DL: Volna dobiva veljavo

18.12.2018 | 14:20

Tako so predli lanene ali volnene niti nekoč.

Tako so predli lanene ali volnene niti nekoč.

Izdelovanje vrvi iz konoplje

Izdelovanje vrvi iz konoplje

Tolčenje lana

Tolčenje lana

Česanje ali mikanje ovčje volne na sodoben način, z ročnim ali električnim strojčkom.

Česanje ali mikanje ovčje volne na sodoben način, z ročnim ali električnim strojčkom.

V Šokčevem dvoru v Žuničih so pripravili dan odprtih vrat infocentra javnega zavoda Krajinski park Kolpa, ki so ga poimenovali Jesenska zgodba. Z zgodbo so se spomnili tudi svetovnega dneva turizma (27. septembra), goda sv. Mihaela in dneva biotske raznovrstnosti v kmetijstvu (29. septembra), svetovnega dneva varstva živali (4. oktobra) ter evropskega dneva opazovanja ptic, ki je prvi konec tedna v oktobru.

Krajinski park Kolpa s 4.500 hektari ne velja za velik park, a je v njem več kot 80 naravnih vrednot, med njimi pa je 16 tako pomembnih, da so zavarovane kot naravni spomeniki. Žal pa na hrvaški strani razmere še niso dovolj zrele za zavarovanje območja ob mejni reki Kolpi. Kot je poudaril direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan, je pomembna naloga parka, da ohranja belokranjsko dediščino, ki je ni malo, kar se je pokazalo tudi na tokratni prireditvi.

Na vrtu muzeja na prostem so se s pridelki in z izdelki predstavili rokodelci, kmetje, čebelarji in še kdo. Obiskovalci so si lahko ogledali ovce in istrske osle, ki so se pasli na bližnjem travniku, veliko pozornosti pa so vzbudili mladi kosmati prašiči mangulice. Kdor je želel, se je lahko preizkusil v vožnji z električnimi kolesi, nabavljenimi v projektu Alternativna mobilnost ob reki Kolpi – KOLPA E-BIKE. Polona Klančnik pa je predstavila peko kruha z drožmi.

Veliko pozornosti so na tokratni jesenski zgodbi namenili iskanju svežih idej za uporabo volne, lana in konoplje v vsakdanjem življenju. Člani društva Rim lan so v okviru projekta Las Dolenjska in Bela krajina, ki so mu dali naslov Povečanje samooskrbnosti z naravnimi potenciali Bele krajine ali krajše Volna, lan, konoplja, predstavili tolčenje, trenje, mikanje in predenje lanu in konoplje ter izdelovanje vrvi iz konoplje. Posebno pozornost so namenili predstavitvi predelave ovčje volne, od pranja, mikanja, torej česanja volne z novim orodjem, kot so ročni in električni mikalnik, pa delu z električnim kolovratom in namiznimi statvami. Statev za volno niso na adlešiškem koncu videli že več kot 60 let. Predvsem so želeli prikazati, kako uporabna surovina je ovčja volna, ki so jo nekdaj mnogi kar zavrgli, kar zdaj ni več dovoljeno. Izkupiček od prodaje volne je majhen, z nekoliko spretnosti pa je mogoče iz nje narediti marsikateri izdelek. Ideje za številne uporabne izdelke iz lana, konoplje in iz domače ovčje volne ponuja tudi razstava v podu Šokčevega dvora.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 11. oktobra 2018

Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava