Peterle: Čas je, da resnico o osamosvojitvi Slovenije in boju zanjo zve tudi mladina v šolah

17.12.2018 | 13:05

Peterle: Čas je, da resnico o osamosvojitvi Slovenije in boju zanjo zve tudi mladina v šolah

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se je v soboto v Kočevski Reki udeležil slovesnosti "Prihodnost pripada pogumnim - Kočevska Reka 1990-2018" v počastitev dneva, ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski.

"Slovenci smo bili v času osamosvajanja enotni. Storiti moramo vse, kar je v naši moči - človeški in politični - da te enotnosti osemindvajset let kasneje in nikoli poslej ne izgubimo," je v izjavi za medije po dogodku poudaril predsednik republike. "Ljudje se dobro spomnimo, da smo bili na referendumu enotni in da smo enotni, brez narodne izdaje, obranili našo domovino," je na spoštovanje zgodovinskih dejstev opozoril predsednik Pahor in dejal, da slovenska osamosvojitev kot vrednostno središče našega naroda ne sme utrpeti škode zaradi političnih prepirov.

Urad predsednika republike
foto: UPRS

Peterle v Kočevski Reki: 17. december velik dan, ki se ga moramo spominjati resnicoljubno

V Kočevski Reki so s slovesnostjo počastili obletnico prvega postroja enote Teritorialne obrambe RS. Predsednik osamosvojitvene vlade in evropski poslanec Lojze Peterle je 17. december 1990 označil kot velik dan, ki se ga moramo spominjati resnicoljubno in s hvaležnostjo vsem, ki so ga zasnovali in izvedli.

Peterle je v nagovoru spomnil na 17. december 1990, ko mu je ob pogledu na prvi postroj brigade Moris "prvič zadišalo po slovenski vojski". "Videl sem resnično slovensko vojsko, ki je nastala po volji nove slovenske demokratične oblasti. Ta je poskrbela tudi za njeno oborožitev. Sedež te oblasti je bil v Ljubljani, ne v Beogradu, Moskvi ali kje drugje," je poudaril.

Dodal je še, da "tisti, ki so stali tu, se kasneje borili in zmagali, niso bili tu za obrambo ideologije, ene partije ali paralelne ekonomije Kočevske Reke, ampak v bran demokratično izražene volje slovenskega naroda". Ta se je izrekla za demokracijo in samostojnost, najprej s podporo nosilcu tega programa Demosu na prvih demokratičnih volitvah, nato še s plebiscitom, je dodal.

Poudaril je, da je slovenska vojska stara 28 let, ter odločno zavrnil "vsakršno manipulacijo z resnico o obrambi Slovenije in omalovaževanja dostojanstva tistih, ki so stali tu ali se kasneje borili za svobodo Slovenije ali zanjo celo padli".

"V obrambi Slovenije smo bili enotni in borili smo se za skupni cilj - za našo svobodo, dostojanstvo in čast. Z roko v roki sta se borili slovenska policija in slovenska vojska. Ne z revolucionarnimi nameni, ne za oblast, ne za stranko, ne za to, da bi polnili z rojaki kakšna kočevska brezna," je dejal Peterle. Šlo je za osvoboditev naroda in njegove države, ki je doživela vojno agresijo, četudi ji je takratna jugoslovanska ustava zagotavljala pravico do samoodločbe, je dodal.

Zato se mu zdi "nevredno, nečastno in škodljivo danes umetno ustvarjati delitve in podrejati skupni boj interesom, ki nimajo nič z osamosvojitvijo".

Po njegovih besedah je bil 17. december 1990 velik dan - dan domoljubja, državotvornosti, politične volje in demonstracija obrambne pripravljenosti. Zato je prav, da se tega dne spominjamo resnicoljubno in s hvaležnostjo vsem, ki so ga zasnovali in izvedli, je dodal.

"Pred 28 leti smo se borili za Slovenijo, danes se moramo boriti za resnico o tem boju in za dostojanstvo tistih, ki so se borili, namesto da bi v čedalje bolj zahtevnih časih določali v sožitje in skupno prihodnost usmerjene skupne cilje," je še opozoril. Po skoraj tridesetih letih je čas, da resnico o osamosvojitvi Slovenije in boju zanjo zve tudi mladina v naših šolah, je še dodal

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in Društvo MORiS Kočevska Reka sta namreč v Kočevski Reki obeležila obletnico prvega postroja enote Teritorialne obrambe RS. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, pozdravna nagovora pa sta imela poslanec SDS Franc Breznik in župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič.

V Kočevski Reki je namreč 17. decembra 1990 potekal prvi postroj brigade Moris, posebne enote tedanje Teritorialne obrambe, ki predstavlja zametke Slovenske vojske. Poveljnik Morisa je bil Tone Krkovič.

STA

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (12)

18.12.2018+3     + (10)     – (7)     Oceni vl 

Gospod Peterle ima prav, zaslužne za osamosvojitev se ne sme pozabiti. Postane pa problem, ker se samooklicujejo za edine osamosvojitelje nekateri na način, ki izničuje vse druge činitelje in množico državljanov, ki so tako ali drugače prispevali k našemu triumfu osamosvojitve. Ni bilo herojev, bili so hrabri posamezniki in skupine. V šolah primerno obeležujejo spomine na ta čas. (vika lozar)

18.12.2018+16     + (20)     – (4)     Oceni Franci D 

Peterle se je skrival med desetdnevno vojno dvajset metrov pod zemljo.

19.12.2018+1     + (10)     – (9)     Oceni Lojzekov stric 

Na zasluzne osamosvojitelje se ne sme pozabit,v šolo treba otrokom več povedat ,da ne bo tako kot so nam prilagojeno in laznjivo prikazovali Komunistično revolucijo med NOB. Šele sedaj vemo da so partizani pobili več Slovencev kot okupatorjev.Po slovenski vojski je zadišalo pred 28 leti ,zelo žalostno je da se je TO ,ki je bila privesek zločinske JLA razorozila v zelo sumljivih okoliščinah,NE vem kako so lahko dali orozje JLA.Kaj so bili to izdajalci ali domoljubi ali danes že vejo za katare opcijo so.

20.12.2018+3     + (9)     – (6)     Oceni abecedarij 

osvoboditev domovine pomeni iztrebljenje še zadnjega domobranca - kolaboranta...zgodovina se samo ponavlja, nič novega...

20.12.2018–4     + (1)     – (5)     Oceni marcko123 

abecedarij ....mislim da med njih sodijo le tvoji. Ti so pobili največ svojih v vsej zgodovini.

21.12.2018+8     + (10)     – (2)     Oceni abecedarij 

moja dva strica sta padla na partizanski strani...eden pri uničenju domobranske postojanke v Grahovem, drugi pa na Dvoru pri Žužemberku...

24.12.2018–7     + (2)     – (9)     Oceni Lojzekov stric 

Abecedarij kaka strica pokvarjena si pa mel da sta se borila proti Slovencem namesto proti okupatorjem

24.12.2018+6     + (6)     – (0)     Oceni abecedarij 

oba sta bila mitraljezca...hebala sta matr domobrančekom...

24.12.2018Oceni pajade 

Hebal je ate tvojo matr.

24.12.2018+8     + (9)     – (1)     Oceni abecedarij 

še do danes Peterle ni vrnil Titove slike, ki jo maznil, ko je imel priliko nekaj dni biti na oblasti...bog vas nima rad

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava