Turistična patrulja v Šentjerneju: Cviček, konji in petelini

10.1.2019 | 13:35

Colin in Diane ob degustaciji cvička.

Colin in Diane ob degustaciji cvička.

Zelenjavna božična večerja

Zelenjavna božična večerja

Bogata razstava petelinov v vseh mogočih oblikah in velikostih.

Bogata razstava petelinov v vseh mogočih oblikah in velikostih.

Blagoslov konjev na dan svetega Štefana v Šentjerneju.

Blagoslov konjev na dan svetega Štefana v Šentjerneju.

Turistična patrulja v Šentjerneju: Cviček, konji in petelini

Šesto mesto, ki smo ga obiskali v projektu Turistična patrulja, je Šentjernej. Tja smo poslali stara mačka Turistične patrulje, Colina in Diane.

Diane in Colin prihajata iz Nottinghama in živita v Sloveniji že šest let. Povesta, da rada obiskujeta slovenske kraje, saj je prav vsak po svoje zanimiv. Tudi sicer menita, da je Slovenija odličen prostor za življenje, saj ponuja mir, kreativnost in na vsakem koraku nekaj novega.

Na božično noč v Kostanjevici na Krki

Colin in Diane sta se v Šentjernej odpravila na božični večer. »Odločila sva se, da želiva videti spektakel, ki ga pripravljajo na božični večer, in tako enkrat ta dan preživiva kje drugje kot doma. Zavedala sva se, da je v tem času veliko nočitvenih kapacitet zasedenih, zato sva najino potovanje precej skrbno načrtovala. Menim, da sva imela izjemno srečo, saj sva našla zelo prijetno prenočišče. Tudi sicer so ljudje v Šentjerneju in Kostanjevici na Krki izjemno prijazni in gostoljubni,« pove Colin.

Odlična večerja

Odločila sta se za dne nočitvi, saj je bil božič in sta se zavedala, da bi bilo veliko destinacij, ki bi jih lahko obiskala, zaprtih. Pravita, da je bila nočitev v apartmaju Živa v Kostanjevici na Krki odlična izbira. »Apartma je ponujal vse, kar je potrebno za čudovito preživet božični večer. Pripravili so tradicionalno božično večerjo, z zelenjavno pito in pečnim krompirčkom s koromačem, postregli pa so tudi z drugo zelenjavo. Postelje so bile izjemno udobne, poseben čar pa je dodal kamin, ki je poskrbel za romantično vzdušje.«

Sprehod skozi gozd

Ker sta v kraj prišla precej zgodaj, sta lahko izkoristila že prvi dan svojega raziskovanja. Odločila sta se za sprehod po otočku, čez lesene mostičke, do cerkve, ki jo krasi dorski vhod in od koder je bilo slišati čudovito melodijo, ki jo je preigraval organist za polnočno mašo. Sprehodila sta se tudi po dobro označeni gozdni poti in se skozi manjšo vasico Došče povzpela na bližnji hrib. Pot sta nadaljevala skozi Krakovski gozd in nedaleč stran zagledala manjšo planoto ter Šentjernej, ki so ga ob straneh krasili vinogradi in majhne zidanice. Vso pot so ju spremljali ptice, veverice in drugi gozdni prebivalci, ki so popestrili njun predbožični dan.

Mesto cvička

Nato sta obiskala Šentjernej. »Priznati moram, da sva se tega obiska precej veselila. Slišala sva, da je Šentjernej mesto cvička, pa tudi precej zgodb o cvičku, med katerimi pa niso bile vse dobre. Podala sva se na lov za resnico o cvičku,« v smehu razlaga Colin. V vinotoču Otilija ju je sprejela družina Selak. Tam ju je pričakal tudi Radko Luzar, župan občine Šentjernej. Skupaj so se sprehodili skozi manjši muzej glasbil z vsega sveta. Muzej je krasilo na stotine takšnih in drugačnih petelinov, ki so prepoznavni znak mesta Šentjernej. Muzej ponuja na ogled tudi veliko fotografij in slik, zbirke stoterih voščilnic z motivi petelinov, kipe pa tudi igrače. Pridružil se jim je še gospod Franci, ki je pomagal pri prevajanju in okušanju cvička.

Petelini povsod naokrog

Izba, v kateri so okušali vino, je bila, tako kot muzej, okrašena s stoterimi petelini in čudovito restavrirana. Janez je Colinu in Diane predstavil podrobno pridelavo cvička, razložil pravila za njegovo pripravo in ponudil v degustacijo pet vrst vin. »Vsako izmed njih je bilo po svoje drugačno, a odlično,« pove Colin. »Janez je še razložil, da se cviček najbolje poda k mastni hrani. K raznim vrstam domačih klobas, pečenki pa tudi k zelenjavi in sirom. Diane so postregli penino, ki so jo odprli z mečem. Vau, bila je zelo čudovita izkušnja,« pripoveduje Colin. »Nato je na obisk prišlo še več Janezovih prijateljev, ki so mu prinesli tudi darilo. Seveda je bila to slika petelina. (smeh) Počutila sva se zelo sprejeta in prijetno nama je bilo v družbi domačinov,« še poudari.

Blagoslov konjev

Na božično jutro sta Colin in Diane dlje poležala, nato pa sta se odpravila na sprehod skozi Krakovski gozd. Uživala sta v miru in tišini ter skoraj po naključju našla termalni vrelec na prostem, v katerem se je kopal moški. Dan sta izkoristila za raziskovanje, zvečer pa sta si v apartmaju privoščila pravo božično večerjo. Kmalu po večerji sta legla k počitku, saj je naslednji dan veliko obetal. »Bil je dan svetega Štefana, dan, ko v Šentjerneju blagoslovijo konje. Skozi Šentjernej se je vila karavana konjev in kočij, vse do cerkve svetega Frančiška. Vzdušje je bilo sproščeno, prepredeno s tradicijo in veseljem. Vredno obiska,« slikovito pripoveduje Colin.

Obisk galerije

Po blagoslovu sta obiskala razstavo Božidarja Jakca, ki se nahaja v cistercijanskem samostanu, kjer je tudi turističnoinformacijski center (Tic). Tam ju je sprejela prijazna kustosinja, ki jima je ponudila veliko zemljevidov in brošur, obenem pa jima podala veliko informacij o Kostanjevici na Krki in Šentjerneju. Uživala sta v bogati muzejski zbirki.

Vijačni propeler

Nato sta se popeljala še po slikoviti vinski cesti in uživala v razgledih. Želela sta si ogledati tudi notranjost jame Kostanjevica, a je v tem času zaprta. Obiskala sta še muzej na prostem v Pleterjah, si ogledala hipodrom ter presenečeno ugotovila, da iz Šentjerneja prihaja tudi Josef Ressel, ki je izumil vijačni propeler. »Še se bova vrnila. Veliko sva doživela in videla, a meniva, da naju veliko še čaka. Čudovit kraj in ljudje, ki jih je vredno obiskati,« zaključita svojo zgodbo Diane in Colin.

Svet24/Franc Zoran

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava