Z Miroslavom Mikelnom v DSO Krško zaključili bralno leto

12.1.2019 | 10:50

Z Miroslavom Mikelnom v DSO Krško zaključili bralno leto
Z Miroslavom Mikelnom v DSO Krško zaključili bralno leto

Sodelovanje Valvasorjeve knjižnice Krško in Doma starejših občanov Krško poteka uspešno že vrsto let, od leta 2011 pa so stanovalci doma še tesneje povezani s knjižnico skozi projekt Knjižne zmenkarije. V okviru bralno-pogovornih ur knjižnica organizira »od Prešerna do Prešerna«, torej od 8. februarja do 3. decembra, branje za svojevrstno bralno značko, ki uspešnim bralcem poleg udobja ob knjigi prinese naziv »Prešerni bralec«.

Sodelujoči ustanovi sta v četrtek, 10. januarja 2019, v prostorih doma organizirali prireditev ob zaključku bralnega projekta in tako praznovali skupni praznik branja in druženja s knjigo že šesto leto zapovrstjo. Prireditev je bila literarno obarvana. V goste so povabili domačina, g. Miroslava Mikelna iz Brestanice, avtorja treh knjig, Zgodbice iz celjskih otroških in petrovških najstniških let ter Zgodbe mojega časa I in II, v katerih je skrbno zapisal dogodke in dogodivščine iz svojega življenja. Kakor je hudomušno in nagajivo branje prigod, je bil tudi pogovor z avtorjem poln humorja in domislic.

Celjan, Petrovčan in Brestaničan, veterinar po izobrazbi, športnik po duši in velik zagovornik humorja, ki je s preselitvijo v Brestanico spoznal okus zarečenega kruha, skozi opisovanje lastnih dogodivščin in spominov predstavi miselnost in duh časa, z umeščanjem osebnih dogodkov v širši kontekst pa osvetljuje tudi domoznanske dogodke.

V pogovoru z bibliotekarko Urško Šoštar je stanovalce doma popeljal skozi številne humorne dogodivščine, od ''krsta'' na prvi delovni dan v Radečah in vožnje z javico preko starega krškega lesenega mostu do druženja z ''Babičem'' v Nerezinah in nauka »Ne pij vode tam, kjer raste dobro vino.«

V letu 2018 so bila bralno-pogovorna druženja v Domu starejših občanov Krško še posebej ustvarjalna. Zavedajoč se, da je ohranjanje in varovanje kulturne dediščine naloga vsakega posameznika, se je Valvasorjeva knjižnica Krško pod okriljem evropskega leta kulturne dediščine 2018 v sodelovanju s stanovalci doma podala na pot ustvarjanja, ohranjanja in beleženja ter izvedla delavnico Tako se pletejo besede. Sodelujoči so delavnico posvetili temeljni nosilki kulturne dediščine, knjigi, ter jo skupaj z branjem preslikali v začetke svojih življenj. Knjiga, branje in spomini – nepogrešljivi elementi (kulturne) dediščine v več ozirih. V nastali knjižici se je z obujanjem spominov na prva bralna doživetja predstavilo devet stanovalcev Doma starejših občanov Krško, ki z zavestjo, da je branje potovanje, zahajajo na Knjižne zmenkarije.

Bralno leto 2018 je uspešno zaključilo deset stanovalk: Lija Bačar, Angela Fric, Elica Krivec, Marija Kučič, Dora Namestnik, Štefica Pirc, Marija Pleterski, Jožica Šinkovec, Štefka Vrančič in Olga Zevnik.

Z glasbo sta prireditev popestrili učenki Glasbene šole Krško Tia Valentinc in Iva Pika Sirk.

Urška Šoštar, foto arhiv knjižnice
Valvasorjeva knjižnica Krško

Galerija

_zzzzknj (1)
_zzzzknj (2)
_zzzzknj (3)
_zzzzknj (4)
_zzzzknj (5)
_zzzzknj (6)
_zzzzknj (7)
_zzzzknj (8)
_zzzzknj (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava