Veliki ponovoletni koncert železničarske godbe

8.1.2019 | 10:00

Veliki ponovoletni koncert železničarske godbe
Veliki ponovoletni koncert železničarske godbe

Na prvo januarsko soboto zvečer so godbeniki izvedli še zadnjega izmed skupno treh božično-novoletnih koncertov, po nastopu v Zidanem Mostu in Šentjanžu so navdušili še v Radečah. Tukajšnja polna športna dvorana je bila tudi tokrat pokazatelj, da »ajznponarskim« godbenikom, kot mnogi pogovorno poimenujejo glasbenike Kulturnega društva Godba Slovenskih železnic, velja prisluhniti na njihovem vsakoletnem koncertu.

Za popestritev pričetka glasbenega spektakla je poskrbela skupina glasbenikov, preoblečenih v značilna delavska železničarska oblačila, ki so skozi ubiranje glasov ob uporabi kuhalnic, žlic in loncev, izvedli Ein Klein Tich Musik, nato pa je povezovalka programa, Tjaša Hrobat,  v avdio-vizualno povezavi s sicer najpogostejšo moderatorko koncerta železničarske godbe, Bernardo Žarn, le uspela priklicati na prizorišče preko 70 aktivnih članov godbe.

Na koncertu ni manjkalo tako znanih kot tudi tistih, amaterskim poslušalcem manj znanih skladb, godbeniki pa so v goste povabili tudi Godalni orkester Strunikat (sicer pod vodstvom nekdanje klarinetistke v Godbi SŽ, Maje Glavač, katero pa je zaradi prebolevanja bolezni kot vodja nadomestila Nuša Mesar) in citrarko Janjo Brlec, kot vokalista sta nastopila Ema Petavar in Janez Krivec.

Posebna zahvala je bila izrečena Roku Pelcu, kateri je glasbeno preoblekel kar tri skladbe večera skozi izdelavo priredb, in ena izmed teh je bila, po uvodnem in glavnem delu sicer bolj živahnega koncerta, romantični venček vsem znanih uspešnic. Tako so člani železničarske godbe poskrbeli za širok spekter občutij: od kurje polti na koži, pa do cmoka v grlu in solz v očeh ter se svojevrstno poklonili lani preminulemu velikanu dalmatinske glasbe.

Za slovo so zveste obiskovalce koncerta nagradili z že tradicionalnim Silvestrskim poljubom, dirigent Franci Lipovšek pa je, kot že vseh 19 zaporednih let, odkar prirejajo božično-novoletne koncerte, v izvedbo zaključne skladbe v ritmu Straussovega Radetzkyjevega marša, vključil tudi navzoče.

Obiskovalci so tako k bučnem vzdušju nekoliko pridali tudi sami ter godbenikom pred odhodom iz radeške športne dvorane namenili same po sebi dovolj zgovorne stoječe ovacije, kar glasbenikom, poleg nabito polnega prizoritvenega ambienta, gotovo predstavlja največje zadovoljstvo ob njihovem glasbenem prispevku.

Doroteja Jazbec

Galerija

_zzzsz (01)
_zzzsz (02)
_zzzsz (03)
_zzzsz (04)
_zzzsz (05)
_zzzsz (06)
_zzzsz (07)
_zzzsz (08)
_zzzsz (09)
_zzzsz (10)
_zzzsz (11)
_zzzsz (12)
_zzzsz (13)
_zzzsz (14)
_zzzsz (15)
_zzzsz (16)
_zzzsz (17)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

8.1.2019Oceni vl 

Skušamo razumeti po kakšnih merilih nastopa železničarska godba po naštetih krajih Se bomo potrudili tudi Belokranjci in jih povabili v našo sredo. (vika lozar)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava