DL: Iz Buenos Airesa kar med člane

12.1.2019 | 10:10

Aljaž Omrzel

Aljaž Omrzel

Večino sezone je Aljaž prevozil v dresu slovenske reprezentance. (Foto: Audrey Duval)

Večino sezone je Aljaž prevozil v dresu slovenske reprezentance. (Foto: Audrey Duval)

Skoraj sočasno z izidi kolesarskega dela programa mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu je prišla tudi vest, da je postal novi član članskega moštva kolesarskega kluba Adria Mobil dosedanji mladinec, Novomeščan Aljaž Omrzel. Skupaj z Ljubljančanom Anžetom Skokom sta na igrah v precej nenavadni kombinaciji cestnega in gorskega kolesarstva osvojila trinajsto mesto, od prve sezone med člani pa Aljaž pričakuje predvsem veliko učenja, kolesarskega in šolskega, saj ga prihodnje leto čaka tudi matura.

Da je Aljaž zašel v kolesarstvo, ima največ zaslug njegova mama, da je ostal in postal dober, pa člani ekipe, s katerimi je stkal tesne prijateljske vezi. Z mamo je hodil na kolesarke maratone in kolesarjenje mu je bilo tako všeč, da si je želel priti tudi v kolesarski klub. A ni šlo čisto gladko. Ko je doma povedal, da bi rad treniral, je dobil pogoj – dobre ocene v šoli, potem pa lahko. Ta pogoj je ostal tudi potem, ko je že resno treniral in tudi zmagoval.

»Najprej me je potegnila družba, potem sem postal še dober in sem se zaljubil v kolesarstvo. Žal mi je, da sem edini iz ekipe, ki bom kariero nadaljeval v članskem moštvu Adrie Mobil. Od naše ekipe sta dva dobila možnost, da bi nadaljevala pri novogoriškem Meblu, a se nista odločila za nadaljevanje kariere. Gre za odločitev med športom in študijem. Prihodnje leto nas čaka matura. Čeprav bom naslednjo sezono že v članskem moštvu, si bom prizadeval čim bolje opraviti maturo in nadaljevati študij. Nisem se še odločil, kaj bi študiral, počakal bom na informativne dneve, možno pa je, da bom študiral logistični inženiring, saj ima oče prevozniško podjetje, v katerem bi mi to znanje prišlo prav," razmišlja dijak četrtega letnika elektrotehnične srednje šole, ki bo moral v naslednjih dneh čim prej nadomestiti zaostanek, ki si ga je pridelal zaradi udeležbe na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu.

Aljaž Omrzel je, kot temu pravijo, univerzalni kolesar – dober je v kronometru, znajde se tudi v sprintu, kadar na cilj pripelje glavnina skupaj, težav pa mu ne delajo niti klanci. Da je najboljši v svoji generaciji, je dokazal že med dečki, ko je bil državni prvak na cestni dirki, med mlajšimi in starejšimi mladinci pa je zmagoval v kronometru. Med starejšimi mladinci nima veliko zmag. Razen na državnem prvenstvu na domačih dirkah skoraj ne tekmuje, saj nastopa za reprezentanco v pokalu narodov, kjer je letos edini od slovenskih kolesarjev osvojil točke. »Za mladince je pri nas slabo poskrbljeno, saj v tej kategoriji prirejajo le kriterijske dirke, ki so dolge kakšnih 30 km, v tujini, kjer se primerjamo z vso svetovno konkurenco, pa so dirke dolge okoli 130 km,« potoži Aljaž, ki pa je bil pred odhodom v Buenos Aires kljub temu prvi v razvrstitvi slovenskega pokala, a je med igrami zdrsnil na tretje mesto.

Povabila v člansko vrsto je vesel, pravi, da je zanj velika čast, da bo tekmoval skupaj s tako izkušenimi kolesarji. »Prvo leto bo namenjeno predvsem učenju, med člani se dirka povsem drugače kot med mladinci. Za moštvo bom naredil vse, kar bo treba. Mislim, da imamo zdaj dobro ekipo, ki lahko doseže dobre rezultate,« se prve sezone med člani veseli Aljaž Omerzel, ki bo naslednje leto lahko pomagal tudi enemu izmed novomeških kolesarjev z največ zmagami v zgodovini novomeškega kolesarstva.

Mladinske olimpijske igre v Buenos Airesu so bile zanj zadnje tekmovanje v mladinski kategoriji in obenem velika izkušnja, za katero pravi, da je ne bo nikoli pozabil. "V Buenos Airesu sem preživel dvajset nepozabnih dni, spoznal ogromno drugih športnikov in vidim, da se tudi iz drugih športov lahko veliko naučim," pravi Aljaž. Sistem tekmovanja je bil milo rečeno nenavaden. Kolesarji so tekmovali v parih v petih disciplinah – dveh gorskokolesarskih, cestni dirki, kronometru in kriteriju. Z Ljubljančanom Anžetom Skokom na cestni dirki in v kriteriju nista imela sreče, v kronometru pa je bil Anže za Aljaža prešibek, tako da je moral nanj na ravnini celo čakati in praktično ves čas voziti spredaj. Za gorskokolesarske preizkušnje, ki so jih pripravili kar v nekem parku sredi Buenos Airesa, pa nista imela niti primerne opreme. V nasprotju z Anžetom, ki se je v preteklosti preizkusil tudi že v gorskem kolesarstvu, se Aljaž s tem športom ne ukvarja oziroma se na gorsko kolo po končani sezoni usede le za zabavo. Aljaž je imel v kriteriju, ki je bila zadnja preizkušnja iger, pred zadnjim sprintom dovolj točk in dobro izhodišče za napad na sam vrh, a je pred njim padel češki kolesar, tako da je moral zavreti in se na koncu zadovoljiti s sedmim mestom, skupaj z Anžetom Skokom pa sta v skupnem vrstnem redu petih disciplin osvojila trinajsto mesto.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 2. novembra 2018

Igor Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava