo obseg proizvodnje dozdajšnjih polizdelkov – baz in emulzij, in kar je najpomembnejše, z novo linijo širijo področje polizdelkov za prehransko industrijo. Za pekarsko industrijo so to predvsem marmelade in sadna polnila, za mlekarsko pa osnove za jogurte. Dana trenutno proda za nekaj več kot dva milijona evrov polizdelkov, njene ambicije pa so v dveh letih podvojiti prodajo v tem segmentu. »Najbrž nam ne bo uspelo že v naslednjem letu, v dveh letih pa sem prepričan, da lahko pridemo do rezultata,« je napovedal Hren, ki se zaveda, da jih čaka kar precej dela, preden bodo postopoma osvojili zahteven trg. Prihodnje leto se bodo osredotočili na pekarsko, čez dve leti še na mlekarsko industrijo.

Trenutno polizdelke izvažajo v vse države nekdanje Jugoslavije, kjer pričakujejo, da bodo s to tehnologijo še okrepili dozdajšnjo prodajo, obenem se nadejajo vstopa na trge, ki so bili do zdaj zanje nedostopni, to je v Avstrijo, Italijo in Nemčijo. Na novi liniji so letos zaposlili nova sodelavca, v naslednjem letu predvidevajo še dva, a kot pravi direktor, težko najdejo ustrezen kader, kajti ljudi, ki bi znali to delati, ni.

Tehnološko izjemno zahtevna linija je plod slovenskega znanja, poudarjajo v Dani, saj so jo razvili njihovi razvojniki v sodelovanju s podjetjem Petek, ki je priskrbelo strojno, in podjetjem Libela, ki je dodalo procesno opremo. Kot je pojasnil Hren, ni šlo le za precejšen finančni zalogaj, ampak je vloženega tudi ogromno strokovnega znanja, saj tovrstna oprema ni serijska izdelava, temveč je unikat. Z njo bodo tudi avtomatizirali nekatere tehnološke procese.

25 MILIJONOV ZA NALOŽBE

Odprtja novega objekta se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, ki je dejal, da so takšne investicije tisto, kar poganja slovensko gospodarstvo. Lastnik Dane Franc Frelih pa je poudaril, da s tem nekako končujejo 15-letno obdobje, ko so zgolj vlagali v razvoj podjetja in iz njega niso vzeli niti evra. Po njegovih besedah so v tem času v investicije vložili približno 25 milijonov evrov. »V tem trenutku je Dana podjetje, ki dela kar lep dobiček. Prepričan sem, da bodo ljudje še bolj prepoznali kakovost naših izdelkov,« je dejal Frelih.

Po podatkih družbe so letos v prvih devetih mesecih ustvarili 13,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj šest odstotkov več kot v istem lanskem obdobju. Dobiček v prvih devetih mesecih vodstvo podjetja ocenjuje na 900.000 evrov. »Rastemo doma in na tujem. Dana danes skupaj s polizdelki izvaža že 32 odst. svoje proizvodnje. Želimo še povečati izvoz, kajti slovenski trg je omejen,« je dejal Hren. Med največjimi slovenskimi kupci so Mercator, Spar, Engrotuš, Lidl in Ahac, v tujino pa največ izvozijo na Hrvaško, v Italijo, Rusijo, Kitajsko, ZDA, na Švedsko in v BiH.

Letos so na novo zaposlili deset ljudi, tako da je trenutno v podjetju 111 zaposlenih, do konca leta bodo število zaposlenih povečali še za štiri.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 2. novembra 2018

Besedilo in fotografiji: Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava