Zakaj je ogrožena prihodnost krškega nogometa? Politične igrice vodijo v propad

11.1.2019 | 12:45

Novinarska konferenca nogometne šole 10.1.2019

Novinarska konferenca nogometne šole 10.1.2019

Zakaj je ogrožena prihodnost krškega nogometa? Politične igrice vodijo v propad
Zakaj je ogrožena prihodnost krškega nogometa? Politične igrice vodijo v propad
Zakaj je ogrožena prihodnost krškega nogometa? Politične igrice vodijo v propad
Zakaj je ogrožena prihodnost krškega nogometa? Politične igrice vodijo v propad
Zakaj je ogrožena prihodnost krškega nogometa? Politične igrice vodijo v propad
Zakaj je ogrožena prihodnost krškega nogometa? Politične igrice vodijo v propad
Zakaj je ogrožena prihodnost krškega nogometa? Politične igrice vodijo v propad
Zakaj je ogrožena prihodnost krškega nogometa? Politične igrice vodijo v propad

V Nogometni šoli NK Krško smo zaskrbljeni nad trenutnimi razmerami v NK Krško, saj vodstvo NK zanima predvsem vodenje članske ekipe. Ta je rezultatsko na dnu lestvice PLTS in je finančno izčrpala klub. Nogometna šola NK Krško, ki je finančno in pogodbeno neodvisna in posluje pozitivno, rezultatsko pa sodi med vodilne nogometne šole v državi, ne bo dopustila, da se njene finance enostransko prevzemajo za potrebe saniranja dolga in financiranje članskega nogometa. O prihodnosti nogometa v Krškem na najvišji ravni bo v petek, 25. januarja 2019, odločala izredna skupščina članov, ki jo je zahtevalo vodstvo Nogometne šole NK Krško. Upravni odbor NK Krško je na zadnjem sestanku pred skupščino izglasoval 31 novih članov in si na ta način na skupščini zagotovil udobno večino. V Nogometni šoli opozarjamo, da gre za nelegalno potezo vodstva, ki želi še naprej enostransko voditi klub in obenem novoizvoljene člane pozivamo, da glasujejo odgovorno in v skladu z dejstvi, ki smo jih zato predstavili v medijih.

Kot ena najbolj uspešnih nogometnih šol v državi, ki razvija in vzgaja 400 otrok, smo zato upravičeno zaskrbljeni za prihodnost naših otrok, nogometne šole, trenerjev in nogometnega kluba. Trenutno vodstvo Nogometnega kluba Krško zaradi finančnih težav postavlja pod vprašaj obstoj 97 let starega kluba.

Nogometni klub Krško za tekmovalno sezono 2019 ni predstavil morebitnega sponzorja, ki ga klub nujno potrebuje, da zagotovi igranje članske ekipe na najvišji ravni. Jasno je tudi, da je zaradi enostranske prekinitve pogodbe s sponzorjem JSP v letu 2018 nastal dolg. In Nogometna šola je na prošnjo direktorja kluba Jožeta Slivška posodila del UEFA sredstev, v podporo delovanju NK. Za posojilo je bila podpisana pogodba in trenutno vodstvo ne spoštuje podpisanih pogodbenih obveznosti.

Nogometna šola NK Krško od leta 2010 deluje kot samostojno in finančno samozadostno društvo z lastnim bančnim računom. Nogometna šola ima z nogometnim klubom sklenjeno medsebojno pogodbo o sodelovanju, kjer je določeno, da NŠ sama skrbi za razvoj igralcev do članskega nogometa in ji NK denarno priskoči na pomoč le v primeru finančnih težav.

Z velikim ponosom lahko zapišemo, da NŠ NK Krško od leta 2010 ni potrebovala niti enega evra finančne pomoči NK Krško, saj je vsako leto v skladu z dobrim gospodarjem poslovala pozitivno. V letu 2017 so odhodki NŠ znašali 165.000 evrov, vsa potrebna sredstva pa je NŠ zagotovila sama.

Težave Nogometnega kluba Krško

Nogometni klub Krško se je leta 2015 predvsem z domačimi nogometaši iz Posavja uvrstil v prvo člansko nogometno ligo. V letošnji sezoni se klub predvsem z igralci iz tujine sporne kvalitete nahaja na zadnjem mestu prvenstvene lestvice, že dlje časa se ubada s finančno stisko.

V NŠ smo večkrat zaskrbljeno opozarjali vodstvo NŠ o njenih nestrokovnih potezah, tako z vidika nogometne stroke kot dolgotrajnega finančno vzdržnega poslovanja. Žal so bili vsi naši dobronamerni nasveti v upravnem odboru NK, kjer prevladujejo politiki s samoizglasovanim pooblastilom imenovanja trenerja članske ekipe, prezrti.

NK se za razliko od NŠ posledično nahaja v nezavidljivem položaju in vse pogosteje ter vse agresivnejše izraža svojo namero po neupravičeni odtujitvi denarja NŠ. Ker v NŠ ostro nasprotujemo, da bi NK svoj nespametno in po nepotrebnem nastali dolg do večinoma tujih nogometašev pokrivala:

- z vadninami staršev naših otrok (74.000 evrov),

- z donacijami naših sponzorjev in Občine Krško namenjenih za vzgojo mladih (37.000 evrov)

- ter s sredstvi Nogometne zveze Slovenije namenjenimi izključno za razvoj otrok (207.000 evrov),

so v NK jeseni že poskušali in znova načrtujejo prevzem NŠ NK Krško ter omenjajo zamenjavo tako vodilnih predstavnikov šole kot številnih trenerjev.

Zaradi vedno agresivnejših potez NK, ki po našem mnenju ogrožajo obstoj krškega mladinskega nogometa na najvišjem nivoju, smo v NŠ konec decembra zbrali 29 podpisov članov Nogometnega kluba Krško in zahtevali sklic izredne volilne skupščine NK Krško. Izjave smo podpisali vsi trenerji v NŠ NK Krško.

Upravni odbor NK Krško je skupščino sklical za 25. januar 2019, a ob tem čez noč v društvo sprejel še 31 novih članov z domnevnimi izrednimi zaslugami (novi člani NK Krško brez izrednih zaslug namreč dobijo volilno pravico šele po treh letih članstva), med njimi so nova imena iz vrst krške politike, s katerimi želi na skupščini doseči volilno večino. Upravni odbor je ob potrditvi njemu ustreznih članov zavrnil sprejetje 14 nekdanjih in sedanjih polnoletnih nogometašev NŠ NK Krško, ki so klubu pred leti priigrali oba naslova državnih prvakov v mlajših kategorijah.

Podobno potezo z razkazovanjem lokalne politične moči je vodstvo NK Krško, kjer je ključna vloga v rokah dolgoletnega vidnega člana SLS Jožeta Slivška, izvedlo že na volilni skupščini NK Krško jeseni 2016. Od takrat dalje so rezultati in finančno stanje NK Krško le še nazadovali.

V NŠ NK Krško bomo naredili vse, da Upravni odbor NK Krško s podobnimi političnimi igricami in nogometno nestrokovnimi potezami v propad ob članski ekipi ne bo potegnil še 400 otrok iz Posavja in ene najbolj uspešnih nogometnih šol v državi.

Ob tem pa se upravičeno sprašujemo zakaj je ogrožena prihodnost nogometa v krškem na najvišji ravni, s kakšnim ciljem vodstvo upravlja NK in kaj vse so zaradi teh interesov pripravljeni žrtvovati?

Kdo smo mi, za kaj se borimo, kaj so naši strahovi?

Kdo smo?

Nogometna šola NK Krško (NŠ)

- 400 otrok, 21 trenerjev od katerih 19 iz domačega posavskega okolja

- od leta 2004 smo z veliko dela in odrekanja zrasli v eno najboljših nogometnih šol v državi

- uspehi v sezoni 2017/18: 6. mesto v 1. slovenski mladinski in kadetski ligi, 2. mesto v 1. slovenski U15 ligi vzhod, 1. mesto v medobčinski U13 ligi Celje, zmaga ekipe U11 na turnirju Alpas s tekmeci, kot so Juventus, Leipzig, Hamburger, Dinamo Zagreb, Crvena Zvezda in Domžale

- 8 reprezentantov Slovenije v mlajših selekcijah, 1 članski reprezentant

Kaj je naš osnovni cilj?

Ohraniti in še dodatno nadgraditi 14-letno delo, ki nas je od 5 trenerjev in 100 igralcev v nižjih ligah pripeljalo v vrh slovenskega nogometa

- poskrbeti, da bo 400 otrok imelo možnost čim dlje in čim kvalitetneje se razvijati v zdravem športnem okolju, tudi v rezultatsko in finančno uspešni domači članski ekipi

- ohraniti in še razširiti ekipo domačih trenerjev zanesenjakov, ki v klubu delajo za povprečno mesečno plačilo vsega od 300 do 350 evrov in so s svojimi ekipami kljub temu konkurenčni najboljšim v regiji

- vzpostaviti trajnostni model krškega nogometa (mladinskega in članskega), ki bo temeljil na delu z mladimi Posavci in bo finančno ter rezultatsko dolgoročno vzdržen/stabilen (odporen na politične/špekulativne poskuse vplivnežev po kovanju hitrega zaslužka z mladimi ali s tujci sporne kvalitete)

Kaj predstavlja našo največjo oviro?

Finančno, strokovno in moralno sporno delovanje Nogometnega kluba Krško (NK), ki želi svoje dolgove pokrivati s sredstvi mladinske šole namenjenimi izključno za razvoj in vzgojo 400 otrok

- NK je septembra neuspešno vsiljeval spremembo pogodbe med NŠ in NK, po kateri bi se ves denar sedaj zbran in porabljen v NŠ (tudi vadnine, ki jo plačujejo starši) stekal na račun zadolženega NK, NK pa bi lahko tudi imenoval vodjo NŠ (ter s tem tudi zamenjal vse drugače misleče)

- NK sedaj kliče trenerje, ki delajo v NŠ in v drugih klubih, in jih sprašuje ali so pripravljeni delati z mladimi krškimi ekipami, ko bodo prevzeli vodenje NŠ

- če vodstvo NK enostransko in na silo prevzame NŠ in njene finance, nas upravičeno skrbi, da bo NK s svojim načinom dela v spiralo dolga in v prepad ob članski ekipi potegnilo tudi krški mladinski nogomet s 400 mladimi

- tudi če vodstvo NK enostransko in na silo ne prevzame NŠ in njenih financ, ocenjujemo, da je stanje v NK alarmantno ter da je s takšnim načinom dela ogrožen obstoj 97 let starega kluba

- če NK propade, brez da bi pred tem izropal NŠ, bi zaradi izgube licence NZS pravico do tekmovanja v najvišjih slovenskih ligah izgubile tudi vse mlajše selekcije NŠ, ki bi morala začeti tekmovati na začetku, v tretji ligi (s tem bi bila povzročena velika rezultatska, razvojna in finančna škoda krškemu mladinskemu nogometu, za sanacijo katere bi potrebovali celo desetletje)

Relacija NŠ in NK

NŠ in NK od leta 2010 poslujeta finančno in organizacijsko povsem ločeno, vsak znotraj svojega društva in z lastnim bančnim računom ter proračunom, NŠ in NK sta kadrovsko (v pisarnah in v trenerskem kadru) povsem ločeni, njune medsebojne odnose ter obveznosti pa ureja medsebojna pogodba (ki jo je NK septembra želel na silo spremeniti). Vseeno se počutimo izjemno povezane z NK, ker vsi navijamo in delamo za dobrobit članske ekipe.

- NŠ od ustanovitve leta 2010 dalje vsako leto zaključi s pozitivno ničlo, NK posluje z izgubo (višina dolga ni znana, saj je vodstvo NK ob skrivanju statuta in liste članov društva NK skrivnostna tudi glede financ; nekdanji investitor JSP je zoper NK vložil tožbo v višini 460.000 evrov)

- NŠ je lani imela proračun vreden 165.000 evrov, tako kot prejšnja leta od NK ni prejela niti enega evra finančne pomoči/vložka

- uspešno zgodbo NŠ je okoli 35 trenerjev (od teh je v NŠ zaposlena le ena oseba) ustvarjalo 14 let, NŠ vsako leto izda javno poročilo o delovanju in ima izdelano petletno strategijo delovanja

- vodstvo NK, ki želi na silo prevzeti vodstvo NK, sestavljajo:

športni direktor Antoni Brdik brez trenerske licence in tehnični direktor, ki sta v klubu delujoča vsega pol leta

tehnični direktor Borut Arlič je slovenski nogometni javnosti dobro znan uradnik po rodu iz Velenja, ki se dnevno vozi na delo v Krško. Kaj je njegova naloga in kakšni so njegovi rezultati dela v Krškem, ve samo vodstvo

predsednik kluba Zoran Omerzu, ki je v klubu dobro leto in je ob kandidaturi svoj program za razvoj kluba skupaj z življenjepisom predstavil na vsega eni strani lista velikosti A4

nekdanji 12 letni predsednik Jože Slivšek, viden član krške SLS, ki zadnja tri leta vodi klub iz ozadja

Zakaj je dokončno zavrelo med NŠ in NK?

Uefa za razvoj mladinskega nogometa vsako leto NZS nameni precejšen kupček denarja; NŠ je leta 2017 prejela 35.000 evrov, zaradi uspeha Maribora v Ligi prvakov pa je v letu 2018 ta znesek zrasel na 207.000 evrov

- prvo polovico tega zneska je NZS že nakazala, drugo polovico ga bo, če ji bodo porabniki (klubi in nogometne šole) dokazali porabo tega denarja izključno za potrebe delovanja mladinskih šol, nakazala julija

- NK ne skriva podatka, da ta denar, namenjen izključno za razvoj in vzgojo posavskih otrok, potrebuje za pokrivanje lastnega dolga nastalega z naslova nerazumskega investiranja v članski nogomet

- NŠ je novembra pristal, da mu NK od prve polovice nemudoma nakaže le 60 odstotkov, preostalo pa v mesečnih obrokih do poletja; NK je zaenkrat nakazala le 50.000 evrov

- v NŠ smo zaskrbljeni, da si bo NK prilastil del denarja za otroke, ki mu ne pripada; v tem primeru bi:

- krški nogomet ostal brez drugih 103.500 evrov in bi zaradi stihijskega delovanja nogometnega kluba utrpel veliko finančno škodo in razvojni zaostanek napram najboljšim slovenskim klubom

- sredstva Uefe NŠ predstavljajo možnost preskoka na višji nivo delovanje:

- v klubu je zaposlena le ena oseba, ki je hkrati vodja uprave NŠ, vodja stroke in trener mladinske ekipe

- velika želja je zaposlitev vsaj enega profesionalnega trenerja

- trenerji so v primerjavi s trenerji podobnih klubov podplačani, želja so dodatna izobraževanja

- naše delo z mladimi želimo dvigniti na višji nivo: od predavanj o psihologiji športa, preko razširitve vadbe z drugimi športi (atletika, gimnastika, judo, strelstvo) do večjega poudarka individualnemu treningu nogometne tehnike

Zaščita otrok, nogometne šole in legalnosti

Ne bomo dopustili, da nogometni klub finance nogometne šole enostransko prevzeme za potrebe saniranja dolga in financiranje članskega nogometa - ter s tem ogrozi obstoj NŠ in prihodnost 400 otrok.

- z našimi izkušnjami - nogometnimi, organizacijskimi in človeškimi - želimo idejno, strokovno, organizacijsko in finančno pomagati NK

- od Jožeta Slivška smo že večkrat zahtevali spremembo načina vodenja kluba, od njega smo takoj po koncu jesenskega dela prve članske lige zahtevali sklic skupščine

- decembra smo z Jožetom Slivškom imeli štiri sestanke na to temo, ponudili smo mu, da skupaj prevzamemo vodenje NK, a dlje od novega zavlačevanja nismo prišli

- 28. decembra smo zbrali 29. podpisov članov društva NK (člani NŠ smo tudi člani NK) in zahtevali razpis izredne volilne skupščine; priložili smo kratki oris našega predlaganega načina vodenja NK in na ta dan je bilo v NK uradno 66 članov društva z volilno pravico.

- upravni odbor NK je skupščino sklical za 25. 1. 2019 in pri tem v društvo sprejel 31 novih članov z volilno pravico

- gre za v več pogledih sporno imenovanje 31 novih članov z domnevnimi izrednimi zaslugami (novi člani NK Krško brez izrednih zaslug namreč dobijo volilno pravico šele po treh letih članstva), med njimi so nova imena iz vrst krške politike, s katerimi želi na skupščini doseči volilno večino

- upravni odbor je ob potrditvi njemu ustreznih članov zavrnil sprejetje 14 nekdanjih in sedanjih polnoletnih nogometašev NŠ NK Krško (nekateri igrajo za mladince, drugi tudi za člane NK Krško), ki so klubu pred leti priigrali oba naslova državnih prvakov v mlajših kategorijah

- zaradi številnih zavajanj s strani predstavnikov NK smo se odločili o našem uspešnem delu in naših strahovih spregovoriti javno pred mediji; verjamemo v naše delo, naše argumente, našo prihodnost

Okolje nas podpira

Lahko pogledamo v oči vsakomur, nimamo odprtih računov do dobaviteljev.

izjava trenerjev

izjava predstavnikov sveta staršev

izjava Gimnazije Brežice in Srednje šole Krško

izjava našega glavnega sponzorja Numipa

izjava slovenskega reprezentanta Roberta Beriča

izjava slovenskega zlatega olimpionika Primoža Kozmusa

Naš prvi nadaljnji korak

Po statutu kluba NK Krško deluje javno. V praksi temu ni tako, saj klub pred lastnimi člani skriva številne dokumente in podatke. Posledično bomo od kluba med drugim zahtevali:

- čistopis zadnjega statuta

- poimenski seznam članov z glasovalni pravico na skupščini ter potrdila o plačani članarini

- seznam 31 pred dnevi sprejetih novih članov NK z domnevnimi izrednimi zaslugami skupaj z obrazložitvijo, za vsakega člana posebej, kakšne so njihove zasluge za izredno članstvo

- informacijo o zapadlih neplačanih obveznosti na dan 10. 1. 2019

- zapisnike zadnjih 6 sej UO

Gre za serijo ključnih dokumentov in podatkov, v katere je vpogled, da se bodo znali vsi člani društva na izredni volilni skupščini tehtno odločiti, nujno potreben - in hkrati mora biti vsakemu članu društva javno dostopen.

Zaključna zahvala vsem podpornikom

Ker se počutimo pomemben del Nogometnega kluba Krško, bi se ob tem radi zahvalili tudi vsem številnim sponzorjem, ki nam že četrto leto zvesto stojijo ob strani, nas podpirajo in omogočajo tekmovanje v prvi članski nogometni ligi. Še posebej Občini Krško, Kostaku in Gen energiji. Škoda bi bilo, da zaradi nekih slabih kadrovskih odločitev vodstva kluba pride do neslavnega konca 97-letne tradicije krškega nogometa. Verjamemo, da nam bo s skupnimi močmi to uspelo preprečiti.

Podpora Nogometni šoli NK Krško v lokalnem okolju

Robert Berić, slovenski nogometni članski reprezentant

„Rad se spominjam časov, ko sem treniral in igral v NŠ NK Krško. Na ta čas me veže veliko lepih trenutkov, zato se vedno z veseljem vračam med nogometne prijatelje v Krško. Veseli me iz leta v leto videti naraščajoče število otrok. ki igrajo nogomet.

Glede na rezultate, o katerih sem obveščen in na število mladih reprezentantov, je delo NŠ očitno zelo dobro. Želim NŠ in krškemu nogometu, da bi se še v prihodnje tako pozitivno razvijali.“

Primož Kozmus, nosilec zlate olimpijske medalje

„Nogometna šola NK Krško je najbolj uspešna športna zgodba v Posavju, ki se ukvarja z vzgojo mladih. Gre za društvo, ki je uspelo na enem kupu zbrati največ mladih, ob tem pa je društvo tudi rezultatsko uspešno. Ta zgodba bi se v takšni obliki delovanja tudi morala nadaljevati.“

Izjava staršev NŠ

„Svet staršev je zaskrbljen nad trenutnim finančnim in moralnim stanjem v Nogometnem klubu Krško, ki po našem mnenju ogroža normalno delovanje nogometne šole. Starši smo zadovoljni z vsebinami, strategijo in strokovnostjo treningov naših otrok ter želimo zagotovilo, da se ta nivo vadbe in vodenja nogometne šole ohrani. Ker nam ni vseeno za prihodnost krškega nogometa in 400 otrok vadečih v NŠ NK Krško ter šolskih nogometnih krožkih v 16. posavskih osnovnih šolah, upamo, da bo dialog z vodstvom NK Krško prinesel potrebna zagotovila in spremembe.“

Izjava trenerjev NŠ

„Spodaj podpisani trenerji delujoči v NŠ NK Krško izjavljamo, da smo prostovoljno podpisali izjavo o sklicu izredne volilne skupščine in nas upravičeno skrbi finančno ter moralno stanje v NK Krško in s tem posledično prihodnost NŠ NK Krško. Ni nam vseeno za prihodnost krškega nogometa in 400 otrok vadečih v NŠ NK Krško in v šolskih nogometih krožkih v 16 posavskih osnovnih šolah, saj v nogometno in vzgojno delo z mladimi vlagamo ogromno entuziazma, strokovnosti in prostega časa.“

Nogometna šola NK Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava